NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een waaier aan mogelijkheden met BIM
De Leica RTC360-scanner brengt ter plaatse de ruimte gedetailleerd in beeld.

Een waaier aan mogelijkheden met BIM

Klimaatplafonds ontwerpen en calculeren zonder tabellen

Voor de installatie van de klimaatplafonds in een prestigieus Brussels kantoorgebouw vertrouwt Group Jansen op een straf staaltje modelleringswerk van zijn BIM-afdeling. Startend vanuit de gegevens van een puntenwolk calculeert Jansen Building Solutions de vermogens voor de plafonds, maakt verschillende uitvoeringsplannen en bepaalt de juiste hoeveelheden van alle materialen. “Met deze integratie hebben we een voetje voor op de concurrentie”, vertelt Nick Jansen, BIM-expert bij Group Jansen.

Architectenbureau Jaspers-Eyers en opdrachtgever Espace Jacqmotte staan in voor de renovatie van Regence 52. Een gebouw van plusminus 13.000 vierkante meter en tien verdiepingen gelegen aan de Regentschapsstraat 52 in Brussel. Voor elke verdieping is een energiezuinige verwarming en koeling een absolute must. Hiervoor kijkt Espace Jacqmotte in de richting van Jansen Building Solutions voor de installatie van klimaatplafonds. Deze pijler van Group Jansen blinkt uit in de minutieuze calculatie van zowel klimaatplafonds als andere bouwtoepassingen met behulp van een uitgebreid BIM-model. 

De BIM-afdeling van Group Jansen.

Van puntenwolkscan tot integratie

BIM-expert Nick Jansen legt uit: “Binnen dit project kiezen we voor onze eigen klimaatplafonds, ook wel comforteilanden genoemd, van Jansen Ceiling Solutions. Natuurlijk willen we dat alle klimaatplafonds naadloos op elkaar aansluiten en het correcte vermogen genereren. Daarom starten we elk project met een duidelijke opname van de bestaande situatie en brengen we elke millimeter perfect in kaart.  Zo herleiden we de foutenmarge tot een absoluut minimum. Deze scan maken we ter plekke met onze Leica RTC360-scanner die de punten in de ruimte opmeet en omzet naar een puntenwolk. Deze puntenwolk van de bestaande toestand zetten we op zijn beurt weer om naar een bouw-informatiemodel (BIM-model) in de modelleersoftware Revit.”

Die puntenwolk is de perfecte basis voor het intekenen van de klimaatplafonds inclusief ophangstructuur, aansluitingen, etcetera. Ook de details, technische plannen en uitvoeringplannen worden hier netjes in geïntegreerd en zijn onmiddellijk bruikbaar op de werf. “Verder maken we vanuit Revit de productielijsten en de assemblagelijsten voor de panelen en registers op. De panelen worden zelfs geleverd op de werf met QR-codes volgens de uitvoeringsplannen. Op die manier kan een installatie van panelen op de werf razendsnel en foutloos gebeuren.” 

Een stapje voor dankzij Revit

Sinds de komst van BIM werkt Group Jansen al met Revit. Dit programma geeft je de mogelijkheid om je eigen Revit-elementen, -schema’s en -lijsten met formules en berekeningen aan te maken. Het achtkoppige BIM-team gebruikt deze software gretig voor elke integratie van producten en berekeningen van Group Jansen. Zo ook voor de klimaatplafonds. “Voor we deze software gebruikten, deden we onze berekeningen in Excel. Zeer tijdrovend en met een grotere foutenmarge. Ondertussen maakten we de overstap. Samen met een collega BIM’mer en collega’s van zowel Jansen Ceiling Solutions als Jansen Building Solutions integreerden we onze klimaatplafonds in Revit. Met deze integratie modelleren we klimaatplafonds, maken we uitvoeringsplannen en berekenen we de vermogens om te koelen en verwarmen volledig in het BIM-model. Dat geeft ons een voetje voor op onze concurrenten”, legt Nick uit.

Klimaatplafonds van Group Jansen worden secuur geproduceerd en geplaatst.

Buitengewone BIM-visie

Nick: “Binnen Group Jansen geloven we niet in een BIM-afdeling die los functioneert van de rest. We dompelen liever iedereen onder in een BIM-bad. Wij optimaliseren en digitaliseren de werkwijze in de voorbereiding, de productie en de uitvoering. Daarna zetten we in op een degelijke opleiding. Zo slagen bijvoorbeeld onze collega’s van Jansen Building Solutions er na hun BIM-sessies in om projecten autonoom uit te werken. Dankzij onze doorgedreven BIM-aanpak geniet de klant van vele voordelen. Ze kunnen een beroep doen op een bijzonder groot BIM-team, want iedereen spreekt dezelfde taal binnen Group Jansen. Onnauwkeurigheden en fouten worden steevast de kop ingedrukt. De doorlooptijd van BIM-projecten is sneller, de installatie an sich verloopt veel gemakkelijker omdat de plaatsingsinformatie recht uit Revit stroomt, aanpassingen worden vlotter doorgevoerd en kunnen zelfs live aangetoond worden. Last but not least: met het 3D-model krijgt de klant een beter inzicht in zijn project en heeft hij meteen een as-built- en onderhoudsmodel in handen.” 

Een toekomst vol toepassingen

De comforteilanden voor Espace Jacqmotte zijn in deze optiek alvast een primeur. Het is het eerste grote project waarvoor Group Jansen de integratie gebruikt voor het volledige proces. Na de oplevering in de Regentschapsstraat zitten er nog bijzonder veel projecten met klimaatplafonds in de pipeline. En daar stopt het niet bij: “Momenteel help ik mee aan de ontwikkeling van de modulaire wanden van Jansen Wall Solutions”, licht Nick een tipje van de sluier. “Deze systeemwanden worden geproduceerd met CNC-machines, die worden aangestuurd op basis van de gegevens die rechtstreeks uit ons Revit-model komen. Uniek binnen onze sector. Conclusie: met onze BIM-toepassingen maken we echt het verschil.”   

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Regence 52
  • Locatie: Brussel
  • Architect: Architectenbureau Jaspers-Eyers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details