NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Uitbundige keramiek
De modulaire Core Collection van Mosa.

Uitbundige keramiek

Op vlak van keramische tegels is er werkelijk voor ieder wat wils. En al zijn er heel wat nieuwigheden, de marmer-, terrazzo- en de Ceppo Di Gres-trends houden ook nu stevig stand. Wel mag het allemaal net iets meer uitgesproken, uitbundiger en kleurrijker. Tegels met durf! 

Met 15 beurshallen en 623 exposanten kwamen we op de 28ste editie van Cersaie in het Italiaanse Bologna, de grootste tegelbeurs van Europa, ogen te kort. Daarnaast viel ook op de voorbije editie van Architect@Work nog enig tegelnieuws te ontdekken. Wat blijkt: kleur zet alom de toon, met onder meer terracotta maar ook blauw- en groentinten, en gaat de concurrentie aan met het meer neutrale grijs en de betonlook. En opvallend: naast de XXL tegels doen ook de kleinere strookformaten en vierkante tegeltjes het bijzonder goed. Enkele opvallende trends en blikvangers in de kijker.

Modulaire tegelconcepten 

Naar hartenlust combineren lijkt wel het motto. Heel wat collecties zetten in op mix-and-match, om zo te komen tot een unieke en individueel vormgegeven tegelwand of -vloer. Denk daarbij aan combinaties van verschillende kleuren, texturen, patronen, formaten en zelfs diverse vormen. Zo omvat de modulaire Core Collection van Mosa – trouwens Cradle to Cradle Silver gecertificeerd – naast de traditionele vierkante en rechthoekige formaten ook driehoeken, cirkels en aanvullende vormen om dit alles met elkaar te combineren. Verkrijgbaar in drie texturen en 39 kleuren waaronder een nieuwe blauwtint. Nog meer cirkelvormen, hier weliswaar als dessin op een vierkante tegel, zien we bij Ceramica Bardelli met de nieuwe Monoscopio-collectie, ontworpen door by Dainelli Studio. In totaal 16 verschillende decortegels in twee verschillende kleurencombinaties die gemengd worden geleverd, willekeurig te plaatsen zonder legschema. Leuk extraatje: de bijhorende smalle en verdikte randtegel om een creatieve lambrisering te creëren. Nog een modulaire collectie naar ons hart zijn de nieuwe Cut-up gres tegels van Mosaico+ met artisanale look-and-feel. Deze reeks omvat drie modules met een ander reliëf. Eenmaal geplaatst en gevoegd gaan deze tegels op in één oppervlak met complexe combinatie van verschillende elementen, vormen en afmetingen. Geschikt voor wanden en vloeren, binnen en buiten.

Kleinere formaten

Eindeloos combineren is trouwens ook het motto van Eccentrico dat op Architect@Work de Materie-collectie voorstelde. Drie verschillende productlijnen met verschillende formaten en afwerkingen komen samen in een harmonieus geheel, met opvallend warme kleuren zoals terracotta, Pruisisch blauw en mokka.

Een van die lijnen is Linea, met strookformaten die een eigentijdse interpretatie brengen van traditionele keramiek. Niet alleen de diverse kleuren maar ook de glossy en matte uitvoering laten zich fraai combineren, zowel horizontaal als verticaal of in een visgraatpatroon dat zich weer volop liet opmerken. Nieuwe hoogglanzende tegels in strookformaat zien we ook bij andere labels, zoals bij Fioranse met de FIO Glossy Brick. Mag het nog wat kleiner? Dan is er de speelse Pixel41-collectie van 41ZERO42 met tegeltjes in, je raadt het al, 41 verschillende kleuren om helemaal mee los te gaan. Een grafisch patroon uit de jaren 40, videogame uit de jaren 80 of misschien wel een techno equalizer? Laat je inspireren of doe je eigen ding.

Marmer en terrazzo met lef

Niet alleen op marmer maar ook op terrazzo geïnspireerde keramische tegels blijven hot en blijken nog lang niet over het hoogtepunt heen. Diverse labels breiden hun terrazzocollectie uit met nieuwe varianten, onder meer ook Casalgrande Padana met Le Ville-collectie: tegels in zes kleuren, zes formaten en een dikte tot 20 millimeter, dus ook geschikt voor buiten. Andere merken brengen dan weer een heel eigenzinnige en soms ook gestileerde interpretatie van het materiaal. Zo ook Fioranese met Schegge, wat zoveel betekent als ‘splinters’. De grotere marmerfragmenten zitten willekeurig vervat in het aardewerk met harseffect, wat de uitstraling van een gietvloer heeft. Dankzij de nieuwe ‘Matter on top’ 3D-technologie steken de stukjes nog net boven het oppervlak en ontstaan er dynamische patronen . Ook wat de marmerdecors betreft, breidt het aanbod bij de diverse topmerken alleen maar verder uit. En ook hier krijgen de motieven meer lef, met kleur en bij momenten zeer geprononceerde marmeraders. Voor luxueuze interieurs met panache die zich durven te onderscheiden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details