NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Collectieve geothermie als individuele opslagplaats
In een residentieel project met meerdere woonunits heeft iedereen een eigen warmtepomp. (Beeld: Luc Van Roy)

Collectieve geothermie als individuele opslagplaats

Itho Daalderop zet fel in op de ontwikkeling en verduurzaming van al haar producten, van warmtepomp over boiler tot ventilatie-unit. De slogan Climate for Life onderstreept het belang dat het bedrijf hieraan hecht. “Onze geothermische warmtepompen bijvoorbeeld zijn een ultraduurzame oplossing voor meergezinswoningen”, klinkt het.

Xavier De Groote. (Beeld: Joost Joossen)

Regiomanager Xavier De Groote legt uit: “Een geothermische warmtepomp of water-waterwarmtepomp benut energie die in de natuur beschikbaar is, met name thermische bodemenergie, om te verwarmen en te koelen. Bij een geothermische warmtepomp is dat de thermische energie in de bodem. Die wordt via een diepteboring met bodemlussen beschikbaar gesteld. Bij meergezinswoningen is dit een collectieve boring, dus voor alle wooneenheden samen. Toch krijgt elk appartement een individuele warmtepomp zodat elke bewoner volledig autonoom kan kiezen hoe hij wil verwarmen, koelen en sanitair warm water gebruiken. Door de warmtepompunits in de appartementen te plaatsen, en dus niet in een collectieve stookplaats, gaat onderweg geen energie verloren. Daar waar warmte of koelte wordt opgeroepen, wordt deze ook meteen benut.”

Waarom is de warmtepomp net extreem duurzaam in meergezinswoningen?

Xavier De Groote: “De bodemlus werkt in feite als een gigantische en natuurlijk batterij van thermische opslag, voor het hele gebouw. In de winter haalt de pomp de warmte uit de bodem om de woning te verwarmen. In de zomer gaat deze de warmte uit de woonunit onttrekken om die aan de bodem terug te geven. Bij een hittegolf heb je gratis een frisse woning terwijl tegelijkertijd warmte naar de bodem wordt verplaatst. Die warmte benut je dan bij koude temperaturen. Het koelen van de woning brengt dus onbewust geld op.”

Een collectief net met individuele geothermische warmtepompen is een uiterst duurzame oplossing, omwille van de energie-uitwisseling tussen de wooneenheden.

En Xavier De Groote vervolgt: “Deze seizoencyclus geldt voor alle woningen met een geothermische warmtepomp van Itho Daalderop. De meergezinswoning kan bovendien nog een stap verder gaan in duurzaamheid. De warmte- en koeltebehoefte verschilt per wooneenheid en kan afhangen van bioritme, levensstijl maar ook van positionering en dus bezonning van het appartement in kwestie. In zuidelijk gepositioneerde appartementen zal er vroeg op het jaar warmte naar de bodem worden teruggebracht terwijl een meer noordelijk gelegen appartement misschien tot ver in het voorjaar nood heeft aan verwarming. Dat koelere appartement kan de restenergie van het zuidelijk gericht appartement overnemen. De zon verwarmt één appartement en wij verplaatsen de overtollige warmte via de bodem naar het andere appartement om dat te verwarmen. Dankzij de energie-uitwisseling tussen de wooneenheden en over de seizoenen heen halen onze geothermische warmtepompen uitstekende COP’s (Coefficient of Performance, nvdr) en dus een extreem laag elektriciteitsverbruik. De energiefactuur is bijna te verwaarlozen.”   

Dit is Itho Daalderop
Een ambitieuze klimaatcreator die mensen aangenamer wil laten wonen, werken en leven met milieuvriendelijke oplossingen. De kwaliteitsproducten vormen samen een duurzaam totaalconcept voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie.

Itho Daalderop ontwikkelt en produceert innovatieve systemen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat die ook goed zijn voor onze planeet. Dankzij hun energie-efficiëntie en intelligente regeling passen ze vandaag al in de CO2-neutrale woning van morgen.

Zo kunnen we samen de klimaatopwarming stoppen en de aarde leefbaar houden voor toekomstige generaties, een missie die de producten samenvat in de slogan ‘Climate for Life’.

Itho Daalderop heeft een team van experten die graag in gesprek gaan over jouw project. Aarzel niet om uw concrete project te bespreken met één van onze regiomanagers:
• Tomas Burlet (Antwerpen & Limburg) – t.burlet@ithodaalderop.be
• Xavier De Groote (Brussel & Vlaams Brabant) – x.d.groote@ithodaalderop.be
• Niels Devliegere (West-Vlaanderen & Oost-Vlaanderen) – n.devliegere@ithodaalderop.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details