NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Belgische topper in lichtdesign – Dubbele winst in Duitsland
Your Point Of View, een andere positie betekent een ander beeld van de lichtinstallatie.

Belgische topper in lichtdesign – Dubbele winst in Duitsland

Een Belg of Belgische die in Duitsland twee prijzen in de wacht sleept, het is niet iedereen gegeven. Sabine De Schutter, oprichter van haar eigen Studio De Schutter, slaagt in dit opzet en wint de Deutsche Lichtdesign-preis in de categorieën ‘Light Art Project’ en opkomend talent.

Sabine De Schutter woont en werkt in Berlijn.

De Deutsche Lichtdesign-preis erkent elk jaar de beste lichtontwerpen in een architecturale en stedelijke context. Een professionele en onafhankelijke jury selecteert in verschillende categorieën uit tal van genomineerden de laureaat en deelt op de koop toe een prijs uit voor opkomend talent. Studio De Schutter, opgericht in 2015 en gevestigd in Berlijn, was genomineerd in drie categorieën: met de installatie ‘Your Point Of View’ in de categorie ‘Light Art Project’, met het project Full Node in de categorie ‘Office Lighting’ en als ‘Best Young Talent’ met het project MELO. Onze landgenote verzilverde twee van deze drie nominaties. Een gesprek met de blij verraste en trotse Sabine De Schutter.

Samenspel met andere factoren

“De nominaties op zich waren al een grote verrassing, zeker als je de kwaliteit van de andere genomineerden bekijkt”, aldus Sabine De Schutter. “Dat we dan ook twee van de drie nominaties verzilveren is echt fantastisch. De jury bezoekt elk genomineerd project en beleeft zo, samen met de mensen die er wonen en werken wat de opstelling met iemand doet en bekijken het tot in het kleinste detail. Hier kan je niets retoucheren. Dankzij de nominaties en de effectieve winst zijn we er in geslaagd onze naam nog meer op de kaart te zetten om zo nieuwe samenwerkingen op poten te zetten. Verlichting is een complex gegeven, een specialisatie die een meerwaarde betekent voor zowel de architecten waarmee we samenwerken als voor de eindklanten. Bestaande lichtsituaties verbeteren en nieuwe aangename en creatieve lichtplannen opstellen, dat is onze missie. We willen simpelweg overal keigoed licht.”

Twee winnende projecten, Full Node in de categorie ‘Office Lighting’ en ‘Best Young Talent’ voor MELO.

Creatief met licht

Met de installatie ‘Your Point Of View’, een samenwerking met verlichtingsfabrikant Döllken voor Luminale 2018, wint Sabine De Schutter een award in de categorie ‘Light Art Project’. “Döllken wilde hun nieuwe producten op een opvallende manier voorstellen”, weet De Schutter nog. “Tijdens Light+Building zie je zo veel. Het lichtfestival Luminale loopt parallel met de beurs en zo groeide het idee om daar met een lichtkunstinstallatie tentoon te stellen. ‘Your Point Of View’ speelt met perspectieven, iets waar ik al heel lang geïnteresseerd in ben. De beleving is voor iedereen anders, afhankelijk van de positie waarin je je bevindt. Net als in het echte leven is het een zoektocht naar je eigen standpunt. Ik ben blij verrast hoe mensen deze creatie beleefden. We kregen regelmatig foto’s doorgestuurd op Instagram, tot zelfs een dronevideo waarbij de drone doorheen de installatie vloog. ‘Your Point of View’ bracht blijkbaar ook de creativiteit in de mensen naar boven.” Kers op de taart: de prijs voor opkomend jong talent, een stevige duw in de rug voor het vijf jaar jonge bureau dat al projecten in België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, India en Canada realiseerde. Sabine De Schutter besluit met de rode draad doorheen ons gesprek: “Licht en verlichting geven meerwaarde aan architectuur. Van het mooiste gebouw of het mooiste interieur blijft niet veel over wanneer de verlichting niet goed is. Lichtadvies lijkt voor velen onbetaalbaar maar vaak is een slechte verlichting nog duurder. We geven onafhankelijk advies met als doel keigoed licht voor iedereen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details