NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Architectuur in het buitenland, grensverleggend!

Architectuur in het buitenland, grensverleggend!

Ook in deze editie kijken we met ‘grensverleggend’ ver over de landsgrenzen heen. Deze keer: opvallende projecten die zich winnaars mogen noemen van de Amerikaanse Architecture MasterPrize. Deze Amerikaanse AMP was vorig jaar aan zijn zesde editie toe en bekroont niet alleen projecten maar ook studio’s, producten en architectuurfotografie van over de hele wereld. Uit de categorie ‘Designs of the year 2021’ selecteerden we deze drie blikvangers.

Kö-Bogen II – Düsseldorf, Duitsland

Met maar liefst acht kilometer aan haagbeuk en meer dan 30.000 planten is dit zowaar de grootste groene gevel van Europa. Deze opmerkelijke gevel is een essentieel onderdeel van het handels- en kantoorgebouw Kö-Bogen II, een project op naam van het Duitse ingenhover architects. De gevels van het hoofdgebouw en het schuine dak op een hoogte van 27 meter zijn allemaal beplant. De overtuigende gevelvegetatie creëert onder meer natuurlijke koeling, vermindert het binnenstedelijke hitte-effect en draagt bij tot het zuiveren en bevochtigen van de lucht. Het is een nieuw groen hart in de binnenstad van Düsseldorf. Met de grootste groene gevel van Europa willen de architecten een stedelijk antwoord bieden op de klimaatverandering. Zoveel mogelijk groen teruggeven aan de stad is het uitgangspunt. 

Fiche van het project:
 • Architectuur ingenhoven architects
 • Award Architecture MasterPrize – Architectural Design, Green Architecture, Best of Best winner
 • Opdrachtgever CENTRUM Projektentwicklung GmbH, Düsseldorf en B&L Gruppe, Hamburg
 • Foto’s ingenhoven architects / HGEsch

The Arc at Green School – Bali, Indonesië

Grote winnaar in de categorie Architecturaal design is The Arc, een gymnasium dat deel uitmaakt van de Green School in de Balinese jungle. Al is dit type van architectuur – op naam van architectuurstudio IBUKU – en ook het typerende materiaalgebruik niet meteen aan ons besteed, dat het project uitblinkt en de overwinning waard is, staat buiten kijf. The Arc is opgebouwd uit een reeks van 14 meter hoge en kruisende bamboebogen van 19 meter lang. Dit ongekende gebruik van bamboe, met een structuur geïnspireerd op de menselijke ribbenkast, vergde maanden aan research, onder meer om dit niveau van verfijning en detaillering te krijgen. Met een minimale hoeveelheid materiaal slaagt men erin om een groot binnenvolume te omsluiten zonder ondersteunende kolommen. Het dubbel gebogen dak, een lichtgewicht structuur met organische vorm, overkapt een riant sportterrein en staat hier helemaal op zijn plaats in deze Green School, een privéschool op Bali die inzet op duurzaamheid door te leren in een natuurlijke omgeving. Naast Bali is er sinds kort ook een Green School in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en staat er een nieuwe school gepland in Tulum, Mexico.

Fiche van het project
 • Architectuur IBUKU
 • Award Architecture MasterPrize – Architectural Design of the year 2021
 • Opdrachtgever Green School Bali
 • Foto’s Tommaso Riva

Apartment XVII – Lyon, Frankrijk 

Apartment XVII – Lyon, Frankrijk 

In de categorie Interieur selecteerden we dit appartement in de historische wijk van Lyon, door Studio Razavi Architecture omgevormd tot een ‘introspectieve ruimte’ op maat van de nieuwe bewoner. De eigenaar was uit op een sereen interieur, een plek waar men niet overweldigd wordt door decoratieve elementen. Er werd uitgegaan van een aantal authentieke elementen die uiteraard bewaard bleven, zoals de twee stenen schouwmantels en het eikenhouten balkenplafond. Het lichtgrijs stucwerk, in harmonie met de lichtgetinte houten vloeren, brengt rust, weliswaar aangevuld met zeegroen als constante en markante accentkleur doorheen het interieur. Deze kleur definieert ook de keuken met getrapte achterwand die een extra grafisch element toevoegt aan het geheel. Last but not least zijn er de alom aanwezige gewelfde openingen, doorgangen en nissen, als antwoord op de rechtlijnige geometrie van de ruimtes. Een boeiend samenspel. 

Fiche van het project
 • Architectuur Studio Razavi Architecture
 • Award Architecture MasterPrize – Interior Design, Apartment Interior, Best of Best winner
 • Foto’s Simone Bossi

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details