NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Herbruikbare gevelsteen voor campus KU Leuven
Op de campus Arenberg rondde de KU Leuven een uitbreidingsproject af voor het departement Wiskunde.

Herbruikbare gevelsteen voor campus KU Leuven

Doordachte materiaalkeuze voor circulair bouwproject

Op de campus Arenberg rondde de KU Leuven een uitbreidingsproject af voor het departement Wiskunde. De onderzoekers van het departement genieten van nieuwe kantoren, vergaderzalen en een refter. RADAR architecten ontwierp de uitbreiding volgens de circulaire principes, met de ClickBrick Pure van Wienerberger als een van de blikvangers.

De nieuwbouw van het departement Wiskunde oogt eigentijds en strak. Met een bebouwde oppervlakte van amper 135 vierkante meter biedt het uitbreidingsvolume, door zijn zes bouwlagen, toch meer dan 800 vierkante meter nuttige vloeroppervlakte. “Die is op het gelijkvloers ingekleed als refter en op de bovenverdieping zijn er vergaderruimtes. De vier tussenliggende niveaus zijn landschapskantoren voor de onderzoekers. Een nieuwe evacuatietrap verbindt de verschillende niveaus met elkaar”, zegt Jitske Pauwels, projectleider bij de KU Leuven. 

Het gebouw kreeg bewust geen ondergrondse bouwlaag omwille van de moerassige ondergrond. Ontwerper Stijn Leemans van RADAR architecten: “De nul-pas van de uitbreiding ligt 27 centimeter boven die van het bestaande gebouw om de kans op overstroming te vermijden. We gingen voor een sobere uitstraling met enkele duidelijke blikvangers, zoals het panoramaraam in de vergaderzalen op de topverdieping. Verder was vooral circulariteit een cruciale parameter in de wedstrijdvraag van de KU Leuven. Daar speelden we op in met flexibiliteit en een doordachte materiaalkeuze.”

RADAR architecten: “Een belangrijk voordeel van dit gevelsysteem is dat uitvoering in wildverband kan. Daardoor konden we de gevelritmiek, die zo belangrijk is voor de flexibiliteit, aanhouden.”

Zoeken naar circulaire mogelijkheden

De universiteit wilde de mogelijkheden van circulair bouwen in dit project aftasten en zo meteen ook haar maatschappelijke voorbeeldfunctie uitdragen. Voor RADAR architecten een kolfje naar hun hand. “We zochten een grote flexibiliteit voor de kantoorvelden”, legt Stijn uit. “De ritmiek van de ramen laat toe om eenvoudig aparte lokalen op een vloerniveau in te richten. We maakten per verdieping verschillende plannen om deze mogelijkheden te tonen.” Binnen bleven de betonnen wanden zichtbaar, in plaats van te pleisteren. Het buitenschrijnwerk werd luchtdicht afgekleefd en kreeg een kader in rubberwood. “Een esthetische keuze met een ecologisch karakter. Verder zijn alle technieken in opbouw om eenvoudig bereikbaar te blijven en is de tapijtafwerking van de vloeren gescreend op de cradle-to-cradle-eigenschappen.”

Voor de buitengevels viel de keuze van het bouwteam op een herbruikbaar gevelsteenconcept. In overleg met het ontwerpteam stelde de aannemer binnen het kader van de aanbesteding het ClickBrick Pure-systeem van Wienerberger voor. Dit concept met klikbare gevelsteen was een budgettair interessante oplossing om te proeven van circulair bouwen.

De beige handvormvariant sluit visueel aan op de bestaande gevels.

Ecologie en esthetiek

De KU Leuven vergeleek enkele circulaire gevelsystemen. De ClickBrick Pure van Wienerberger gaf het meest vertrouwen. Ook voor RADAR architecten klopte het meteen. “Een belangrijk voordeel van dit gevelsysteem is dat uitvoering in wildverband kan. Daardoor konden we de gevelritmiek, die zo belangrijk is voor de flexibiliteit, aanhouden. Enig verbeterpunt is misschien het beperkte kleurenpalet, toch tijdens de ontwerpfase van dit project. Om visueel aan te sluiten op de bestaande gevels gebruikten we de beige handvormvariant. Zelf ben ik eerder fan van een Wasserstrich of een strengpers, maar het eindresultaat heeft me positief verrast”, aldus Stijn. 

De voegloze uitvoering valt ook bij de opdrachtgever alvast in de smaak. Jitske Pauwels van de KU Leuven: “De inkeping geeft een mooie schaduwvoeg. Als leek zie je niet eens dat het om een stapelsysteem gaat. We zullen de ClickBrick in volgende projecten zeker opnieuw overwegen.”   

FICHE VAN PROJECT

Project: Campus Arenberg, KU Leuven
Locatie: Leuven
Architect: RADAR architecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details