Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuws

Jonge garde

“Ik wil architectuur ontwerpen van mens tot mens”

Lieselotte-3—beeld-project-masterplan-kiel

Tekst | Eva Goossens

Beeld | Lieselotte Crijns

5 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ze loopt over van ambitie en doorzettingsvermogen. De 25-jarige Lieselotte Crijns uit Antwerpen mag dan ook de spits afbijten van onze nieuwe ArchiComm rubriek, waarin een student architectuur zijn of haar passie mag delen. En aan passie en ‘architecturale goesting’ bij Lieselotte alvast geen gebrek. Na een Master in de Interieurarchitectuur, met een Erasmus ervaring in Parijs, besloot ze er meteen een Master Architectuur aan te breien. “Omdat interieur en architectuur nu eenmaal onlosmakelijk verbonden zijn.” 

Lieselotte Crijns, interieurarchitect en architect.

Een oog voor esthetiek heeft Lieselotte altijd al gehad. In het middelbaar studeerde ze mode, maar dat was niet waar haar hart lag. Dus ging ze resoluut voor een Master Interieurarchitectuur in de Universiteit Antwerpen die ze met grote onderscheiding afrondde. “Maar toch had ik het gevoel dat ik nog niet helemaal klaar was. Honger naar meer. Door een aantal vrijstellingen kon ik, na een best pittig schakeljaar met in te halen vakken, meteen aan de Master Architectuur, ook in UA, beginnen.” Vandaag loopt Lieselotte stage bij Bold Architecten, de studio van haar eerste keuze waar ze aan de slag mocht. Bold gaat in elk project en op elk niveau op zoek naar het ‘bold idea’, no-nonsense en no-dogmas. En in deze visie kan Lieselotte zich vinden. “Jammer dat corona wel wat roet in het eten gooit en er door het thuiswerk een deel van de menselijke interactie verloren gaat. Maar er komen betere tijden, daar vertrouw ik op.” 

Bachelorproject Lieselotte: rekening houdend met de bestaande architectuur werd het Frans Masereelcentrum uitgebreid, dit vanuit de beleving in het interieur.

Totaalaanpak

Vanwaar die ambitieuze en dubbele studiekeuze? Lieselotte: “In- en exterieur kunnen niet van elkaar worden losgekoppeld. Ik geloof echt in een totaalaanpak. Eigenlijk heeft het aanvatten van de vervolgopleiding Architectuur geleid tot het creëren van wat ik ‘gesamtkunstwerken’ noem, een samenspel van alle kunsten en dan vooral van de architectuur en het interieur die elkaar versterken.” De combinatie van de studies heeft ook invloed op haar architectuurvisie. “Zelf spreek ik van een usus-standpunt, waarbij de wonende mens centraal staat. Ik wil met andere woorden ontwerpen op schaal van de mens, met een pragmatische insteek. Leefbare architectuur, uiteraard rekening houdend met de fijngevoeligheid van architectuur”, aldus Lieselotte. “Daarnaast vind ik het ook belangrijk een maatschappelijke rol op te nemen, met aandacht voor het collectief, zonder daarbij het individu uit het oog te verliezen.” 

Masterproject Lange Lozanastraat Dit Masters groepswerk voor de Lange Lozanastraat, met als thema ‘ongebouwde architectuur’, is één van Lieselottes favoriete studieprojecten: “Het negatief van de gebouwde ruimte zorgt voor een definiëring van een tussenruimte, een horseshoe. Deze verspringing van de gevellijn biedt een rustruimte, een buffer tussen de stad en het publieke interieur op het gelijkvloers en de gemoedelijke ontsluiting voor de privatieve woongelegenheden.” (i.s.m. Sofie Van den Eynde, Timothy Van Vlierden & Simon Lievens)

Droomjob

Waar ziet Lieselotte zich binnen tien jaar? “Ik pin mij niet vast op één droomjob. Er zijn zoveel facetten van het vak die me interesseren en die ik wil ontdekken. Wel weet ik dat ik graag deel uitmaak van een team, om zo bij te dragen aan een multidisciplinaire benadering. En dat ik het fijn vind op verschillende schalen te werken, ook op grotere schaal zoals een aantal lopende projecten nu tijdens mijn stage bij Bold Architecten.” Dankzij haar gezonde ambitie en drang naar perfectie vindt Lieselotte zeker haar weg. Haar professionalisme blijkt nu al uit haar website (lieselottec.weebly.com/) en stijlvolle portfolio waarin haar masterproef en andere ontwerpen worden voorgesteld.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%