NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Q Residences: grensverleggend en awardwinnend geveldesign in beton
Q Residences omvat twee woongebouwen: een toren getiteld Quartz en een lager gebouw Qube.

Q Residences: grensverleggend en awardwinnend geveldesign in beton

De uitreiking van de elfde Febe Elements Award waren eind vorig jaar opnieuw de hoogmis voor de prefabbetonsector. De overtuigende winnaar van de publieksprijs: Q Residences in Amsterdam Buitenveldert. Met ‘bijzondere gevels’ als rode draad doorheen deze editie past dit project dan ook perfect in deze rubriek met ‘grensverleggende’ architectuur van buiten onze landsgrenzen, met weliswaar Belgisch beton in een prominente rol.

Q Residences omvat twee woontorens, Quartz en Qube, die worden verbonden door een plaza op de begane grond. Het werd ontworpen door architectenbureau Studio Gang Architects, een gerenommeerd bureau uit Chicago, in samenwerking met het Nederlandse Rijnboutt als co-architect en dit in opdracht van Kroonenberg Groep. 

De golvende betonstructuren creëren een organische vormentaal.

Landmark

De prominente gevel van Quartz, een sculpturale toren van 75 meter hoog, is in de wijde omgeving van Amsterdam Buitenveldert goed zichtbaar, deels door de hoogte van het project, maar vooral door zijn specifieke vormgeving. Elke verdieping bestaat uit twintig vinnen en twintig balkons, steeds uniek. Het design herhaalt zich om de vier woonlagen waardoor er een schuine diagonaal ontstaat, die rond het gebouw lijkt te golven. In overleg met de fabrikant van het prefabbeton werd een methode ontwikkeld om geprefabriceerde vinnen en balkons achteraf op het casco te monteren. Enorme stalen knooppunten aan het casco en aan de prefabelementen maken het mogelijk om de vinnen met een beddenhaaksysteem op te hangen. De balkons liggen op die vinnen, los van het casco. Het resultaat is een echte landmark, met uitspringende balkons en een organische vormentaal. 

Bijzonder architectonisch beton

Voor Q Residences heeft Rijnboutt samen met Studio Gang diverse leveranciers van bakstenen bezocht en leverde een Duitse fabrikant de hoogwaardige gevelsystemen. Voor de balkonvloeren en zijwanden is een architectonisch beton geselecteerd dat in België werd gefabriceerd. De betonsamenstelling is in samenwerking met de fabrikant speciaal ontwikkeld en beoordeeld op kleur, textuur en uitstraling. Zo wordt als toeslagmateriaal natuursteengrind – een afvalproduct uit de marmerindustrie – gebruikt, waardoor het beton bij polijsten een natuursteenachtig oppervlak krijgt. Voor de eerste woonlagen zijn de elementen gepolijst en voor de hogere verdiepingen is het beton gezuurd, wat een mooie, zachte uitstraling oplevert. 

Aan de Plaza kregen de gebouwen een hoge plint en is er ruimte voor een commercieel programma.

De jury

Dit alles kon ook de jury van de Febe Element Awards, een award uitgereikt door de federatie van de Belgische prefabbetonindustrie bekoren: “Deze indrukwekkende gevelstructuur is absoluut een eyecatcher en toont tot welke spectaculaire resultaten de toepassing van prefabbeton kan leiden, zowel op vormelijk als op technisch vlak. Het prefabbeton biedt, in contrast met de volledig beglaasde achterliggende gevels, een solide uitdrukking aan deze toren. De overgang tussen de elementen, balkons en vinnen is zorgvuldig opgevat en creëert een levendig gevelbeeld.” De complexiteit van de elementen en de afwerkingsgraad zijn voor de jury een toonbeeld van technisch kunnen van de sector, waarbij de grenzen van het mogelijke opgezocht zijn. De keuze voor prefabbeton is door de ontwerpers gemaakt op basis van volgende eisen: vormvrijheid, de mogelijkheid om grote elementen toe te passen, een hoogwaardig en in tijd duurzaam materiaal, een luxueuze uitstraling in kleur en textuur. Al deze elementen zijn zichtbaar in de uiteindelijke realisatie die niet onopgemerkt blijft.   

FICHE VAN PROJECT

Project: Q Residences
Locatie: Amsterdam
Architect: Studio Gang [USA] – Rijnboutt BV [NL]
Aannemer: J.P. van Eesteren bv 
Prefabbeton: Decomo nv 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details