NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
3D-laserscanning en SCAN to BIM bij vernieuwing stadHUIS Roeselare
Dankzij drone scanning en 3D-laserscanning werd het stadhuis van Roeselare binnen en buiten volledig opgemeten. De 1.400 scanposities werden aan elkaar gelinkt tot één grote puntenwolk.

3D-laserscanning en SCAN to BIM bij vernieuwing stadHUIS Roeselare

Het stadhuis van Roeselare wordt tegen 2024 vernieuwd. Studiebureau Arcadis werkt samen met B-architecten voor het nieuwbouwgedeelte en Bressers Erfgoed voor het renovatieproject om dit gebouw duurzaam en pandemieproof te maken. Studie- en tekenbureau N² Kwadraat kreeg de opdracht om het stadhuis op te meten en de verkregen puntenwolk naar een bruikbaar BIM-model te converteren.

3D-laserscanning resulteert in puntenwolk

N² Kwadraat is een dynamisch studie- en tekenbureau uit Rollegem-Kapelle, gespecialiseerd in 3D-laserscanning/3D-opmetingen, BIM-projecten (SCAN to BIM) en CAD-projecten (reverse engineering). “We worden heel vaak ingeschakeld voor opdrachten in grootsteden, zoals Brussel en Antwerpen. Toen B-architecten en Bressers Erfgoed op aangeven van studiebureau Arcadis bij ons aanklopten voor de volledige opmeting van het stadhuis van Roeselare waren we zeer vereerd”, vertelt zaakvoerder Nic Kerkhof. “We hebben het volledige stadhuis binnen en buiten opgemeten. De daken werden via dronescanning gemeten, terwijl we voor de metingen van de kelder tot de nok gebruikt maakten van onze Faro Focus S 350 3D-laserscanners. Dat resulteerde in een totaal van 1.400 scanposities, die dan met de softwarepakketten Scene en Trimble Realworks aan elkaar gelinkt werden tot een puntenwolk (point cloud).”

De puntenwolk (point cloud) wordt met behulp van de nodige software geconverteerd naar een bruikbaar BIM-model.

SCAN to BIM

BIM is vandaag de standaard voor de planning, bouw en management van nieuwe faciliteiten en Autodesk Revit® is een van de belangrijkste pakketten hiervoor. N² Kwadraat maakt gebruik van de meest innoverende software op het gebied van conversie van puntenwolkdata naar BIM. “Een gekoppelde puntenwolk vormt al een heel nauwkeurige en gedetailleerde 3D-documentatie en via Autodesk Recap kunnen al heel wat metingen uitgevoerd worden. We exporteren eveneens alle gekoppelde scandata naar de VirtuSurv-software, die aan de geïmporteerde puntenwolk in Revit gelinkt wordt. Met de nodige plug-ins wordt de data naadloos naar een BIM-model geconverteerd”, licht Kerkhof toe. “We beschikken ook over een platform, de WebShare Cloud, waar we de vaak zware puntenwolkbestanden met de bouwpartners in een project kunnen sharen. Zo hebben zij geen speciale software of zware computer nodig om de data te raadplegen.”  


FICHE VAN PROJECT

Project: Vernieuwing StadHUIS Roeselare

Locatie: Roeselare

Architect: B-architecten (nieuwbouw) & Bressers Erfgoed (renovatie)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details