NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Beddeleem als pionier in innovatieve PCM klimaatplafonds
PCM klimaatplafonds zijn een energiebewuste oplossing voor temperatuurregeling in gebouwen. (Beeld: Thea van den Heuvel)

Beddeleem als pionier in innovatieve PCM klimaatplafonds

In kantoren en publieke ruimtes bepalen verschillende factoren de tevredenheid en het rendement van medewerkers en bezoekers. Luchthygiëne en klimatologische omstandigheden spelen hierbij een belangrijke rol. In de zoektocht naar een duurzaam en esthetisch alternatief voor klassieke klimaatregeling is het klimaatplafond aan een steile opmars bezig. Nico Van Opstaele, Advisor Climate Ceilings bij Beddeleem, legt uit hoe een PCM klimaatplafond actief bijdraagt aan de creatie van de ideale ruimte met een maximaal comfort.

In de (ver)bouwsector staan thema’s als duurzaamheid, energie-efficiëntie en gebruikscomfort vandaag meer dan ooit centraal. Als architect of bouwprofessional besef je als geen ander dat gebouwen veel meer zijn dan louter structuren. Het zijn omgevingen waarin mensen in alle comfort willen leven en werken. Het streven naar optimaal comfort en welzijn, in combinatie met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk, is een fikse uitdaging.

Innovatieve oplossingen voor de temperatuurregeling van een woon- of werkomgeving winnen aan belang. Een van de technieken die aan een stevige opmars bezig is, zijn PCM (Phase Change Material) klimaatplafonds.

Dankzij hun discrete ontwerp passen PCM klimaatplafonds harmonieus in verschillende interieurstijlen en architecturale ontwerpen.

In harmonie met elk interieur

“PCM klimaatplafonds worden toegepast in diverse gebouwtypes, zoals kantoren en scholen”, bevestigt Nico Van Opstaele. “Dankzij hun discrete ontwerp passen ze harmonieus in verschillende interieurstijlen en architecturale ontwerpen. Als leverancier van deze oplossing zien we dat ze zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten worden geïntegreerd. We bieden onze klanten een mooi assortiment van klimaatplafondsystemen aan die naadloos aansluiten bij andere Beddeleem-producten, zoals lichtarmaturen, wanden
en deuren.”

Efficiëntie en comfort in klimaatregeling

Hoe werken PCM klimaatplafonds? Nico Van Opstaele licht toe: “Phase Change Materials (PCM) zijn stoffen die in staat zijn om van fase te veranderen – van vast naar vloeibaar of omgekeerd – bij een bepaalde temperatuur. Een toepassing hiervan die we allemaal kennen, zijn koelelementen die we gebruiken om voeding en drank in een frigobox te koelen. PCM maken gebruik van het fenomeen van latente warmteopslag, waarbij er warmte wordt opgenomen of afgegeven tijdens het faseovergangsproces zonder dat de temperatuur verandert.”

“PCM klimaatplafonds zijn een energiebewuste oplossing voor temperatuurregeling in gebouwen. Dankzij de combinatie van thermische massa met de capaciteit om warmte-energie op te slaan en af te geven, bieden ze de aanwezige personen in een ruimte een uitzonderlijke efficiëntie en comfort. Tijdens de dag absorberen de PCM panelen warmte uit de omgeving, waardoor het materiaal smelt en de warmte opslaat. ’s Nachts, wanneer de omgevingstemperatuur daalt, stolt het materiaal en geeft het de opgeslagen warmte weer af aan de ruimte. Dit proces resulteert in een stabiele temperatuurregeling en een comfortabel binnenklimaat.”

Toepasbaar in elke kantoorruimte, van inkomhal tot vergaderzaal.

De vele troeven van PCM klimaatplafonds

Het gebruik van PCM in plafonds biedt gebruikers tal van voordelen. Nico Van Opstaele somt de belangrijkste troeven op: “PCM klimaatplafonds kunnen aanzienlijke energiebesparingen opleveren in vergelijking met conventionele HVAC-systemen. Ze verminderen de piekbelastingen, waardoor de totale energievraag daalt. Bovendien zorgen deze plafonds voor een gelijkmatige temperatuurverdeling in de ruimte. Dit voorkomt onaangename temperatuurschommelingen en koude tocht, waardoor bewoners of gebruikers van het gebouw zich comfortabeler voelen.”

Een derde voordeel is ruimtebesparing, omdat PCM klimaatplafonds direct aan het plafond gemonteerd worden en dus geen vloerruimte in beslag nemen. “Ook een geringe inbouwhoogte is een belangrijk pluspunt. Dit maximaliseert de bruikbare ruimte in een gebouw en biedt architecten meer ontwerpvrijheid. En last but not least is er de positieve impact op milieu en klimaat, omwille van de lagere CO2-uitstoot. Mede door de inzet op circulariteit, met het hergebruik van materialen, scoren PCM klimaatplafonds zeer goed op het gebied van duurzaamheid. Geen wonder dus dat deze oplossing alsmaar populairder wordt in de bouwsector…”

“Vanuit Beddeleem blijven we dan ook volop investeren in PCM toepassingen. Samen met onze klanten gaan we maximaal voor innovatie en duurzaamheid, waarbij we streven naar een hoogwaardige interieurinrichting met een positieve impact op het milieu.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details