NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Circulair pilootproject

Circulair pilootproject

Wat vandaag een oud, uitgeleefd rijhuis is, wordt na een grondige verbouwing een passief rijhuis. Geen alledaagse verbouwing. Het is dan ook een pilootproject van een consortium van verschillende partners met kennisplatform Pixii als trekker en met de steun van Vlaanderen Circulair.

Een oud, uitgeleefd rijhuis in Mechelen wordt verbouwd tot een moderne modulaire woning.

De toekomstige woning van een jong koppel is het onderwerp van een pilootproject waarvoor Pixii, VIBE, Mosard, UHAsselt, Creamo en Stad Mechelen de handen in elkaar slaan. De verbouwing van dit rijhuis is namelijk geen gewone verbouwing, wel eentje met de focus op circulariteit (“Hoe geven we zo veel mogelijk materialen een tweede leven en hoe passen we materialen en principes toe die hergebruik toelaten na de levenstermijn?”) en modulair bouwen (“We willen ons hele leven hier wonen.”). Voeg daarbij de doelstelling om een passiefhuiscertificaat te behalen en het uitdagende pilootproject is een feit. Het overgrote deel van de afbraakwerken is intussen achter de rug, de effectieve verbouwingswerken starten weldra. Het hele project is te volgen via www.passiefrijhuisindestad.be. Hoe verlopen de verbouwingswerken? Welke oplossingen bedenken het jonge koppel en de partners inzake modulair bouwen? Hoe gebeurt deze verbouwing zo circulair mogelijk? Kenniscentrum Pixii zorgt voor technische ondersteuning en begeleiding doorheen het project.

Circulair (ver)bouwen betekent eventueel ‘afval’ mooi sorteren en het een nuttige herbestemming geven.

Belangrijke bouwpijlers

De jonge huiseigenaars zetten fel in op passief wonen. Ze willen verbouwen volgens de principes van de Trias Energetica met als einddoel een comfortabele passiefwoning waarbij er geen centrale verwarming wordt geplaatst in de woning en veel aandacht wordt geschonken aan inplanting, bezonning, leefklimaat en zo meer. Tijdens de afbraakwerken steeg ook de interesse in de circulariteit van de materialen en zocht het koppel meer en meer naar herbestemming van dit ‘afval’, een denkwijze die ze meenamen bij de keuze van de materialen voor de opbouw. Eenvoudig herbruikbaar werd de maatstaf. Een derde belangrijk item voor het jonge koppel is modulair wonen. “Voor ons betekent dit ruimtes snel en zonder grote ingrepen kunnen herinrichten”, klinkt het. “Alle leidingen komen daarom overal in opbouw, wat ook zorgt voor een hippe, industriële look. We voorzien twee à drie technische kokers met alle leidingen in (elektriciteit, aan- en afvoer van water).”

(Nabije) toekomst

Circulair renoveren is vandaag nog in volle ontwikkeling. Deze verbouwing is dan ook een mooi pilootproject, zeker wanneer de ingrediënten circulariteit, passief wonen en modulair (ver)bouwen samenkomen. Vlaanderen Circulair sluit zich hierbij aan en kent het project een subsidie toe. Pixii trekt het opgerichte consortium en zorgt voor een diepgaande begeleiding van de jonge eigenaren van het pand. Frederik Fossé, architect en technisch adviseur bij Pixii: “Wij identificeren gaandeweg knelpunten en kansen in de klantenreis, de bouwpraktijk en de trajectbegeleiding. Het doel van dit alles? Circulair bouwen en verbouwen uit de kinderschoenen trekken en opschalen tot volwaardig en voldoende gekend alternatief. Heerst er nog een soort drempelvrees, dan willen we deze wegwerken door het aanreiken van handvaten en tools. We willen voor elk type afbraakmateriaal een traject identificeren naar een nuttige toekomst. Daarnaast trachten we een roadmap uit te tekenen voor de ontwikkeling van een opleiding voor renovatiebegeleiders die particulieren kunnen ondersteunen bij hun circulair bouwproject. De projectresultaten worden tot slot verwerkt in een technische opleiding circulair verbouwen” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details