Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

NL | FR

Nieuws

Architectuur en design in het buitenland, grensverleggend!

Internationaal-1a—Caspar-Schols-DSCF9446
Eén met de natuur.

Tekst | Eva Goossens

3 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Van small tot extra large, van tuinhuis tot riante villa. In onze rubriek ‘grensverleggend’ brengen we deze keer twee extremen qua formaat met weliswaar toch een belangrijk gemeenschappelijk kenmerk: het naar buiten georiënteerde ontwerp dat het exterieur zoveel mogelijk in het interieur betrekt.

Cabin ANNA, Den Bosch, Nederland

Het gaat hard voor de Nederlander Caspar Schols. Zonder enige opleiding of bouwkundige kennis ontwierp hij een tuinverblijf voor zijn moeder. Daarbij had hij veel aandacht voor de verbinding tussen mens, natuur en thuis. Het oorspronkelijk ontwerp oogstte heel wat succes en werd doorontwikkeld tot een prefab concept dat nu overal ter wereld kan worden aangeboden.

Mooi weer? Dan wordt de wand opengeschoven.

Een verblijf dat zich letterlijk openstelt voor de natuur

Van opleiding is Caspar Schols natuurkundige, maar het leven neemt soms eigenaardige wendingen. Cabin ANNA bleef niet onopgemerkt en opende heel wat deuren. Schols kreeg een beurs aangeboden voor de Architectural Association in Londen waar hij de uitdaging vond om het huis verder te ontwikkelen. Wat het ontwerp zo bijzonder maakt? Cabin ANNA biedt de mogelijkheid om de buitenlagen aan te passen aan elke gelegenheid, de stemming van het moment en de weersomstandigheden. Het huis heeft twee verschillende ‘schillen’ als buitenmuren, steunend op rails. De binnenmuur bestaat uit een raamwerk van hout en glas en is gescheiden van de overdekte buitenmuur. Door de wanden te verschuiven, zijn er verschillende opstellingen mogelijk. Er is een vaste ruimte met keuken, douche, toilet en bergruimte. Boven de keuken werd er een mezzanine gecreëerd die ruimte biedt aan een extra tweepersoonsbed. 

Cabin ANNA is zo ontworpen dat deze in één stuk of als flatpack in een container kan worden geleverd. In flatpack kan het huisje technisch op elke locatie ter wereld worden geleverd en gebouwd. De cabine blijkt verrassend licht en heeft dus in de meeste gevallen geen fundering nodig. In sommige gevallen is, omwille van de ondergrond, een schroeffundering aangewezen. Wat de materialen betreft, noteren we een structuur van larikshout gecombineerd met bergen multiplex voor het interieur. Dit alles uiteraard gecombineerd met veel glas, waardoor de omgeving naar binnen getrokken wordt en de grens tussen in- en exterieur vervaagt.

Naast deze ANNA Stay is er ondertussen ook ANNA Meet, meer geschikt als kantoor- en meetingruimte maar bijvoorbeeld ook yogalessen, en ANNA Me waarmee men inzet op gepersonaliseerd maatwerk.

Fiche van het project:

Project: ANNA Cabin 
Designer/Architect: Caspar Schols
Foto’s: Jorrit ‘t Hoen & Tonu Tunnel

Een inkom met grandeur.

Silver Pine, Moscow, Rusland

Dat de Zuid-Afrikaanse SAOTA wereldwijd furore maakt, staat buiten kijf. Met Silver Pine presenteert de gerenommeerde architectenstudio uit Kaapstad nu ook een eerste opgeleverd project in Rusland. Gerealiseerd in samenwerking met ARRCC, Max Kasymov & OKHA voor het interieur werd het een eigentijdse en tegelijk traditionele Russische woning met grandeur.

Klimatologische uitdagingen

Het architecturale uitgangspunt is er een van contrasten. Zo is er de eerder gesloten en beschermende voorgevel die aansluit bij het monolithische architecturale karakter van Moscow, gebouwd om de hitte maar vooral ook extreme koude te weerstaan. Gezien vanuit de tuin presenteert de architectuur dan weer een open gevelbeeld met veel maar ook sterk isolerend glas dat de Russische wintertemperaturen weet de trotseren. De villa is gelegen tussen de dennenbossen op een eiland in de rivier Moskva. Deze groene omgeving was de belangrijkste motivatie voor het open, naar buiten georiënteerde ontwerp. De grenzen tussen binnen en buiten vervagen en een maximum aan licht wordt binnengetrokken, ook als de sneeuw in het land is. Een interactie tussen landschap en architectuur die afwijkt van de manier waarop er hier doorgaans architecturaal met de barre winterse omstandigheden wordt omgesprongen.   

Fiche van het project:

Project: Silver Pine
Architectuur: SAOTA
Interieurarchitectuur: ARRCC
Interieurdesign: Max Kasymov & ARRCC
Foto’s: Sergey Ananiev

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Freddy Fierens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details