NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Innoveren in isoleren
Brandveilige en duurzame rotswol isolatie voor het hele huis. (Beeld: ROCKWOOL BV)

Innoveren in isoleren

Het tumult rond de energieprijzen doet menig woningbezitter nadenken: misschien toch hoog tijd om te investeren in isoleren? Zowel bij nieuwbouw als in de renovatiemarkt is thermische isolatie meer dan ooit een hot topic. Meer dan reden genoeg om enkele isolatiesystemen, en dan vooral de nieuwigheden, in de kijker te zetten.

Nu is het uitgelezen moment om te renoveren en dan vooral te isoleren. Dat is de niet mis te verstane boodschap van de actuele campagne reNUveren waarmee de Vlaamse Overheid, in het kader van de Vlaamse renovatiestrategie, wil sensibiliseren. “De renovatiegraad moet dringend omhoog”, aldus Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Alleen al dit jaar wordt hiervoor 300 miljoen euro vrijgemaakt. 

Deck-VQ van Recticel: een performante vacuüm isolatieplaat voor platte daken en terrassen waar de ruimte om te isoleren beperkt is. Met een dikte van amper 45 mm behaal je al een isolatiewaarde van 5,00 m²K/W. Bovendien zijn de vacuümpanelen beschermd aan alle zijden door een PU-isolatieplaat met hoge densiteit. (Beeld: Focus Advertising)

Isolatiebarometer

Isoleren is en blijft de meest efficiënte manier om de energieprestaties van een woning op te krikken. Pieter Bailleul, technical Manager van Recticel Insulation: “We becijferden voor onze Isolatiebarometer 2020 al dat van alle woongebouwen in ons land nog steeds 20,6 procent geen geïsoleerd dak heeft, 55,3 procent geen buitenmuurisolatie en 66,4 procent geen vloerisolatie. In onze Isolatiebarometer 2021 berekenden we dat door al deze niet-geïsoleerde daken, muren en vloeren te isoleren tot een waarde van 0,24 W/m²K – het Belgisch streefdoel tegen 2050 – ons land 37.807 GWh kan besparen, wat neerkomt op een vermindering van de CO2-uitstoot met 7,62 Mt en een besparing op de energiefactuur van 2.523 miljard euro. En dat is enkel het effect van het isoleren van daken, muren en vloeren waarin totaal geen isolatie zit. De huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn, worden hier nog buiten beschouwing gelaten.”

STEICOflex 036, de flexibele isolatiemat op basis van natuurlijke houtwol.

Circulair

Over de soorten en types isolatie zijn al hele gidsen geschreven en er valt nog heel wat te vertellen. Samengevat onderscheiden we op kunststof gebaseerde isolatie – zoals PIR en PUR, EPS, XPS en resol – en minerale isolatie zoals glaswol, rotswol en cellenglas. Paul Steen, Sales Director Benelux van ROCKWOOL: “De rotswolproducten worden gemaakt van de onuitputtelijke grondstof basalt en zijn oneindig vaak te recyclen met behoud van oorspronkelijke kwaliteit. Ondernemen in de circulaire economie zit dan ook in onze natuur.” ROCKWOOL heeft vanaf begin jaren ’90 haar recyclingfabriek in gebruik en nieuwe steenwolproducten maken tot wel 50 procent gebruik van gerecycleerd materiaal. “En omdat het altijd beter kan, blijven we hierin doorontwikkelen”, vult Paul Steen aan. “Zo hebben we een spouwproduct ontwikkeld met 20 procent minder grondstoffen, maar met dezelfde prestaties. Minder grondstoffen betekent een lagere milieu-impact. Bovendien is het product hierdoor ook lichter geworden en dat vergemakkelijkt de verwerkbaarheid.” Of hoe het dus nog steeds beter kan en wordt.

Insulco Insulit Bi+20: slechts één onderlaag voor het akoestisch en thermisch isoleren van vloeren onder de chape tussen de verdiepingen.

Het ‘groene’ alternatief

Duurzaamheid is sowieso een actueel thema en doet sommigen  resoluut kiezen voor ‘groene’ alternatieven. Denk daarbij aan isolatie op basis van papiervlokken, houtwol, katoen, kurk, schapenwol, vlas of hennep. Hennepisolatie, vervaardigd uit natuurlijke plantaardige en hernieuwbare vezels, verenigt technische ecologische prestaties op een performante manier. Het is een snelgroeiende eenjarige plant die nauwelijks bemesting behoeft, geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft en interessant is bij wisselteelt. Tegelijk wordt er ook volop ingezet op de doorontwikkeling van houtwol. Zo is er STEICOflex 036: een ecologische, flexibele en klemvaste dak- en wandisolatie met warmtegeleidingscoëfficiënt van slechts 0,036 W/mK, een primus in de categorie van natuurlijke flexibele isolatiematten. 

Jackodur Atlas: een thermisch XPS isolatie- en bekistingssysteem voor vloerplaten. Het handige kliksysteem en legplan garanderen het installatiegemak. (Beeld: zuckerstaetter.com)

Compact maar performant isoleren

Naast duurzaamheid en de aandacht voor brandveiligheid noteren we nog een andere trend: isolatiemateriaal met gereduceerde dikte. Lambdawaardes winnen aan belang, zeker in situaties waar de ruimte om te isoleren beperkt is of men volop inzet op het optimaliseren van de nuttige woonoppervlakte. In dit kader vermelden we onder meer het Resol hardschuim – tot 40 procent dunner dan EPS of minerale wol – dat ook zijn weg vindt naar ETICS. Ook de PU-isolatiepanelen hebben een goede lambdawaarde. De dunnere opbouw, die hierdoor mogelijk wordt, garandeert meer daglicht in het interieur en maakt dat een bouwaanvraag – in geval van gevelrenovatie – in sommige gevallen niet nodig is. Wie compact zegt, zegt daarnaast ook en zelfs vooral de innovatieve en ultradunne vacuümisolatie. We zien VIP’s, kort voor vacuümisolatiepaneel, onder meer toegepast bij balkons of terrassen waarbij de vloer op hetzelfde niveau moet komen als de binnenvloer. Of bij platte daken waarbij de dakopbouw zo slank mogelijk moet gebeuren. Let wel: de kleinste perforatie doet het vacuüm teniet, waardoor zagen, boren, of spijkeren uit den boze is. De panelen worden passend geleverd en voorzichtigheid is geboden, zowel bij transport als plaatsing. De kost? Best prijzig, al wegen de voordelen in de specifieke situaties doorgaans op tegen de meerprijs. Voor elke isolatiesituatie een aangepaste oplossing.  

In primeur op Architect@work

Gevel isoleren of na-isoleren? Naast het na-isoleren van de spouwmuur is een thermisch buitengevelisolatiesysteem met crepi (ETICS) een doeltreffende optie. Sto biedt een aantal gevelisolatiesystemen aan, waaronder het nieuwe en duurzame AimS®-productgamma op basis van dennenolie, in primeur voorgesteld op Architect@work. Door 30 procent van het bindmiddel uit dennenolie te vervaardigen wordt er aanzienlijk bespaard op het gebruik van aardolie. De productlijn is bovendien in zijn geheel samengesteld uit meer dan 95 procent hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Bekroond met het Duitse milieukeurmerk ‘Blauer Engel’.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details