NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
“Het bewust zijn van de ruimtelijke beleving staat centraal in het ontwerpproces”
Lothar Morioux, architect en ambitieuze stagiair bij Conix RDBM Architects.

“Het bewust zijn van de ruimtelijke beleving staat centraal in het ontwerpproces”

Zijn studietraject is misschien eerder ongewoon, maar geeft wel blijk van doorzettingsvermogen. En kijk waar zijn volharding hem heeft gebracht: als stagiair-architect maakt hij deel uit van het multidisciplinair ontwerpteam van Conix RDBM Architects waar hij zich ten volle kan ontplooien en vervolmaken.

Wie stage loopt in een groot architectenbureau krijgt minder snel verantwoordelijkheden? Lothar Morioux, 26 jaar jong en vol ambitie, bewijst het tegendeel. Hij voelt zich als een vis in het water bij Conix RDBM Architects waar hij al tal van ontwerpen en 3D-modellen kon realiseren. Hij krijgt de gelegenheid om mee te denken over een diversiteit aan innovatieve projecten, wat perfect aansluit bij zijn ambitie. Lothar: “Het is de architectuur op grotere schaal, maar met fijngevoeligheid in de details, die me fascineert.” Zijn frisse blik wordt gewaardeerd. Nog voor de aanvang van zijn stage, maakte hij als jobstudent al deel uit van het team en kon zich zo vertrouwd maken met de manier van werken. Vandaar de progressie doorheen zijn traject en de navenante uitdagingen. Wat Lothar zelf alvast erg apprecieert.

Masterontwerp in Studio ‘Bouwcultuur’: de ruimte tussen de twee gebouwen heeft een verbindende functie, maar trekt de stad ook tot diep in de site. (i.s.m. Oussama Ajjaji, Alejandro Moreno Ruiz, Maxime Staquet / docenten: Koen Van Bockstal & Douglas Allard)

Persoonlijk traject

Al van jongsaf was Lothar gepassioneerd door architectuur en het herinrichten van ruimtes om op zoek te gaan naar een nieuwe manier om ze te beleven en te ervaren, toen nog van het ouderlijke huis. Een online tekenprogramma was als het ware zijn speelgoed. Maar hij was ook sportief aangelegd en koos in het middelbaar eerst nog voor de sportschool. De ambities op vlak van architectuur bleven weliswaar overeind. Omdat de stap naar de universiteit op dat moment te groot leek, viel de keuze op de opleiding Toegepaste Architectuur aan de Hogeschool van West-Vlaanderen in Brugge. Maar eens de smaak te pakken, was er honger naar meer: meer kennis maar ook meer verantwoordelijkheid. Na een schakelprogramma van anderhalf jaar startte hij alsnog met succes aan zijn Master Architectuur aan de Universiteit Antwerpen. Lothar: “Deze masteropleiding heeft mijn creatieve blik aanzienlijk verruimd. Achteraf gezien was dit de juiste keuze.” Waar Lothar zichzelf ziet binnen tien jaar? “Mijn traject heeft mij gebracht waar ik nu wil zijn. Verder ben ik gezond ambitieus en nieuwsgierig naar wat architectuur voor mij in de toekomst in petto heeft. Wel zie ik mij als onderdeel van een team. Elkaar inspireren en de kracht van elk individu inzetten om zo het maximale uit een opdracht te halen, daar geloof ik in.”

Masterontwerp in studio ‘Stedelijkheid’: een nieuwe ontwikkeling in het Kielpark. (i.s.m. Simon Lievens / docenten: Dirk Janssen & Erik Wieers)

Ruimtelijke beleving

Lothar ziet architectuur niet als een doel op zich, maar als een middel om doelen te bereiken. “De ruimtelijke beleving staat voor mij als architect altijd voorop. Architectuur zonder gebruiker komt nu eenmaal niet tot leven. Gebouw en gebruik zijn onlosmakelijk verbonden. Let wel, soms is het niet eenvoudig om de toekomstige gebruikers te voorspellen, maar daarin zit nu net de uitdaging.” Inspirerende herinneringen heeft Lothar onder meer aan docent, architect en Vlaams Bouwmeester Erik Wieers die hem begeleidde tijdens zijn eerste masterontwerp. Lothar: “Architectuur is het moduleren van massa en leegte, één van de aspecten die in dit masterontwerp, een nieuwe ontwikkeling in het Kielpark, aan bod kwamen. De ademruimtes tussen de bouwblokken bieden hier de mogelijkheid om door middel van licht, lucht en open ruimtes een maximale connectie met de natuur te creëren.” Ook Lothars tweede masterontwerp stond in het teken van de ruimtelijke beleving, met daarnaast aandacht voor de harmonieuze aansluiting bij het grotere geheel. Het gaat hier om een horseshoe-gebouw waarbij de ruimte of ‘leegte’ tussen de twee volumes de stad tot diep in de site trekt. “Een plek waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Samengevat: de harmonieuze interactie tussen de gebruiker en zijn leefwereld is voor mij een belangrijk uitgangspunt om een architectuur te bekomen waarin de gebruiker zich op een comfortabele manier kan ontplooien.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details