NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuwste tegeltrends met bijzondere decors
Halo van Refin, met krachtige decoratieve impact.

Nieuwste tegeltrends met bijzondere decors

En of er weer heel wat nieuws te rapen viel op de voorbije en ondertussen al veertigste editie van Cersaie in Bologna. We selecteerden enkele bijzondere tegeltrends, niet alleen voorgesteld op de beursvloer maar ook tijdens houseshows in de toonzalen. Chic keramiek, met de focus op vernieuwende wandtegels die onze aandacht trokken.

De Iridea dégradé wandtegels van Marca Corona, goed voor een ADI Ceramics & Bathroom Design Award.

Wat de algemene keramische tegeltrends betreft, blijft natuursteen uiteraard de inspiratiebron bij uitstek. Tegen de wand neemt de keramiek vaak de vorm aan van XXL platen die de kracht en schoonheid van de natuur in huis brengen. Carraramarmer krijgt heel wat concurrentie, onder meer van travertin, kwartsiet, Lapis Lazuli, maar ook van onyx met karaktervolle aders. De registers van moeder natuur worden helemaal opengetrokken. Naast de grote formaten doen ook de kleinere tegels het goed. Soms strak, dan weer met een ambachtelijke insteek. Er wordt gespeeld met diverse vormen en formaten, maar ook met dessins, textuur en kleur, dit op manieren die we nog niet eerder zagen. En dit maakt het extra interessant.

Moiré van Coem, keramiek met ‘vibrerend’ effect. Design Alessandro Pasinelli.

Moiré en dégradé

Nieuw van Ceramiche Coem is Moiré, een keramiekcollectie met verrassende insteek. We kennen moiré als een interferentiepatroon met golvend effect dat als storend wordt beschouwd in de grafische wereld. Toegepast op keramiek zorgt het juist voor een originele textuur, een derde ‘vibrerende’ dimensie die meteen onze nieuwsgierigheid wekt. Moiré, met het designsignatuur van Alessandro Pasinelli, is verkrijgbaar in vijf kleuren en is er enkel in grote platen van 120 op 280 centimeter en 6 millimeter dik. Het golvende moiré-effect komt pas echt tot zijn recht op een groot oppervlak, wanneer er diverse platen naast elkaar worden geplaatst. Naast moiré doet ook dégradé een opvallende entree in de wereld van de keramiek. Marca Corona doet dit met Iridea-tegels, meteen goed voor een bekroning met een ADI Ceramics & Bathroom Design Award. De Iridea-collectie omvat tegels van 50 op 120 centimeter die halverwege geleidelijk aan van kleurnuance veranderen, verkrijgbaar in vier pasteltinten. Het subtiele 3D-reliëf, met een behangachtig effect, nodigt bovendien uit tot aanraken. De dégradé-tegels kunnen desgewenst worden aangevuld met tegels in unikleuren, met eenzelfde aangename look-and-feel. Ook het eigenzinnige Wow Design zet in op dégradé en wel met de nieuwe reeks Melange. Roze evolueert naar groen en groen naar blauw op één en dezelfde tegel (11,7 x 54,2 cm) met matte afwerking. Tegels met zachte kleurovergangen, eveneens aangevuld met uni’s die de collectie vervolledigen. 

Capsulecollectie van Ferruccio Laviani voor Lea Ceramiche, met vijf verschillende decors in combinatie met twaalf kleuren.

Markante decors

Er vielen ons ook een aantal markante geometrische decors op, niet zelden verbonden aan grote namen uit de design- en architectuurwereld. Blikvanger bij Atlas Concorde is de nieuwe Marvel Meraviglia-collectie met Diamond-decor, ontstaan in samenwerking met Zaha Hadid Architects. Noteer dat deze collectie verkrijgbaar is met de nieuwe gepatenteerde Velvetech finish met een fluweelachtige look-and-feel. De basis van het decor blijft het Calacatta Meraviglia-marmer, waaraan de collectie zijn naam ontleent. Nog meer grafische decors bij Lea Ceramiche met Segni, de capsulecollectie ontworpen door Ferruccio Laviani. Segni neemt de chromatische nuances van het Pigmenti-project, eveneens ontworpen door Laviani, en bedekt ze met imperfecte lijnen en geschilderde druppels om gestructureerde reliëfen te creëren. 

Het resultaat van een samenwerking tussen Atlas Concorde en Zaha Hadid.(© Zaha Hadid Limited 2023 manufactured by Ceramiche Atlas Concorde under license)

En dan is er nog Ceramica Fioranese die een samenwerking aanging met de Milanese architectuur- en designstudio 23Bassi. Het resultaat is op zijn minst opmerkelijk: Italian Landscape, met decors geïnspireerd op – je vermoedt het al – de Italiaanse natuur en cultuur. Mix & match is het motto, met unieke legpatronen die uitnodigen tot individueel design, dit ondanks het beperkte kleurenpalet met enkele grijs- en terracottatinten. 

Capsulecollectie van Iris Ceramica: Bottega d’Arte met de nieuwe Città di Faenza afwerking.

Ambachtelijk cachet en levendige oppervlakken

Zeer actueel zijn ook de compacte, rechthoekige tegels met ambachtelijk cachet. Ze kunnen verticaal, horizontaal, offset of lineair worden geplaatst, of in visgraatmotief voor een subtiel effect in een volledige ruimte of uitgesproken ‘feature wanden’. Zo is er de Mosa Classics Tide-serie. Verschillende visuele dieptes en subtiele beweging in de glazuurtechniek vormen levendige, opvallende oppervlakken zonder herhalingen. Het lijkt wel of de klei met de hand is geperst. Ook Ceramiche Refin toont met de Halo-reeks bijzondere tegels met glanzende afwerking, intense kleuren en een oneffen effect, versterkt door de onregelmatige afwerking van de randen. Het komt erop aan het aardse karakter en de beleving van een handgemaakt product te accentueren. Wat kleuren betreft, mag het allemaal wat intenser en dieper: oceaanblauw, basilicumgroen en kersen- of koraalrood. Dit zien we ook bij Iris Ceramica met de vierkante tegels uit de Bottega d’Arte-serie, verkrijgbaar met de nieuwe Città di Faenza finishes en een herinterpretatie van het in 1974 gelanceerde GEO 3D-decor. Graag extra bling bling? De kleur wordt gecombineerd met goud in de Geo-Oro varianten van deze tegels. Impact gegarandeerd!    

Nieuw bij Fioranese: Italian Landscape, hier zowel toegepast op wand als vloer.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details