NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
CO2-meters van gerecycleerde botervlootjes om de luchtkwaliteit in Vlaamse klassen te monitoren

CO2-meters van gerecycleerde botervlootjes om de luchtkwaliteit in Vlaamse klassen te monitoren

Belgische technologie, Belgisch design en Belgische gerecycleerde grondstoffen

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en Connectum ontwikkelden in samenwerking met Fost Plus een CO2-meter in de vorm van een huisje voor lagere scholen. De huisjes zijn gemaakt van gerecycleerd polypropyleen (PP) uit de Nieuwe Blauwe Zak. Het gerecycleerde materiaal van onder meer botervlootjes en plastic potjes krijgt zo een nieuw leven. Fost Plus stelt gratis ruim 2.000 CO2-meters ter beschikking aan klassen in het lager onderwijs via haar educatieve workshops over (verpakkings)recyclage: (LABO – Leren Afval Beheren op School). De uitbreiding van de sorteerboodschap voor plastic verpakkingen bespaart in België jaarlijks zo’n 100.000 ton CO2. Door gerecycleerde grondstoffen te gebruiken voor de productie van deze CO2-meters, maakt Fost Plus de cirkel rond.

Een goed binnenklimaat is belangrijk voor een goede fysieke én mentale gezondheid. Het voldoende ventileren van drukke ruimtes zoals klaslokalen is een noodzakelijke maatregel in de strijd tegen het COVID-19 en andere virussen. De CO2-meter van VITO, Connectum en Fost Plus sensibiliseert op een laagdrempelige manier leerlingen en leerkrachten voor het belang van een goede luchtkwaliteit. Kleurt het huisje groen, dan is de ventilatie in orde. Bij oranje of rood is het tijd om het raam open te zetten en de klas extra te verluchten.

Made in Belgium dankzij de Nieuwe Blauwe Zak

Dankzij de uitbreiding van de sorteerboodschap voor plastic verpakkingen, kan er elk jaar zo’n 8 kg plastic per inwoner extra gerecycleerd worden. Bij de verpakkingen die ondertussen wél bij het PMD gesorteerd mogen worden, zitten onder meer botervlootjes, flacons, flessen en plastic potjes in PP. Deze materiaalsoort wordt vandaag gerecycleerd bij vertrouwde partners in België, Frankrijk en Nederland.

Connectum is een productiebedrijf uit Wuustwezel. Vooral bekend van de “Clics” bouwblokken, werken zij vandaag in co-creatie met kennisinstellingen en andere partners aan unieke producten die minder grondstoffen gebruiken en zo de druk op onze planeet verlichten. In samenwerking met VITO, die de technologie ontwikkelde, produceren ze een CO2-meter van gerecycleerd plastic. Fost Plus levert daarvoor het gerecycleerde materiaal, recht uit de Nieuwe Blauwe Zak.

Mik Van Gaever, COO van Fost Plus: “Het is belangrijk om de materialenkringloop te sluiten. Door gerecycleerd materiaal te gebruiken, beschermen we onze natuurlijke hulpbronnen en dragen we zorg voor onze leefomgeving. Dat de CO2-huisjes gemaakt worden van gerecycleerd materiaal uit de Nieuwe Blauwe Zak is een mooi voorbeeld van circulaire economie. Het maakt het recyclageproces heel concreet opdat iedereen nog meer gemotiveerd raakt om verpakkingen correct te sorteren.”

Jong geleerd

Duurzaam omgaan met afval, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Goed sorteren is daarbij het ideale startpunt, want het is de eenvoudigste manier om een mooie bijdrage te leveren aan een duurzamere maatschappij. De goede gewoontes die kinderen op school aanleren, nemen ze bovendien mee naar huis. Fost Plus ontwikkelde daarom een uitgebreid aanbod aan vormingen voor scholen. Met educatieve workshops en lespakketten op hun maat worden leerlingen bewust gemaakt voor het belang van goed sorteren en een duurzame omgang met afval.

“Kinderen leren op een speelse manier de bigger picture rond duurzaam afval- en materialenbeheer zien, en ontdekken dat hun acties effectief impact hebben. Het aanbieden van deze educatieve workshops maakt deel uit van onze rol als motor van de circulaire economie voor huishoudelijke verpakkingen”, besluit Mik Van Gaever.

Fost Plus en het Vlaamse Gewest geven jaarlijks (i.s.m. GoodPlanet) educatieve workshops in o.a. meer dan 400 lagere scholen. Fost Plus stelt ruim 2.000 CO2-meters ter beschikking aan klassen die vanaf januari 2022 intekenen op een educatieve workshops (LABO – Leren Afval Beheren op School). Voor meer informatie: www.fostplus.be/nl/sorteren/sorteren-op-school

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details