NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
‘Sober tijdloos, en toch echte eyecatchers’
‘Kaai 30’ in Brugge. Historische topgevels vertaald in hedendaagse bouwkunst.

‘Sober tijdloos, en toch echte eyecatchers’

Hier ontdekken we een afgelijnde architecturale visie om gebouwen tijdloos te ontwerpen, gericht op functionaliteit en flexibiliteit, en klaar voor de toekomst. “Met een herkenbare minimalistische signatuur die terug te vinden is doorheen al onze projecten.”

Dit architectenbureau uit Oostende werd in 2012 opgestart door architecten Steven Steenhoudt(°1980) en Riet Ide(°1981). Beiden studeerden af aan Sint-Lucas Gent, waarna ze in binnen- en buitenland hun expertise mochten opbouwen. “Na onze studies en stages in eigen land en Portugal werkten we als architect in Australië. En na bijkomende opleidingen in Londen hebben we onze professionele loopbaan verder kunnen ontplooien in België.” Voor Riet was dat bij BuroII en voor Steven bij Arne Quinze. “Daarna was het tijd om ons eigen ding te doen als Cameleon Architects.” 

Riet Ide en Steven Steenhoudt, samen Cameleon Architects. (Beeld: Laurus Design)

Kwaliteit binnen budget

Cameleon Architects ontwerpt en bouwt sinds de oprichting voor projectontwikkelaars, investeerders, openbare besturen, bedrijven en particuliere villabouw. “Door architecturale kwaliteit trachten wij ons als bureau te onderscheiden. Dat moet niet samengaan met een verhoogd bouwbudget, we zien het juist als onze inbreng om kwalitatieve architectuur te creëren binnen de grenzen van economisch bouwen.” De beheersing van de klassieke bouwstijl in combinatie met een vernieuwende detaillering en weloverwogen verhoudingen, vormt het handelsmerk van Steven en Riet. Hun bouwwerken stralen door de verfijnde eenvoud.

Constant in evolutie

Pareltjes van moderne architectuur zijn het die tijdloos ogen maar eveneens direct in het oog springen. “Een uitstraling van eenvoud als resultaat van een diepgaand ontwerpproces op architecturaal, energetisch en duurzaam technisch vlak.” Cameleon Architects zweert bij een stijl die een voortdurende evolutie is van tijdloze en harmonieuze totaalarchitectuur, gekenmerkt door een coherente architectuurtaal. “De omliggende context op een doordachte wijze doen versmelten is steeds een van onze voornaamste uitgangspunten.”

Parel aan zee

Project ‘Salt’ is een klein sprankelend champagnekleurig pareltje bij het binnenrijden van Sint-Idesbald waar Cameleon Architects hun oog voor detaillering en verhoudingen etaleert. Gebouwd op een smal perceel, straalt het gebouw elegantie en rust uit. “We hebben ons beperkt tot twee materialen, glas en geanodiseerd aluminium. Wat resulteert in strakke eenvoud en een minimalistische vormgeving.” De architecten gaan hier naar de essentie van architectuur: materialisatie, verhoudingen en uitgepuurde detaillering. Een pronkstuk dat je aangenaam verrast in alle opzichten. 

Een gebouw dat innovatie en durf toont en inspireert. (Beeld: Nicolas da Silva Lucas)

Ode aan Brugge

Projectontwikkelaar Revive transformeert stedelijke weefsels naar duurzame bruisende woonwijken. Zij namen Cameleon Architects onder de arm voor het ontwerp en de uitvoering van de nieuwe woonwijk ‘Den Indruk’ in het historische hart van Brugge. “De missie was om een fundamenteel verschil te maken in het patrimonium met een evenwichtige balans tussen architectuur, duurzaamheid en maatschappelijke meerwaarde, en dit door hoogwaardige architectuur.” De site is ingericht als een autoluw woonerf rond één centrale open groene kern. Elders in Brugge zien we hoe Cameleon Architects uiteenlopende schalen op virtuoze wijze laat versmelten tot een uniek eigentijds project dat de stijlkenmerken van de charmante binnenstad en het industriële karakter van de Kolenkaai weet te verbinden. 

Dit inbreidingsproject is ontworpen rond een collectieve centrale binnentuin. (Beeld: Nicolas da Silva Lucas)

Zwaartekracht uitdagen

Bouwbedrijf Recon en projectontwikkelaar Ascot zitten sinds kort onder één dak, en ook hier mag Cameleon Architects de eer opstrijken. “Om te inspireren hebben we ervoor gekozen om de zwaartekracht uit te dagen door een kantoor te ontwerpen dat op de verdieping 6,50 meter in overkraging hangt boven de parkeerzone. Samen met Recon wilden we de complexiteit en uitdaging niet uit de weg gaan”, besluiten Steven Steenhoudt en Riet Ide.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details