NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Buitenkeuken de luxe
Outdoor cooking met het Zweedse Röshults.

Buitenkeuken de luxe

Het is een feit: de buitenruimte hoeft al lang niet meer onder te doen voor het interieur. Zelfs de keuken krijgt een volwaardige tegenhanger op het terras. Kookcomfort wordt gecombineerd met design dat het totaalplaatje van de stijlvolle buitenkamer vervolledigt. Enkele trends onder de loep.

Tikal Wood, de buitenkeuken ontworpen door Nicola De Pellegrini voor Talenti.

Ook al blijft de barbecue een topper, in het high-end segment mag het tegenwoordig gerust wat meer zijn. Er wordt niet bespaard op de aanleg, de aankleding en inrichting van de buitenkamer, integendeel. Het aanbod aan buitenkeukens stijgt dan ook gestaag, net als de vraag die vooral tijdens de coronajaren een boost kreeg. Enerzijds zijn er de merken van outdoormeubelen die hun aanbod uitbreiden met oplossingen om buiten te koken. Anderzijds pakken ook steeds meer gerenommeerde keukenlabels uit met een volwaardige outdoorvariant. Tot slot zijn er ook nog de maatwerkbedrijven die barbecues en kookmodules integreren in een oplossing op maat van de tuin, het terras en de persoonlijke wensen. 

Rock.Air by Steininger, de awardwinnende outdoorkeuken met puristisch design.

Award winning design

Het staat vast dat indoor design steeds vaker zijn weg vindt naar buiten, uiteraard in een aangepaste en weerbestendige uitvoering. Dat geldt ook voor de keuken. Een treffend voorbeeld is de puristische Rock.Air buitenkeuken by Steininger, goed voor een ADA Award 2022 en een German Design Award Gold 2023. Het design is bovendien gebaseerd op de Rock indoorkeuken die in 2016 ook al een German Design Award won. De outdoorkeuken in gepoedercoat staal laat toe verschillende modules en functies naar wens te combineren. Zelfs een vaatwasser en een koelvriescombinatie met ijsblokjesmachine behoren tot de mogelijkheden. Wat de afdekking betreft, is er de keuze tussen een deksel dat openklapt of horizontaal naar achter schuift. Dit laatste heeft als voordeel dat er een afzetvlak of toog wordt gecreëerd waaraan de gasten op een hoge stoel al een aperitief kunnen nuttigen. De bijhorende buitenhaard, op gas of brandgel, maakt het sfeervolle totaalplaatje compleet. Fantin presenteert met de Outdoor Frame Kitchen trouwens ook een outdoorversie van een meermaals bekroonde binnenkeuken. Verkrijgbaar in dertien kleuren, naar keuze met twee of drie units en Barazza roestvrijstalen werkblad.

De architectonische Abimis Àtria buitenkeuken met roestvrijstalen hart.

Van binnen naar buiten

Binnen en buiten worden steeds vaker op elkaar afgestemd, met aandacht voor de esthetische eenheid en een haast naadloze overgang tussen het in- en exterieur. Net daarom zijn er nog tal van andere keukenmerken die beide markten bedienen. Zo ook Boffi, met ondertussen verschillende buitenkeukens waaronder de AH01 Outdoor Kitchen. Deze is uitgevoerd in AISI306 roestvrij staal, gecombineerd met Iroko of nu ook met zwart Paperstone als extra duurzaam en 100 procent natuurvriendelijk alternatief. AH01 laat de keuze tussen drie afzonderlijke modules: een kookzone met Teppanyaki, een waszone en een werkzone, in wand- of eilandversies. 

Nieuwe Base Kitchen van Kettal in karaktervolle keramiek.

Daarnaast zijn er de monoblock oplossingen die de drie functies verenigen, ook in wand- of eilanduitvoering. Ook knap: de Àtria outdoor kitchen van Abimis, voorgesteld op EuroCuisina 2022 en ontworpen door Studio Delineo en Massimo Rosati. Àtria is trouwens zowel beschikbaar in roestvrij staal AISI 304 als AISI 316 dat nog beter bestand is tegen zilte zeelucht en zwembadchloor. Bovendien is deze modulaire keuken in verregaande mate personaliseerbaar, zowel qua kleur als uitrusting. Andere labels die nog inspelen op het buitengebeuren zijn onder meer Arclinea, Pedini en Modulnova, maar ook  Alpes-Inox en Joko Domus voor liefhebbers van roestvrij staal met professionele look.

Drop-buitenkeuken van Cane-Line.

Coherent outdoorplaatje

Los van de keukenmerken zijn er ook heel wat outdoorlabels die het aanbod vervolledigen met kookoplossingen en zich dus toeleggen op een compleet en coherent outdoorplaatje. Van Roda is de Norma buitenkeuken, ontworpen door Rodolfo Dordoni, met een kook- en spoelmodule, uitbreidbaar met een hoge tafel en desgewenst ook een koelkast. Van het high-end label Talenti is de stilistische en modulaire Tikal keuken, sinds vorig jaar ook met greeploze kastfronten in Accoya-hout. Ook deze laat zich volledig equiperen, desgewenst zelfs inclusief wijnkoeler en indirecte sfeerverlichting. Nieuw en bijzonder knap van het Spaanse Kettal is de modulaire Base Kitchen – met onder meer de keuze tussen gaspitten en/of een barbecuegrill – die een aluminium frame combineert met keramiek en Iroko-hout. Ook de Scandinavische outdoorlabels zijn trouwens gewonnen voor het concept van ‘outdoorcooking in style’. Zo kan onder meer het Zweedse Röshults overtuigen met diverse outdoor keukenoplossingen, volledig in stijl met het meubilair. Net zoals het Deense Cane-Line dat onze sympathie wint met de Drop-keukenmodules. Conclusie? De buitenkeuken vormt meer dan ooit een ingrediënt van het betere buitenleven. En wat de culinaire aspiraties en esthetische voorkeuren ook zijn, er bestaat een buitenkeuken op maat van ieders wensen.   

De Fantin Outdoor Frame Kitchen ontworpen door Salvatore Indriolo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details