NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Gespot op Realty Lab of PropTech
KNX Home Control is een modulaire en schaalbare smart home-oplossing die rekening houdt met de technieken van de toekomst.

Gespot op Realty Lab of PropTech

Innoveren vraagt lef en lef verdient een forum. Daarom gingen we ons licht opsteken op de voorbije Realty summit en meer bepaald bij de standhouders van Lab of PropTech. Een aantal bedrijven mochten er hun technologische innovaties aan de actoren binnen de vastgoedsector presenteren. Enkele nieuwigheden in de kijker.

eSMART laat een realtime weergave van het energieverbruik toe. Gebruikers kunnen ook maandelijkse verbuiksdoelstellingen bepalen en de geschiedenis van hun verbruik raadplegen.

Met meer dan 20 conferenties, 100 sprekers, 68 partners en 2.550 bezoekers kan de vastgoedsummit Realty Belgium 2022 terugblikken op een succesvolle editie. Deze beurs, die plaatsvond in het inspirerende kader van Gare Maritime, profileert zich als een platform voor het uitwisselen van kennis over en rond vastgoed. Ook deze keer verwelkomde Realty een twintigtal PropTech-startups die er hun innoverende producten en diensten kwamen voorstellen. Van diverse oplossingen met betrekking tot de digitalisatie van de vastgoedverkoop tot technologische oplossingen die het woon- en werkcomfort ten goede komen.

An Meersman en Bart Vansteelandt, zaakvoerders van Scanbie dat gebouwen digitaliseert door gebundelde technologieën.

Isolatie combineren met connectiviteit

Een eerste innovatie zagen we op de stand van WaveThru by AGC. WaveThru biedt een oplossing die de connectiviteitsproblemen, dus ook een slechte gsm-ontvangst, in goed geïsoleerde gebouwen wil aanpakken. Gérald Moenaert, Wave Business Developer: “WaveThru is een oppervlaktebehandeling die wordt toegepast op beglazingen waardoor externe radiosignalen beter kunnen doordringen en circuleren in gebouwen. Op de glascoating wordt een laserproces toegepast met een resultaat dat voor het blote oog totaal onzichtbaar is. Resultaat: een optimale signaalsterkte tot +10dB. Bovendien heeft de behandeling geen invloed op de primaire functies – zoals de isolatie, zonwering en lichttransmissie – van gecoat glas.” Het resultaat is operatoronafhankelijk en werkt dus voor alle netwerkaanbieders. Het is geschikt voor alle beschikbare technologieën: van 2G tot 5G, evenals Tetra- en GPS-netwerken. Gérald Moenaert besluit: “Met onze oplossing vermijd je andere tijdelijke en kostelijke producten zoals DAS-systemen. Omdat WaveThru geen energie verbruikt, is het een passieve oplossing, maar ook een duurzaam antwoord op je mobiele problemen omdat het net zo lang meegaat als het glas. Het geeft de mogelijkheid om de energie-efficiëntie van het gebouw en de mobiele connectiviteit van de bewoners in evenwicht te brengen, dit op een passieve, duurzame en toekomstbestendige manier.” 

eSMART vereist geen specifieke bekabeling of aanpassingen in de elektriciteitskast. Door de achter de elektriciteitsschakelaars aangesloten modules, kan elk apparaat via het touchscreen of de smartphone worden bediend.

Smart Home-oplossingen

Daarnaast zagen we op de beurs ook verschillende smart home-oplossingen ten behoeve van een optimale leef- en woonautomatisatie.

Een daarvan is KNX Home Control, gepresenteerd door Vecolux. Johan Vetters, Director van Vecolux: “KNX onderscheidt zich van fabrikantgebonden smart home-systemen met het open protocol waaraan vandaag meer dan 500 fabrikanten deelnemen. Dit betekent dat alle producten van deze 500 fabrikanten perfect met elkaar kunnen samenwerken en configureerbaar zijn via eenzelfde adresseringstool. Als architect heb je dus de keuze uit een enorm gamma bedieningen, panels en gebruikersinterfaces voor elk soort interieur en functie.” Vecolux is exclusief verdeler van onder meer Zennio, Vimar en diverse andere KNX-fabrikanten. Op de beurs Realty lag de focus op geïntegreerde real estate-oplossingen waarbij alle technieken in een appartementsgebouw perfect in harmonie kunnen samenwerken, wat resulteert in minder hardwarecomponenten, meer comfort en minder energieverbruik. Ook aanwezig op Realty: het Zwitserse eSMART dat ook in ons land groeit. Stijn Van den Brande, Sales Manager Belgium: “eSMART maakt gebruik van een gepatenteerde powerlinetechnologie met informatiesturing over het bestaande elektriciteitsnet, dus zonder extra bedrading, wifi of straling. Bedienbaar via een vast centraal scherm of smartphone en tablet. Het combineert de betrouwbaarheid van een bekabelde met de flexibiliteit van een draadloze oplossing. Een modern alternatief voor de videofoon en de thermostaat, modulair uitbreidbaar zonder breekwerk en met diverse domoticatoepassingen.”

Realty Summit in het inspirerende kader van Tour & Taxis. (Beeld: David Plas)

Digitale twins

Tot slot hadden we een interessante babbel met An Meersman, Founder van Scanbie. Scanbie is gespecialiseerd in het creëren van digitale twins, virtuele evenbeelden van bestaande producten en gebouwen waarbij heel wat extra digitale informatie gekoppeld kan worden. An Meersman: “Digitale twins kunnen in het bedrijfsleven gebruikt worden in allerlei simulatieprocessen. Denk daarbij aan de optimalisatie van productieprocessen, volumesimulaties, calculaties, lichtsimulaties en ergonomie. Maar ook als communicatie-instrument en in het kader van life cycle management, facilitymanagement, BIM, Internet of Things en ga zo maar door. Gebouwen en omgevingen worden volledig gedigitaliseerd waarna je er ook virtueel in kan rondlopen met een 360° fotorealistische view. Vastgoedeigenaars en –beheerders zien ook de voordelen. Ze verkrijgen hierdoor niet alleen een digitale tool met oneindig veel mogelijkheden, maar voorzien hun pand onmiddellijk ook van een digitaal paspoort (BIM) wat bij een eventuele wederverkoop of verdere instandshoudingswerken een niet te onderschatte meerwaarde inhoudt. Vlottere en accuratere informatie is ook zonder verplaatsing en 24/7 beschikbaar. Dit werkt kostenbesparend en optimaliseert de communicatie tussen de verschillende partijen, gaande van ontwerp tot onderhoud. Het belang aan virtuele oplossingen is nu al groot en het staat buiten kijf dat dit alleen maar zal toenemen. Zoveel is zeker.”

De volgende editie van Realty staat gepland voor 19 en 20 september 2023.    

De PropTech bedrijven en hun stand op Realty. (Beeld: David Plas)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details