NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
De 360°-aanpak van 3D-scanning
Aan de Vaartkom in Leuven werden oude graansilo’s in kaart gebracht via vaste scanners en drones.

De 360°-aanpak van 3D-scanning

Met de inzet van geavanceerd scanmateriaal – zowel vaste apparatuur als drones – wordt elke vierkante centimeter van een gebouw of terrein haarscherp in beeld gebracht. Van tankvolumes, chemische sites, fabriekshallen tot zelfs kerkgebouwen: 3D-scanning kent letterlijk geen grenzen. Hoe pakt een topspeler als NX2 dit concreet aan?

​Het studie- en tekenbureau NX2 is gespecialiseerd in 3D-laserscanning en opmetingen, BIM- en CAD-projecten. Zaakvoerder Nic Kerkhof bouwde zijn kantoor uit tot een veelzijdige speler die letterlijk voortdurend de grenzen opzoekt van innovatieve controlestudies en opmetingen van gebouwen en terreinen. Hoe groter de klantenuitdaging, des te meer alle zeilen bijgezet worden om projecten – moeilijk toegankelijke gebouwen of veeleisende terreinen – tot een goede einde te brengen.

Waardevol herbestemmen

NX2 is van vele markten thuis. Nic Kerkhof licht toe: “Naast controlestudies voor nieuwbouwprojecten en bouwwerven werken we ook samen met architectenbureaus en grote aannemers in het kader van herbestemmings- en afbraakprojecten. Daarnaast maken andere studiebureaus van onze expertise gebruik om risicovolle scanopdrachten tot een goed einde te brengen. Dankzij onze inspanningen slagen klanten er vaak in om hun gebouw of terrein een nieuwe bestemming te geven. We zijn er best trots dat we ons steentje bijdragen aan een duurzame aanpak.”

Bij het uitvoeren van 3D-scans en -opmetingen duiken vaak complexe situaties op. Nic Kerkhof somt er enkele op: “Hoge constructies, grote en verafgelegen gebouwen en/of moeilijk toegankelijke sites vergen soms de nodige creativiteit van onze medewerkers. Gelukkig beschikt het kantoor over een gebreveteerde dronepiloot, waardoor dronescanning mogelijk is. Daarnaast is het bij grote projecten soms een uitdaging om van alle ingescande beelden een accuraat totaalbeeld te maken. En last but not least is het bij opmetingen essentieel om het productieproces in bedrijven niet te verstoren. Hierover moeten we dus steeds goede interne afspraken maken, zodat we in de beste omstandigheden onze opmetingen kunnen uitvoeren.”

Enkele projecten in de kijker

De voorbije maanden brachten de experts van NX2 hun 3D-scanners en -software in stelling voor enkele boeiende projecten, in binnen- en buitenland. Zo werden aan de Vaartkom in Leuven oude graansilo’s in kaart gebracht via vaste scanners en drones, waarna architectenbureaus met een intelligent 3D-model aan de slag gaan voor het ontwerp van nieuwe appartementen. Een Gentse wereldspeler in verpakkingsmateriaal vroeg NX2 om haar site van maar liefst 16 hectare – met fabriekshallen en administratief gebouw – op te meten, als voorbereiding op een herbestemmingsproject. Een labo in Seraing – goed voor een oppervlakte van 3.000 vierkante meter, inclusief boilerroom – was op zoek naar een ervaren studiebureau om de implementatie van een nieuwe laboratoriumruimte mee in goede banen te leiden. “We gingen die uitdaging graag aan! En vorig jaar bracht NX2 een as built-situatie van een chemische fabriek in Wallonië volledig in kaart, zodat de bedrijfsleiding kon starten met de bouw van een nieuwe productiehal bovenop een bestaand gebouw.”

“Die variatie in opdrachten maakt ons werk zeer boeiend. Elk project biedt specifieke uitdagingen waarvoor onze experts graag de mouwen opstropen. Die afwisseling levert ook interessante ‘lessons learned’ op, waardoor we onze expertise verder uitbouwen en kunnen inzetten voor nieuwe klantenprojecten. Die veelzijdigheid biedt klanten de garantie dat ze bij ons in professionele handen zijn.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details