NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
3D-scans vereenvoudigen kwaliteitscontrole op de bouwwerf
In functie van de controle van de metaalconstructie werd door NX2 een extra scanning uitgevoerd van dit Brusselse gebouw. Op deze manier worden de afwijkingen met het BIM-model efficiënt opgespoord.

3D-scans vereenvoudigen kwaliteitscontrole op de bouwwerf

Discrepanties tussen het BIM-model en de gerealiseerde werken worden snel opgespoord zodat je al even efficiënt kan bijsturen. Resultaat: een versnelling van de projectplanning en aanzienlijke besparing op uitval, tijd en middelen.

NX2 is als studie- en tekenbureau gespecialiseerd in 3D-laserscanning en opmetingen, BIM-projecten (SCAN to BIM) en CAD-projecten. De missie: 3D-laserscanning toegankelijk te maken voor een ruime doelgroep. Bestaande installaties kunnen dankzij de 3D-laserscanner vlot en nauwkeurig ingemeten worden. Ook complexe situaties, grote of verafgelegen objecten en veeleisende terreinen vormen geen probleem. Vaak gebeurt dit voorafgaand aan een renovatie of uitbreiding, al zijn er nog tal van andere toepassingen. Zo biedt NX2 een geïntegreerde oplossing aan voor de continue en efficiënte controle van bouwprojecten, waarbij de situatie op de werf efficiënt wordt afgetoetst aan het BIM-model. Een toelichting.

NX2 voert ook tankanalyses uit waarbij de rondheid (cilindriciteit) van de tank – en de eventuele effectieve discrepanties – zeer nauwgezet wordt onderzocht en in beeld gebracht.

Overzichtelijk rapport

De 3D-scans kunnen een aanzienlijke vereenvoudiging betekenen van de kwaliteitscontrole op de werf. NX2 maakt hiervoor gebruik van zijn FARO-scanners in combinatie met de software BuildIT Construction gebaseerd op de geavanceerde FARO 3D-meettechnieken. “Onze meting resulteert in een puntenwolk, die we samen met het bestaande BIM-model invoeren in de software”, legt Nic Kerkhof van NX2 BV uit. “Vervolgens maakt de software de vergelijking tussen het bestaande model en de nieuwe opmetingen. Op die manier worden afwijkingen vastgesteld op bijvoorbeeld muren, vloeren of kolommen. Alle gegevens worden geëxporteerd naar een uitgebreid rapport waarin ook visueel wordt weergegeven waar afwijkingen zich situeren. Op basis daarvan kunnen architecten, enigeers en aannemer controleren of alles conform het BIM-model verloopt en kunnen ze het model of het bouwproces bijsturen waar nodig.” Resultaat: een aanzienlijke inperking van het uitvalpercentage en dure herbewerkingen achteraf. Faalkostenverlagend en tijdbesparend.

Uitvoeringsfouten vermijden

Met deze technologie wordt het dus mogelijk om de handmatige en tijdrovende kwaliteitscontrole te vervangen door geautomatiseerde processen. Door deze routinematig in te zetten in het bouwproces worden fouten in elke projectfase efficiënt opgespoord. “Afwijkingen tijdens het bouwproces zijn er altijd. Denk maar aan verkeerd geplaatste of ontbrekende elementen zoals balken of buizen”, aldus nog Nic Kerkhof. “De software laat ook toe om te inspecteren of de bouw voldoet aan de bouwvoorschriften: zijn de vloeren mooi vlak of staan de muren waterpas? Met een 3D-scan kom je het meteen te weten.” Een andere toepassing is de tankvolume-analyses waarbij bijvoorbeeld de rondheid accuraat kan worden gecheckt. Ook cilindrische tanks, boilers of containers kunnen nauwgezet in kaart worden gebracht. Meten is weten, blijft het leitmotiv, maar dan wel op een geautomatiseerde en efficiënte manier die de werkbaarheid van het controleproces ten goede komt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details