NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Van Little BIM naar volledig BIM-proof
Een recent project van MaMu Architects in Diepenbeek, gemodelleerd met Archicad. Er zullen twee appartementsblokken van elk 12 appartementen, een ondergrondse parkeergarage , 11 woningen en 5 percelen grond verkocht worden. Dit allemaal rondom een park met vijver/wadi.

Van Little BIM naar volledig BIM-proof

Vandaag worden alle nieuwe projecten in Archicad getekend en eind 2021 wil het kantoor volledig BIM-proof zijn. Raf Neyens vertelt hoe het architectenkantoor de omschakeling ervaren heeft. Hij ziet BIM als een traject dat volgens een logische flow in het bureau geïnjecteerd dient te worden.

MaMu Architects is een compact, all-in-one bouwteam van twaalf architecten en twee interieurarchitecten. Het kantoor uit Hasselt voert eerder grootschalige projecten uit voor professionele klanten in Automotive, hotels, housing, industrie, kantoren en retail. Naast exterieur- is ook interieurontwerp een belangrijke pijler. MaMu Architects was anderhalf jaar geleden op zoek naar een efficiënt pakket om in 3D te gaan modelleren en al snel is gebleken dat dit Archicad zou worden.

Sneller en efficiënter

“Ons streefdoel is om allereerst intern efficiënter te gaan werken en tijdswinst te boeken en straks ook te beantwoorden aan de marktvraag om volledig BIM te gaan”, vertelt Raf Neyens. “Wanneer je als kantoor de overstap maakt, lijkt het in eerste instantie alsof er juist minder efficiënt gewerkt wordt, maar dat klopt niet. De workload wordt gewoon verplaatst. Veel werk dat voordien tijdens het uitwerken van het uitvoeringsdossier werd gedaan, schuift nu naar voor. Je moet er bijgevolg ook vroeger over nadenken. Voor de meeste collega’s was het eerste project wat zoeken, maar bij het tweede project zit er al tijdswinst in. Ook snelle ontwerpaanpassingen zijn eenvoudiger in 3D, wat de efficiëntie ook verhoogt.”

Meerwaarde bij interieurontwerp  

MaMu Architects heeft ook de meerwaarde van Archicad in hun interieurontwerp ontdekt. Nochtans was het bij de start wel wat zoeken omdat het team Sketchup gewoon was. “Nu zijn alle plannen met elkaar verbonden en is het eenvoudiger om 3D-beelden te maken. Je kan in het gebouw binnenwandelen en het interieur daar meteen zien staan.”

Ondersteuning motiveert medewerkers

“Iets dat altijd terug komt, is de opmerking ‘we hebben geen tijd voor BIM. De oude manier van tekenen gaat veel sneller.’ De integratie van een nieuw tekenpakket in 3D heeft evenwel tijd nodig en er moet ook tijd voor gemaakt worden, anders lukt het niet. Alle begin is moeilijk. Van zodra je in Archicad begint te tekenen, is terugschakelen naar een gekend programma tijdrovender dan gewoon even doorbijten.” Volgens Raf is begeleiding en ondersteuning heel belangrijk om iedereen te motiveren. Het kantoor werkt intussen regelmatig via Teamwork, om met meerdere collega’s samen te kunnen werken aan één project, en met Twinmotion om te renderen. “Vooral voor kleine kantoren is dit een fantastische tool omdat je die op één dag onder de knie hebt, ook al heb je er nooit mee gewerkt.”

Pilootproject

Voor het opstarten van full-BIM kiest het kantoor voor één groot pilootproject waarbij ze zowel interieur als exterieur integreren. “Tegen 2021 willen we snel en eenvoudig modellen kunnen uitwisselen met externe partners zoals stabiliteitsingenieurs en techniekenbureaus. Zodra Little BIM geïntegreerd is en alle medewerkers Archicad onder de knie hebben, kunnen we Full BIM gaan.” (DB)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details