NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Buitenmeubelen: sensuele vormen en materialen zetten de toon
Nieuw bij Gandia Blasco: de Erno-collectie met poefs in drie afmetingen, gecompleteerd met bijpassende arm- en rugleuningen. Design Alejandra Gandía-Blasco. (Beeld: Angel Segura Lopez)

Buitenmeubelen: sensuele vormen en materialen zetten de toon

Dolce far niente of zalig nietsdoen. Dat is het eerste wat in ons opkomt bij het zien van de buitensofa’s en loungesets voor het aanstormende outdoorseizoen. Sensuele vormen en materialen zetten de toon, met veel zachte en natuurlijke kleuren, licht hout, afgeronde vormen, dikke kussens en aaibare stoffen. Een sensuele en knusse zomer kondigt zich aan.

Niet alleen het interieur maar ook de buitenruimte wordt steeds vaker met veel zorg en vakkundig aangekleed. Het terras als verlengde van de woonkamer, waarbij professioneel advies niet zelden gewenst is. De buitensofa of loungeset mag daarbij niet ontbreken. De trends en nieuwigheden voor 2024.

Tressé-sofa van Talenti: royale volumes om je in neer te vleien. Design Carlo Colombo.

Tactiel textiel

Uiteraard hebben de outdoorstoffen het voorbije decennium een ware revolutie ondergaan. Er is niet alleen veel aandacht voor de techniciteit, maar vooral voor de tactiliteit van het textiel: weerbestendige kwaliteit die bovendien mooi oogt en aangenaam aanvoelt. Het hoeft dan ook niet te verrassen dat textiel, met weer heel wat nieuwe alternatieven en mooie texturen, ook in de loungecollecties anno 2024 een hoofdrol opeist. Volledig gestoffeerde modules en dikke, uitnodigde kussens, gehuld in rijke stoffen, zetten de toon. Zo pakt het Belgische Tribù uit met Mai, een collectie met poefs in verschillende afmetingen om afzonderlijk te gebruiken of te combineren tot een casual ziteiland. 

Bijzonder is de gebreide bekleding, met een op blaadjes geïnspireerde textuur. Nog meer opmerkelijke gebreide stoffen bij GAN met Mangas Outdoor, een collectie met diverse zitmodules, poefs en bijpassende outdoortapijten met bekleding vervaardigd uit gerecycleerd PET. Deze collectie brengt een zorgvuldig gedoseerde portie kleur, voor wie het iets meer dan alleen beige en zandkleur mag zijn. Gandia Blasco pakt op zijn beurt uit met Erno, een collectie bijzondere poefs met gewatteerde en rastervormige bekleding die uitnodigt tot aanraken. Drie treffende voorbeelden van poefs met een tactiele stoffering die bepalend is voor de beleving van het design.

Organische vormen

Vloeiende lijnen en organische vormen zetten de toon. Zo ook bij het Belgische Royal Botania dat de spraakmakende Organix-reeks verder aanvult met een 2- en 4-zit low dining sofa. Low-dining, waarbij het comfort van een loungset verzoend wordt met het praktische van een weliswaar verlaagde eettafel, blijft ook dit jaar een trend. Men zit een stukje lager dan aan een traditionele terrastafel, wat resulteert in een lounge effect en relaxte manier van tafelen. Twee-in-één, met andere woorden. Wanneer we naar het buitenland kijken, is er onder meer het Italiaanse Talenti met de nieuwe Tressé-sofa, een reeks die een minimalistische frame en gevlochten ecoleder combineert met zeer aanwezige en afgeronde kussens. Kijken we eerder richting het noorden, naar Scandinavië, dan is er het Deense Cane-Line met de modulaire Capture-sofa: geen rechte hoek te bespeuren! Koesterend design om je in neer te vleien.

De low-dining Organix-sofa van Royal Botania, met keuze uit vijf framekleuren en een waaier aan stoffen. Design Kris Van Puyvelde. (Beeld: Greg Van OZ)

Elegant hout en lichte kleuren

Wat kleuren betreft mag het dit jaar gerust een tintje lichter. Naast lichtgrijs en wit zijn vooral zachte beige- en aardse zandtinten hot dit jaar. Zwart lijkt passé. 

Terracotta en groen, opvallend aanwezig in 2023, laten zich her en der nog wel opmerken, maar doorgaans eerder subtiel: als accent, in een poef of sierkussen. Het lichte en neutrale kleurenpalet, dat we zowel terugvinden in de stoffering als het vlechtwerk in weerbestendige rope, is mooi te combineren met teakhout. Dit neemt op zijn beurt ook weer opvallend elegante en afgeronde vormen aan. Een trend die zich bij bijna zo goed als alle grote merken laat opmerken.

Designklassiekers als ‘accent chair’

Bij het samenstellen van een outdoorlounge ga je uiteraard voor een coherent totaalplaatje. Dit wil weliswaar niet zeggen dat ieder zitmeubel uit dezelfde reeks hoeft te komen. Het is bijvoorbeeld bon ton om de configuratie aan te vullen met één of enkele leuke casual poefs. Of je gaat voor een markante éénzit om, bij wijze van accent en blikvanger, de loungeset te vervolledigen. Uiteraard lenen deze zich net zo goed voor een apart en meer intimistisch zithoekje, ingericht voor kwalitatieve ‘me-time’. Een wel heel bijzondere nieuwe éénzit vinden we bij Cassina dat de iconische Utrecht XL Armchair, ontworpen in 1935 door architect Gerrit T. Rietveld, nu ook in een outdoorversie voorstelt. Nog zo’n designklassieker is de La Bambola-fauteuil, als onderdeel van Le Bambole Collection ontworpen door de architect Mario Bellini in 1972 en bekroond met de Compasso d’Oro in 1979. Deze wordt door B&B Italia nieuw aangeboden in een outdoorvariant, met behoud van dezelfde zachte rondingen en uitnodigende vormen. Met keuze uit meer dan 70 stoffen, waaronder een aaibare bouclé en jacquard met sprekende streepjespatronen in diverse kleuren, is personalisatie troef. Een ‘conversation piece’ op het terras dat niet onopgemerkt blijft.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details