NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Streetart project pronkt op Antwerpse Theaterplein als statement om woningnood in steden op te lossen

Streetart project pronkt op Antwerpse Theaterplein als statement om woningnood in steden op te lossen

Uitdagingen inzake stadsontwikkeling scherpt creativiteit aan: bestaande gebouwen uitbreiden met een extra verdieping biedt antwoordt op woningtekort in steden

Wie over de Vogeltjesmarkt wandelt, kan er niet naast kijken: het gebouw op de hoek van het Theaterplein en de Oudevaartplaats kreeg een indrukwekkende, kleurrijke extra verdieping. Door deze te hullen in een opvallend streetart jasje, met symbolische boodschap en knipoog naar de natuur en het plein waar het gelegen is, wil bouwpionier BuildUp mensen bewust maken van alternatieve duurzame bouwoplossingen voor het woningtekort.

Door de toenemende bevolkingsgroei wordt het woningtekort in Vlaanderen steeds groter. Het Federaal Planbureau berekende dat de Belgische bevolking tegen 2070 met 1,3 miljoen zal toenemen tot 12,9 miljoen inwoners. Maar steden botsen op hun limieten. Er is amper nog beschikbare ruimte om nieuwe woningen te bouwen. Het toevoegen van een staalframe constructie bovenop bestaande gebouwen is een oplossing om extra woonruimte te creëren en meer mensen op dezelfde oppervlakte te laten samenwonen. Zo werd net de laatste hand gelegd aan zo’n extra optopping op het gebouw van verblijfsaccommodatie Sleep Inn in Antwerpen. 

Street art als eyecatcher

Het team van BuildUp werkte voor het Antwerpse project samen met architect Roel Vermeesch van architectenbureau KAP 23 uit Broechem. Er komen twee nieuwe verdiepingen bovenop de bestaande structuur van het gebouw op de hoek van het Theaterplein en de Oudevaartplaats. De montage startte begin mei en werd vandaag gefinaliseerd. Om er een echte eyecatcher van te maken, steekt de stalen constructie nog even in een kleurrijk streetart jasje van grafisch designer Davi Giolo. 

“Zijn ontwerp slaat de brug tussen de uitdaging in de natuur waar dieren ook steeds naar een nieuwe habitat op zoek zijn enerzijds en de demografische uitdagingen waar een stad zoals Antwerpen voor staat anderzijds. De Engelse uitdrukking #manybirdsfewnests’ verwijst naar meer vraag dan aanbod, een mooie vergelijking met de woonsituatie in België. We zijn allemaal op zoek naar een goed en kwalitatief ‘nest’ maar de plaats is beperkt en daarop biedt staalframeopbouw een duurzaam antwoord”,  licht Hélène de Troostembergh, CEO van BuildUp toe. 

Sneller, lichter en duurzamer dan klassieke bouwmethodes

Het Belgische BuildUp is een pionier in offsite bouwen, dochter beSteel doet dat ook met staalframeopbouw. Een stalen constructie wordt samen met de muren (panelen waar duurzame isolatie in geïntegreerd is), de ramen, het dak,… in de fabriek van BuildUp gebouwd. De volledige verdieping wordt dan in zijn geheel naar de bouwplaats gereden en op een paar weken tijd op het gebouw geplaatst. Iedereen die al een keer gebouwd of verbouwd heeft, weet dat die methode een forse tijdswinst oplevert, vergeleken met de klassieke manier van bouwen op de werf zelf. 

De staalframe constructie maakt daarnaast ook vooral het verschil met zijn gewicht. Deze is tot 10 keer lichter dan de traditionele bouwmethodes en kan dus wél bovenop een bestaand gebouw geplaatst worden, zonder het te zwaar te belasten. Bovendien is de stalen constructie gemakkelijk te demonteren en volledig recycleerbaar. 

Vooroplopen in de bouwshift

“Staalframebouw biedt een antwoord op de twee grootste uitdagingen voor de bouwsector: voldoende nieuwe woningen bouwen en onze impact op de planeet radicaal verkleinen. Om de woningnood op te lossen en onze steden toch leefbaar te houden, zullen we veel meer dan vandaag verticaal moeten bouwen. Een opbouw in staalframe is een manier om dat heel snel en efficiënt te doen, zonder dat er open ruimte moet verdwijnen. Het is bovendien een circulaire manier van bouwen, we kunnen de stalen constructie volledig hergebruiken. Door het bouwproces te verhuizen van de klassieke bouwwerf naar een fabrieksomgeving dringen we de CO2-uitstoot van nieuwe woningen drastisch terug. We hebben bijvoorbeeld amper bouwafval en ook maar één keer transport van en naar de werf”, zegt de Troostembergh. 

“Met dit project op het Theaterplein in Antwerpen willen we aan steden, architecten, projectontwikkelaars, maar ook aan het grote publiek tonen hoe we de grote uitdagingen in stadsontwikkeling kunnen aanpakken. We staan voor een noodzakelijke bouwshift: het moet anders, sneller, duurzamer. Offsite bouwen en staalframeopbouw kunnen een turbo zetten op die transformatie.”

Jeff Van Damme, CEO van Themaco en zaakvoerder Sleep Inn“Als bouwheer en verhuurder van de Airbnb-accommodaties in ons pand, is de snelheid voor de bouw een cruciale factor geweest in de keuze voor de offsite staalframebouw oplossing van BuildUp. Via de traditionele bouwmethode had het ons 3 maanden en heel wat hinder voor de huurders en buren gekost. Nu stond de constructie er op 2,5 week met minimale hinder voor iedereen. Bovendien kunnen wij dankzij deze snelle bouwtechniek, na de afwerkingsfase die wij zelf voor onze rekening nemen, heel snel starten met de verhuur van nieuwe Airbnb units op de extra verdieping. We zijn trots dat we met ons project kunnen bijdragen aan een duurzame stadsontwikkeling. En onze gasten zullen van een adembenemend uitzicht over de stad kunnen genieten, een extra belevingsfactor die een grote rol speelt bij onze uitbating!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details