NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

Actemium en UGent zetten samen in op onderzoek naar energiebewuste optimalisatiemodellen

Universiteit Gent en Actemium, het merk van VINCI Energies gespecialiseerd in het aanbieden van oplossingen en diensten op maat van industriële bedrijven, lanceerden op 16 november officieel de Actemium Sustainable Energy leerstoel. De leerstoel is toegekend aan de onderzoeksgroep Industrial Systems Engineering (ISyE) van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Professor El-Houssaine Aghezzaf is titularis van de leerstoel, terwijl professor Stijn De Vuyst promotor is.

Met deze Sustainable Energy leerstoel wil Actemium voor langere termijn het onderzoek bevorderen naar hoe duurzame energiekosten, -beperkingen & -kansen optimaal te integreren in een energiebewuste productieplanning en -optimalisatie. Dr. Pieter Leyman zal het onderzoek binnen deze leerstoel voeren.

“Deze leerstoel kadert binnen de holistische visie van Actemium en de groep VINCI Energies rond de energietransitie en digitale transformatie”, licht Luc Clabout, Managing Director Actemium Belgium, toe. “Met onze missie ‘Towards the Sustainable Factory of the Future’ bouwen we in België samen met onze industriële klanten aan een toekomstgerichte en slimme integratie van duurzaamheid in het industriële proces. Dat de energieproblematiek ook bij onze industriële klanten een heel actueel topic is, dat is uiteraard niet verrassend. Door onze proces know-how te bundelen met de academische kennis van UGent, willen we inzetten op het ontwikkelen van geavanceerde modellen en slimme oplossingstechnieken voor het ontwerp, deoptimalisatie en de simulatie van duurzame productiesystemen.”

Actemium voegt bovendien een ‘advisory board’ toe aan de leerstoel, opgesteld uit klanten die actief willen participeren in de verdere uitbouw. Zo kan er in co-creatie nog sneller op efficiëntie en meerwaarde worden ingezet. 

De leerstoel werd officieel ingehuldigd op 16 november 2022 met een inauguraal event, in aanwezigheid van minister Vincent Van Peteghem, vice-eersteminister en minister van financiën, en prof. Patrick De Baets, Decaan van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. In de iGent toren in Zwijnaarde werd aan een divers publiek van UGent academici, alumni en studenten, alsook aan klanten en partners van Actemium, de huidige context geschetst en de opzet van deze leerstoel toegelicht.

Het startschot van een duurzaam partnership tussen Universiteit Gent en Actemium is hiermee officieel gegeven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details