NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Eerbetoon aan innovatieve baksteenarchitectuur

Eerbetoon aan innovatieve baksteenarchitectuur

Ze zijn bekend, de winnaars van de tweejaarlijkse Brick Award die dit jaar voor de tiende keer werd uitgereikt. De editie 2022 was trouwens goed voor een recordaantal inschrijvingen met 789 projecten uit 53 landen. Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk vielen in de prijzen. De winnende projecten in de kijker.

Brick Award wil een eerbetoon zijn aan moderne en innovatieve baksteenarchitectuur die weliswaar verder gaat dan alleen maar de esthetiek. Zo lag, met de coronapandemie nog vers in het geheugen, de nadruk dit jaar op welzijn maar ook op duurzaam bouwen en het efficiënt gebruik van grondstoffen. Heimo Scheuck, CEO van het organiserende Wienerberger AG: “Het doel is niet alleen om inspiratie op te doen bij opmerkelijke projecten, maar vooral om nieuwe wegen te zoeken en om de discussie over duurzame ontwerpconcepten te bevorderen, zodat visionaire architectuur met bouwmaterialen uit klei in de praktijk kan worden omgezet.” 

De projecten werden ingedeeld in vijf categorieën: ‘Samen leven’,  ‘Zich thuis voelen’, ‘Publieke ruimtes delen’, ‘Samen werken’ en ‘Bouwen outside the box’. Bij het aanduiden van de winnaars – één per categorie  – werd er door de internationale jury rekening gehouden met de culturele context en de lokale bouwmethoden. Dit resulteert in een grote verscheidenheid aan boeiende projecten.

Categoriewinnaar ‘Samen leven’

Het Franse bureau Avenier Cornejo Architectes kwam als winnaar uit de bus in de categorie ‘Samen leven’ en wel met dit woonproject met drie blokken, goed voor 88 wooneenheden en een commerciële ruimte. Er werd geopteerd voor handvormbakstenen, gemetseld in halfsteensverband met holle voegen. Voor de raamstijlen koos men voor een contrasterend Vlaams verband, met terugliggende kopstenen voor extra reliëf. Er werden drie baksteenkleuren gecombineerd, als een eigentijds antwoord op het bleke geel van de Grands Moulins meelfabrieken in de buurt. Tot slot werden ook voor het tuinpad bakstenen aangewend, met een link naar de architectuur. 

Fiche van het project

Architect: Avenier Cornejo Architectes, Frankrijk
Locatie: Pantin, Frankrijk
Foto’s: ©Schnepp Renou

Categoriewinnaar ‘Zich thuis voelen’

Het Ecuadoraanse architectuurcollectief Natura Futura ontwierp met ‘The House that Inhabits’, een gebouw voor gemengd gebruik met een winkel, appartement en een kleinschalige onderwijsinstelling. Met dit gebouw wordt een statement gemaakt tegen de commercialisering van de stad die vele mensen marginaliseert. Baksteen fungeert hier trouwens niet alleen als bouwmateriaal, maar heeft ook een symbolische functie. De traditionele baksteen wordt in deze contreien eerder geassocieerd met armoede en bij voorkeur verborgen, bepleisterd en overschilderd. De architecten willen met dit project de waarde van baksteen als materiaal voor een levendige, leefbare stad aantonen.

Fiche van het project

Architect: Natura Futura, Babahoyo Ecuador
Locatie: Babahoyo, Ecuador
Foto: ©José Fernando Gómez

Categoriewinnaar ‘Samen werken’

Dit Zwitserse kantoorgebouw ‘2226 Emmerweid’, ontworpen door Baumschlager Eberle Architekten, is een toonbeeld van duurzaamheid. ‘2226’ verwijst naar het bouwtechnisch concept dat een binnentemperatuur tussen 22 en 26 graden Celcius garandeert, zonder dat er verwarming-, koeling- of ventilatietechnologie aan te past komt. Naast de ramen bevinden zich enkel kleppen die automatisch openen wanneer de temperatuur of het CO₂-niveau in een ruimte te hoog is. De massieve wandconstructie bestaat uit twee lagen bakstenen van elk 36,5 centimeter dik. Er zijn ongevulde grote baksteenblokken gebruikt, die een efficiënte dampdiffusie bewerkstelligen en een hoge thermische massa hebben die aanzienlijk bijdraagt aan de stabiliteit van het binnenklimaat. Het gevelbeeld wordt bepaald door diep in de muur geplaatste ramen en een lichte kalkpleister. Het massieve volume wordt benadrukt door een noordboomdak met vlakke randen.  

Fiche van het project:

Architect: Baumschlager Eberle Architekten, Zurich
Locatie: Emmenbrücke, Switzerland
Foto: ©René Dürr

Categoriewinnaar ‘Outside the box’

Dit Chinese Tsingpu Yangzhou Retreat is een wellnesshotel waar bestaande gebouwen en huisjes waar mogelijk werden behouden en er in totaal 1,2 miljoen lokale bakstenen werden gerecycleerd. De ontwerpers van Neri&Hu Design and Research Office slaagden erin de cottages te laten versmelten met een luxehotel door te refereren naar de traditionele Chinese architectuur die sterk tot uiting komt. De bakstenen muren omsluiten alle functionele gebieden, inclusief de vier tuinen. Het metselwerk, met in totaal meer dan twintig verschillende patronen, is deels gesloten en deels open. Openingen in de muur bieden een opeenvolging van uitzichten op de verschillende patio’s van de ontvangstruimte, het restaurant en de gastenkamers.

Fiche van het project

Architect: Neri&Hu Design and Research Office, Shanghai
Locatie: Yangzhou, China
Foto: ©Pedro Pegenaute

Categoriewinnaar ‘Publieke ruimtes delen’ en winnaar ‘Grote prijs’

De Chinese stad Jingdezhen ademt porselein en heeft een rijke geschiedenis. Het Imperial Kiln Museum, met het signatuur van Studio Zhu Pei, bevindt zich vlak naast de ruïnes van de keizerlijke porseleinoven uit de Ming-dynastie. Het museumcomplex, gewijd aan porselein, telt acht parabolische bakstenen gewelven met twee gelijkvloerse en vijf ondergrondse tentoonstellingszalen. De gewelven zijn allemaal verschillend in hoogte, lengte en kromming, en qua vorm geïnspireerd op de traditionele kiln ovens. De 2,8 miljoen gebruikte bakstenen zijn een mix van nieuwe en hergebruikte bakstenen afkomstig van deze oude ovens.

Fiche van het project

Architect: Studio Zhu Pei, Bejing
Locatie: Jingdezhen, China
Foto’s: ©Schranimage, Studio Zhu Pei 

WIN!

Maak kans op een van de drie gratis exemplaren van het boek ‘Brick 22’, uitgegeven door Wienerberger Belgium, met de vijftig genomineerde projecten en de daaruit gekozen winnaars. Het boek zet de schijnwerpers op bouwmaterialen uit klei – die tijdloos zijn en perfect passen bij toekomstgerichte en innovatieve architectuur.

Hoe? Volg ArchiComm BE op LinkedIn en like dit bericht over deze actie. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht én het boek in de brievenbus. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details