NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Circulair bouwen met HOTwood essen en QuickClip (R)

Circulair bouwen met HOTwood essen en QuickClip (R)

Er is ook een sterk toenemende vraag naar duurzame Europese houtsoorten waarbij thermisch behandeld essen het beste ecologisch alternatief is voor tropisch hardhout. Het HOTwood essen van Carpentier wordt samen met het unieke, circulair QuickClip® bevestigingssysteem toegepast in onder meer gevelbekledingsprofielen. Dit onzichtbare systeem garandeert een snelle plaatsing en een perfecte uitlijning. Een recent ‘custommade’ architectuurproject met gevelbekleding van Carpentier is de renovatie van Stadium Fitness in Molenbeek door COODE Architecten bvba.

Carpentier is al sinds 1985 actief in de houtindustrie. Vandaag verkoopt het familiebedrijf uit Meulebeke ruim 20.000 kubieke meter Europees hardhout dat wereldwijd geleverd wordt. Voor thermisch behandeld essen zijn ze marktleider in de Benelux en ook Europees staan ze aan de top met hun unieke plug-and-play bouwpakketten. Op de bedrijfssite van 22.000 vierkante meter – met een computergestuurd en geavanceerd machinepark – wordt het geïmporteerd hout bewerkt, verzaagd, gedroogd, brandvertragend en thermisch behandeld. Ook nabewerkingen zoals branden, borstelen , voorvergrijzen, beitsen, lakken en oliën gebeurt in het eigen atelier. Zo kunnen ze het productieproces van plank  tot afwerking volledig in eigen handen houden en op die manier de kwaliteit garanderen. 

Architect en Ingenieur Bruno Depré van COODE Architecten bvba: “Het ging om een volledig facelift van het sportcentrum, zowel binnen als buiten met de focus op duurzaam en circulair bouwen.

Carpentier biedt een uitgebreid gamma van afgewerkte producten zoals gevelbekleding, plafond- en wandbekleding, terrassen, houtskeletbouw, houten poorten en afsluitingen, shutters, enzovoort. Ze tellen onder meer architecten, studiebureaus, aannemers, interieurbedrijven, schrijnwerkers, tuinaanleggers en  bouwpromotoren tot hun opdrachtgevers. Als een van de eerste Belgische bedrijven met een PEFC- en FSC-keurmerk draagt Carpentier duurzaam ondernemen met respect voor het milieu hoog in het vaandel.  

Ecologisch alternatief voor tropisch hardhout

Voor de renovatie van Stadium Fitness in Molenbeek gebruikte Ir. Bruno Depré, architect van COODE Architecten, de duurzame houtsoort HOTwood essen van Carpentier bij de bekleding en afwerking van de gevel. HOTwood staat voor ‘Heated Outdoor Timber’, legt Bert Allewaert, accountmanager bij Carpentier uit. “Bij een thermobehandeling zonder toevoeging van chemische stoffen wordt dit hout verwarmd tot 215 graden. Dit gebeurt met stoom om scheuren en barsten in het hout tegen te gaan. Door die hittebehandeling krijgt het thermisch essen de hoogste duurzaamheidsklasse en een levensduurgarantie van 20 jaar. Daarnaast heeft het hout ook een verbeterde vormvastheid, biedt het een betere weerstand tegen vocht en houtrot en heeft het een verhoogde stabiliteit. De kleur gaat onder invloed van de weersomstandigheden mooi en egaal vergrijzen.”

De mooie uitlijning en verbinding door de QuickClip®-profielen zorgen voor één naadloos geheel.

Intelligente, onzichtbare bevestigingen

In een circulaire bouweconomie komt het erop aan producten en materialen zoveel mogelijk te recupereren en het restafval te minimaliseren. Carpentier kiest voor hoogwaardige materialen en componenten die hergebruikt kunnen worden of een andere toepassing kunnen krijgen. De unieke QuickClip® producten lenen zich hier perfect voor. Bert Allewaert: “Ook bij het bekleden van een gevel in thermisch essen, biedt de toepassing van een intelligent, onzichtbaar bevestigingssysteem heel wat voordelen. De QuickClip®-profielen worden vooraf op de juiste afstand op de onderconstructie gemonteerd zonder dat er zichtbare schroeven of spijkers zijn. De vakman hoeft de houten planken enkel nog vast te klikken op de aluminium onderconstructie. De profielen zorgen voor een veel snellere plaatsing, een perfecte uitlijning en een onzichtbare montage, ongeacht of het gaat om een horizontale of verticale gevelbekleding. Bovendien is de afstand tussen de profielen altijd perfect, wat visueel een mooi resultaat oplevert.”

Houten gevelbekleding bij Stadium Fitness

Stadium Fitness was een ‘custommade’ renovatieproject waarbij Carpentier de profielen precies op maat van de wensen van de bouwheer heeft geschaafd. Architect en Ingenieur Bruno Depré van COODE Architecten bvba: “Het ging om een volledig facelift van het sportcentrum zowel binnen als buiten, met de focus op duurzaam en circulair bouwen. Zowel de ontwerpfase, de sloop, de bouwfase als de gebruiksfase is gericht op ecologie en duurzaamheid. Voor de buitengevel kozen we voor het ecologische HOTwood essen omdat we het gebouw een soort ‘natuurgevoel’ wilden geven. Naast de warme uitstraling is HOTwood essen ook zeer kleurvast en door de thermobehandeling mooi verduurzaamd. Zo lopen we geen risico dat het na verloop van tijd begint te rotten. Het gebouw werd opgeleverd in juli 2019 en de gevel is nog steeds mooi.  Er is vandaag slechts een minimale vergrijzing, zonder afdruipvlekken van de regen aan de naden. Dit dankzij de mooie uitlijning en verbinding door de QuickClip®-profielen die zorgen voor één naadloos geheel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details