NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
“Al tijdens de ontwerpfase denk ik na over detaillering en realiseerbaarheid”
Ir. Arch. Farah De Schutter versterkt het team van Stramien cv.

“Al tijdens de ontwerpfase denk ik na over detaillering en realiseerbaarheid”

“Ik wil mooie architectuur maken met oog voor detail, waarbij de beleving van ruimte en daglicht centraal staat. Creatief, maar ook met oog voor de realiseerbaarheid. Ik bijt me graag vast in de detaillering, aangezien je hiermee het ontwerp naar een hoger niveau kan tillen. Originaliteit is één ding, maar hoe gaan we die nu praktisch uitwerken?” Aan het woord is Ir. Architect Farah De Schutter, sinds eind vorig jaar stagiaire af maar wel nog steeds aan de slag bij Stramien cv waar ze een drietal jaar geleden haar stage begon.  

De woonvolumes van De Wastuin laten zich inschrijven in de typische architectuur van deze Berchemse wijk dicht bij ’t Groen Kwartier.

Farah De Schutter staat met beide voeten stevig op de grond, vol zelfvertrouwen in de ‘architecturale realiteit’. Architectuur is voor haar meer dan creatief dromen. Als liefhebber van de exacte wetenschappen moet het allemaal kloppen en dus ook praktisch uitvoerbaar zijn. Die talenten worden geapprecieerd door het Antwerpse multidisciplinair bureau Stramien cv waar ze al aan diverse grote projecten kon meewerken, veel verantwoordelijkheden krijgt en vooral al heel wat kon bijleren.  

Gefundeerde studiekeuze

“Best pittig, de studies voor Ingenieur Architect aan de KU Leuven. Maar ik zou het zo opnieuw doen”, gaat Farah van start. Al in het middelbaar voelde ze zich thuis in de richting Wiskunde Wetenschappen. Maar ook het creatieve in haar wilde ze niet negeren. Eén plus één leidde tot een gefundeerde studiekeuze. Farah: “De bachelorjaren waren goed opgebouwd. In het eerste jaar begonnen we met het ontwerpen van een huis, in het tweede jaar kwamen met een cultureel centrum en dansschool de grote structuren aan bod en het derde bachelorjaar werkten we aan een appartementsgebouw. Stedenbouw was de enige schaal die ik nog niet had aangeraakt en dit was bepalend bij mijn keuze voor een stedenbouwkundige master.” In haar masterproef nam ze de Marnixwijk in Overijse, die op verschillende plaatsen te kampen heeft met wateroverlast, onder de loep. Eén van de strategieën bestond eruit een groen-blauwe ader te creëren, met onder meer plaats voor zacht verkeer en ontmoetingsplaatsen voor buurtbewoners.

Uitdagende projecten

“Ook al haalde ik veel voldoening uit mijn master, toch had ik na mijn studies de behoefte om terug naar de schaal van het gebouw te gaan”, vervolgt Farah. “Mijn zoektocht naar een stageplek bracht mij bij Stramien. Het open en lichte kantoor sprak mij meteen aan, net als het multidisciplinaire karakter van het bureau.” Farah werd er, onder begeleiding van projectleider Arch. Bavo Thiré, meteen in de praktijk ondergedompeld. Project Rijnpoort van projectontwikkelaar Fides was een eerste uitdaging. “Een best complexe werf, waarbij een oud kantoorgebouw werd omgevormd tot een woonproject met daktuin.” Momenteel buigt ze zich vooral mee over het Berchemse woonproject De Wastuin, op de site van de voormalige wasserij Goossens. “Bij dit project was ik van bij het begin betrokken: schets- en voorontwerp, bouwaanvraag, aanbestedingen tot het mee uittekenen van alle bouwdetails. En nu de afbraakwerken van start zijn gegaan, ontferm ik mij mee over de werfopvolging. Boeiend! De Wastuin is dan ook een project waarin alle aspecten van architectuur samenkomen: deels sloop en nieuwbouw en deels renovatie. En belangrijk: het industriële karakter van de oude wasserij blijft voelbaar, onder meer door de restauratie van de bakstenen fabrieksschouw en de herbestemming van enkele loodsen tot woningen. Maar ook de nieuwe volumes zijn ontworpen met respect voor de gebouwde omgeving, zowel qua karakter als volumetrie. Daar maken we bij Stramien trouwens altijd een punt van: iets nieuws toevoegen doen we steeds met respect voor wat er was en nog steeds is.” 

Farah ontfermt zich als zelfstandig architect over de renovatie van deze karaktervolle woning uit 1938 met het signatuur van Arch. Léon Ide. Hierbij wordt ingezet op de beleving van de ruimtes met respect voor het karakter van de woning. Een aanbouw achteraan de woning geeft plaats aan een leefkeuken en brengt maximaal daglicht binnen in de woning.

Perfecte combo

Wat Farah nog apprecieert in de job is het nauw contact en de vertrouwensrelatie met de klant. En het resultaat te zien van haar werk. “Net daarom vind ik het leuk om als zelfstandige architect ook op de schaal van de ééngezinswoning te werken, nieuwbouw of renovatie. Om te luisteren naar de bewoners en hun concrete noden en wensen vorm te geven. Die combo van projecten op grote maar ook kleinere schaal – met kortere looptijd – maken de job extra boeiend.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details