NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Glasstec is terug na een pauze van vier jaar. De laatste ontwikkelingen uit de glasbranche

Glasstec is terug na een pauze van vier jaar. De laatste ontwikkelingen uit de glasbranche

Van 20 tot 23 september 2022 gaat op het uitgestrekte terrein van Messe Düsseldorf opnieuw glasstec door, ’s werelds grootste vakbeurs voor glasproductie, verwerkingstechnologieën en nieuwe glasproducten. Vier jaar lang wacht de industrie al om de laatste ontwikkelingen live te ontdekken.

Glasstec verzamelt de best practices uit de sector. De volledige levenscyclus van glas komt hier aan bod in een uniek kader met wereldwijd aanzien. De vorige editie uit 2018 behoort tot de meest succesvolle beurzen in Düsseldorf tot nu toe. Glasstec mocht toen 1.276 standhouders uit 50 landen verwelkomen en 42.603 bezoekers uit wel 126 landen. Bezoekers krijgen tijdens dagelijkse lezingen informatie over glasproductie, -bewerking, -veredeling, -producten en -toepassingen en ontdekken de actuele ontwikkelingen en trends meteen in de praktijk op de uitgebreide beursvloer.

Dit jaar staat glasstec in het teken van vijf mondiale trendthema’s: klimaatbescherming, efficiënt grondstoffengebruik, urbanisering, duurzame toegevoegde waarde en welzijn. Het zijn de globale uitdagingen waar iedereen binnen en ver buiten de sector mee geconfronteerd wordt. De trends staan zowel tijdens het conferentieprogramma en speciale tentoonstellingen als op de standen van de exposanten centraal.

Nog nooit zo actueel

Het energievraagstuk werd de afgelopen maanden naar de voorgrond gerukt door de geopolitieke crisis. Het is geen geheim dat de glasindustrie energie-intensief is. Vragen als ‘Hoe krijgen we de uitstoot naar beneden?’ en ‘Hoe dragen we bij aan een koolstofvrije toekomst?’ worden belangrijker dan ooit. Net daarom is volgens de organisatoren ook een verantwoord gebruik van grondstoffen zo belangrijk. Dan gaat het onder meer om recycling en upcycling maar even goed om het menselijk kapitaal: de veiligheid en het welzijn van werknemers staat daarbij centraal. In de sector ziet men duidelijk een verschuiving van een winstgerichte naar een mensgerichte aanpak. Waar het uiteindelijk allemaal om draait? Een betere levenskwaliteit en hoe glas daaraan bijdraagt.

Internationaal architectuurcongres

Een vast bestanddeel van glasstec is het internationale architectuurcongres. Dat vindt dit jaar plaats op donderdag onder de titel ‘Weitblick. Zukunftsfähige Architektur mit Glas’ (Vooruitblik. Toekomstbestendige architectuur met glas), wederom in samenwerking met de Architektenkammer Nordrhein-Westfalen. Het programma is goed gevuld met boeiende sprekers die aan de hand van baanbrekende bouwprojecten de nieuwste ontwikkelingen en visionaire ideeën over architectuur met glas toelichten.

De volgende generatie

De speciale tentoonstelling ‘next in glass – glass technology live’ wordt door het hogescholennetwerk van de vier technische universiteiten Darmstadt, Delft, Dortmund en Dresden georganiseerd. Met mock-ups en innovatieve glasconstructies zullen studenten uit de meest uiteenlopende vakrichtingen de bezoekers inspireren. Daarnaast vormt de start-up zone het ideale platform voor jonge, innovatieve ondernemingen om contacten te leggen en hun netwerk uit te breiden. Nationale en internationale komen hier in contact met topbeslissers uit de glasindustrie en experts uit de wetenschap, onderzoek en politiek.

Ambachtelijke schoonheid

Op een apart terrein toont glasstec ook dit jaar weer de topinnovaties voor de glasverwerkende industrie in de praktische toepassing. Het motto van dit jaar luidt: ‘WorldSkills of the trades’. WorldSkills Germany@glasstec is de prestatiewedstrijd voor niet-academische beroepen, voor deelnemers tot 23 jaar. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Bundesinnungsverband des Glaserhandwerks e.V., het Verband der Jungglaser en de Fensterbauer e.V.. Jonge glaszetters worden er geïnspireerd om een passie voor vaardigheden en het streven naar uitmuntendheid te ontwikkelen. Winnaars kunnen hier hun ticket voor EuroSkills 2023 veiligstellen. Op de bijzondere tentoonstelling glassart ten slotte tonen makers hun creatieve kunst. Het spectrum van exposerende kunstenaars uit internationaal gerenommeerde galeries reikt van glazen vaten tot sculpturale objecten en glasschilderkunst. Streamer: ‘De volledige beurs staat in het teken van mondiale thema’s die invloed hebben tot ver buiten de sector.’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details