Onder het motto ‘geen dertien in een dozijn’ brengen we twaalf unieke producten en bijzondere innovaties voor het interieur die onze aandacht trokken. Stuk voor stuk kunnen ze uitpakken met een recent verdiende Iconic Award 2024 Interior Products, uitgereikt door de German Design Council. Uitblinkers op het vlak van design en/of functie die het leven in en rond de woning mooier en aangenamer maken.
Zitten wordt een beleving (uitgelichte afbeelding)
Deze SurfBench, ontworpen door Kim André Lange voor KALD, brengt beweging in een doorgaans statische omgeving. Door simpelweg te gaan zitten, wordt de kinetische energie omgezet in een vloeiende golfbeweging. Een interactieve bank die uitnodigt tot ontdekken en een gesprek aanmoedigt tussen iedereen die erop plaats neemt.
Onderhoudsvriendelijke designdeur
Van het Belgische ANYWAYdoors is de meervoudig awardwinnende ANYWHITE-deur. Het witte deursysteem met vernieuwend sluitsysteem wordt steeds op maat gemaakt, behoeft geen verf, is modulair links of rechts scharnierend, laat zich handenvrij openen en dit in één of beide richtingen. Hier geen traditioneel slot, maar wel een convex en concaaf profiel die samenwerken om de deur af te dichten en te positioneren. Privacy- en comfortsluiting in optie beschikbaar.
Belgisch sculpturaal design
Van de Belgische Metamorphic Art Studio, de creatieve cel van Claerhout-Van Biervliet Architecten, is deze sculpturale Fuga-tafel. De voet wordt met de hand vervaardigd uit vier identiek gegoten bronzen of stalen elementen, samengebracht tot een organisch vormgegeven sculptuur dat bovendien voldoende beenruimte biedt.
Stijlvolle toegangscontrole
Ter aanvulling van het modulaire deurintercomsysteem Gira System 106 is er nu deze Fingerpint-module voor sleutelloze toegang tot gebouwen, verkrijgbaar in vijf verschillende materialen en oppervlakken. Kan zowel als standalone apparaat worden gebruikt als in combinatie met de andere deurcommunicatiefuncties. Individuele vingerafdrukinstellingen kunnen in de Gira Keyless In-app worden geconfigureerd en beheerd.
Douchen met gerecyleerd water
Grohe viel meermaals in de prijzen, onder meer ook met deze Grohe Everstream, een douche die water recycleert. Het water wordt hygiënisch behandeld en ook de gewenste temperatuur wordt gehandhaafd. Resultaat: een verbruik van slechts een kwart van de normale hoeveelheid water en een derde van de energie.
‘Gelaagde’ kantoormeubels
Flexibel werken op verschillende niveaus? Dat doen de kantoormeubels uit de Layers-collectie van Palmberg. De zitposities zijn vrij te kiezen, omdat de oppervlakken op verschillende hoogtes worden aangeboden en vrij kunnen worden gebruikt. Banken zijn tegelijk tafels, verplaatsbare kussens nodigen uit tot rust en ontmoetingssituaties zijn snel geregeld.
Geen ‘tijdloos’ design
In dit tijdperk van digitale displays heeft Aric Merz met deze Miqona-klok een iconische vorm van analoge tijdsweergave bedacht. Het minimalistische designobject, trouwens goed voor meerdere prestigieuze designawards, werkt met drie roterende schijven, extra in het licht gezet met gekleurde leds.
Potige tafels
Deze Nº 6 TABLE Collection, ontworpen door de in Berlijn gevestigde Nicolene van der Walt, is een reeks van vier sculpturale salon- en bijzettafels met ronde Shongololo-poten. De tafels zijn gemaakt van mat gelakt essenhout en verkrijgbaar in vier kleuren, geïnspireerd op de savannevlaktes in Zuid-Afrika waar de Shongololo – een gigantische duizendpoot – rondzwerft.
Daar zit rek in
Nog een meervoudige designwinner is Shelfium, een eikenhouten systeem waarmee je een breed scala aan rekken en maatmeubels in telkens weer unieke configuraties kan maken. Shelfium kan met elk materiaal worden gecombineerd – staal, glas, hout – en is aanvulbaar met verschillende elementen zoals laden. Shelfium is flexibel en kan keer op keer worden hergebruikt om nieuwe ideeën tot leven te brengen.
Puzzelstoel
Deze Kori-stoel, een product van het Poolse Bozzetti, heeft een opengewerkte structuur van gebogen en verlijmde multiplexstroken, opgehangen in een stalen frame. Extra bijzonder wordt het met de gestoffeerde inzetstukken, verkrijgbaar in verschillende kleuren, die je vrij in de openingen van de structuur kan positioneren.
Brand of the Year
De eer van ‘Brand of the Year’ viel deze keer te beurt aan Vibea, het Spaanse verlichtingslabel met al heel wat bijzondere armaturen voor binnen en buiten op het palmares. De jury looft onder meer de modulaire ontwerpbenadering, waardoor de verlichtingscollecties zich laten aanpassen aan specifieke projecten en de veranderende behoeften.
Creator of the Year
Afsluiten doen we met de ‘Creator of the Year’ toegekend aan Formafantasma. De oprichters, Andrea Trimarchi en Simone Farresin, passen zeker niet in het plaatje van een typische ontwerpstudio. Sinds hun oprichting in 2009 volgen de twee ontwerpers hun eigen weg. Met studio’s in Milaan en Rotterdam zijn ze gespecialiseerd in het op een harmonieuze manier samenbrengen van natuur en door de mens gemaakte omgevingen. Ze hebben succesvol samengewerkt met grote merken als Flos, Lobmeyr, Vitra, Artek, Rubelli en Tacchini, en hebben design ook als hulpmiddel ingezet in projecten met luxemerken als Prada, Bulgari en Hermès.