NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architecturale schaduwoplossingen
Terrasoverkapping van Renson, met nieuwe richtbare Kreon-buitenspots.

Architecturale schaduwoplossingen

Flexibele terrasoverkappingen, op maat van het weer en de wensen

Bij het betere buitenleven hoort anno 2024 een terrasoverkapping, aangebouwd of vrijstaand in de tuin. Samen met het toenemend belang dat hieraan gehecht wordt, nemen ook de mogelijkheden en opties toe. We bekijken wat nieuw is, met de focus op flexibele oplossingen die de keuze laten tussen zon en schaduw, afhankelijk van het moment en van het weer.

Markilux-klemzonwering met kleine hellingshoek voor balkons, verkrijgbaar met handzwengel of motoraandrijving. (Beeld: Markilux)

Ook al verlangen we nu volop naar de zon, in de zomer kan het bij momenten weer te veel worden. Dan wensen we schaduw, niet alleen wanneer we op het terras vertoeven, maar ook om invallend zonlicht en oververhitting in het interieur te vermijden. Dit laatste kan uiteraard door screens en rolluiken, maar ook overkappingen of zonneluifels kunnen hieraan een belangrijk steentje bijdragen. Een aantal nieuwigheden in de kijker.

Het met een German Design Award bekroonde Wienor Smaila-cassettescherm leent zich ook voor balkons.

Voor balkons en kleine terrassen

Niet alleen riante buitenruimtes maar uiteraard ook balkons en kleine terrassen hebben nood aan kwalitatieve, flexibele en stijlvolle zonwering. 

Nieuw is de Markilux-klemzonwering die hier specifiek op inspeelt. Dit systeem is ruimtebesparend, heeft een subtiele vormgeving en kan door een professional gemakkelijk worden gemonteerd en gedemonteerd. Het is met enkele schroeven en met behulp van twee klemstaanders met instelbare kracht vastgezet tussen de vloer en het plafond. Het scherm geeft bovendien al bij een kleine hellingshoek van amper 5 graden volledig schaduw waardoor het uitzicht op het balkon behouden blijft. Bij de gebruikelijke uitvalschermen is hiervoor doorgaans een hoek van ruim 45 graden nodig. In combinatie met de armen vermindert dit het uitzicht aanzienlijk. Voor bewoners die toch behoefte hebben aan meer privacy kan een monteur de zonwering tot 70 graden laten hellen. Dan fungeert het uitgedraaide doek ook als zichtbescherming. Graag extra privacy? Dan vormt een knikarmscherm met aanvullende verticale volant in semitransparante stof een optie. Dit wordt onder meer aangeboden door Weinor, bijvoorbeeld in het met een German Design Award 2024 bekroonde en kubistische cassettescherm Smaila. Mooi meegenomen: de in de cassette geïntegreerde spots met dimbaar ledlicht die ook op het balkon extra sfeer scheppen.

Gibus Velvet, de nieuwe lijn bioklimatische pergola’s met inschuifbare afdekking. (Beeld:ShutterWorx)

Strakke doekdaken

Uiteraard lenen zonneluifels, waarvan sommige modellen met een uitval tot wel 4 meter, zich ook voor terrassen van formaat. Graag een meer windstabiele constructie die nog grotere oppervlaktes kan overkappen? Dan komt men al snel uit bij een pergola. We maken het onderscheid tussen modellen met doekdak en lamellendak, de pergola’s met vast dak buiten beschouwing gelaten. Wat doekdaken betreft, zijn er enerzijds de vouwdaken en anderzijds de strakke schuifdaken met oprolbaar doek. De gemotoriseerde bediening kan optioneel worden aangestuurd door zon-, regen-, temperatuur- en windsensoren. Trend van het moment: geïntegreerde verlichting – zowel wit als kleurrijke RGB lichtscènes – en dit in zowel de cassette en armen van de zonneluifels als in de structuur van de pergola. Van Brustor is de B128XL-pergola met zwaardere palen en geïntegreerde afwatering die in staat is om grotere oppervlakken te overkappen, wat het product interessant maakt voor horecaprojecten. Nieuw voor 2024: de mogelijkheid om verschillende van deze modules aan elkaar te koppelen.

Umbris realiseerde deze architecturale terrasoverkapping en zonwerende luifel in één esthetisch geheel. (Beeld: Bart Gosselin Photography)

Lamellendaken verder in opmars

Last but not least zijn er uiteraard de bioklimatische pergola’s en overkappingen met lamellendaken, uitbreidbaar met een scala aan wandsystemen in doek, hout of glas. Samen met de stijgende populariteit, groeien het aanbod en de opties die van zo’n overkapping niet zelden een volwaardige buitenkamer maken. Nieuw van Gibus is Velvet, voorzien van een intrekbare afdekking met kantelbare lamellen. Deze optie wordt trouwens door diverse merken aangeboden en laat toe het volledige dak te openen wanneer men liever onder de blote hemel zit. Heel wat aanbieders zetten in op personalisatie, waaronder ook Renson dat op de voorbije editie van R+T in Stuttgart verschillende nieuwigheden presenteerde. Zo wordt het verlichtingsconcept vervolledigd met richtbare buitenspots van Kreon, voorzien van een specifieke bevestiging op maat van de Renson-overkappingen. Ook nieuw: de stijlvolle Loggia Canvas-schuifpanelen van 2TEC2, een uitbreiding van het al ruime aanbod voor wandinvullingen van de verschillende Renson-overkappingen. Renson pakt tot slot uit met een concept dat de overkapping en berging combineert in één esthetisch en snel te installeren geheel. Via een prefabsysteem voor vaste wanden met een ingewerkte deur, combineer je een Renson Algarve voortaan met een berging, naar keuze afgewerkt met verticale aluminium Linarte-profielen of houten latten.

De nieuwe Markilux Pergola Style met geavanceerde verlichtingstechnologie.

In nauwe samenwerking met de architect

Wil je als architect een unieke overkapping laten realiseren, geënt op de architectuur, de omgeving en de individuele wensen? Ook dan zijn er mogelijkheden. Het Belgische Umbris, dochteronderneming van Mebo Steel & Construct in Lokeren, ontwerpt en realiseert – ook in samenwerking met externe architecten – tailormade overkappingen met tal van wand- en andere opties. Een recente realisatie vinden we in het Leuvense waar een wit lamellendak boven het terras naadloos wordt gecombineerd met een vaste zonwerende luifel die doorloopt aan de zijkant van de woning. Deze architectonische luifel, voorzien van houten latwerk, verhindert oververhitting in het interieur door de hoge zomerzon op de riante glaspartijen. Om de eenheid kracht bij de zetten, ziet het hout zich herhaald in een verticaal paneel aan de terrasoverkapping. Fan van hout? Van Carpentier Carpentier Hardwood Solutions is het motorgedreven lamellendak uitgevoerd in thermisch behandeld hout dat onder meer zijn weg vond naar een landelijke woning in Knokke. Het gebruik van voorvergrijsd thermisch essenhout vormt niet alleen een duurzame keuze, maar creëert ook een harmonieuze samensmelting met zowel het rieten dak als de witte muren van het huis. Hier koos men voor een open overkapping, maar ook zijwanden – waaronder glazen (schuif)wanden, vaste houten zijwanden en houten shutters – zijn een optie. Voor een totaalplaatje dat klopt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details