NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Vinger aan de pols
Een kookeiland met afgeronde hoeken, een esthetische én veilige oplossing bij Kuhlmann. (Beeld: Miga Studio)

Vinger aan de pols

Sterren komen, sterren gaan. Alleen Elvis blijft bestaan. Deze legendarische zinnen kennen we allemaal uit het lied Mia van Gorki. Net zoals de sterren komen en gaan trends eveneens. Niet aan hetzelfde tempo, maar het staat vast dat ze komen en gaan. Ook de keuken ‘ontsnapt’ er niet aan. Maar wat zien we aan de horizon verschijnen? Wat doet zijn intrede? Welke trends zijn blijvers en welke zijn onehitwonders?

Zonder afbreuk te willen doen aan het belang van elke ruimte in een woning durven we te stellen dat de keuken toch het middelpunt van het huis is. Ze is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats, polyvalente ruimte waar verschillende dagtaken (tegelijkertijd) worden uitgevoerd en zelfs showpiece wanneer familie of vrienden op bezoek komen. Natuurlijk is de keuken dan ook onderhevig aan interieurtrends of ontstaan er zelfs eigen trends. Zo valt het op dat, als antwoord op de problematiek rond de energieprijzen, volop gekeken wordt naar oplossingen om energiezuinig te gaan werken. Met de vele toestellen in de keuken, en reken er zeker ook de keukenkraan bij, een belangrijke pijler in het energieverhaal.

Nolte neemt Black Green als nieuwe kleur op in haar programma voor 2023. (Beeld: Nolte Küchen)

Fifty shades of green

Bij de vele keukenfabrikanten blijken de kleuren zwart, de trendkleur van de voorbije jaren, en wit nog steeds de meest populaire. Ondanks de beschikbaarheid van vele kleurmogelijkheden blijven we dus teruggrijpen naar wat we kennen. Maar stilaan lijkt er toch verandering in te komen. Niet dat zwart en/of wit plots volledig zullen verdwijnen, eerder een derde kleur die mee op het podium komt te staan. Tijdens de voorbije editie van de Küchenmeile in Duitsland, de gezamenlijke opendeurdagen van een heel pak Duitse keukenfabrikanten die op een spreekwoordelijke boogscheut van elkaar gevestigd zijn, zagen we namelijk her en der verschillende tinten groen opduiken. Helemaal klaar om de zwarte en witte hegemonie te doorbreken zijn we nog zeker niet. Maar dat er een derde populaire kleur opduikt, opent wel perspectieven voor de komende jaren.

One of a kind

De groeiende populariteit van groen als kleur in de keuken vindt ongetwijfeld zijn oorsprong in de covidpandemie. We werden met z’n allen ‘veroordeeld’ tot thuisblijven en al onze activiteiten in onze woning en tuin te organiseren. En petit comité. Daarom ook dat de investeringen in de eigen woning hoge toppen scheerden en dat we een vleugje van onze tuin tot in de woning wilden brengen. Groen dus als extra kleur, maar ook het gebruik van natuurlijke materialen kroop omhoog in de populariteitspoll. Hout en marmer laten zich bijvoorbeeld mooi combineren met de verschillende kleuren en materialen. En laat marmer nu net een van de mogelijke materialen zijn voor een keukenwerkblad. Reken je een werkblad mee bij de keukentoestellen, dan is het wellicht het grootste en meest opvallende in het rijtje. Marmer heeft bovendien een extra troef: het is elke keer opnieuw een pièce unique. Geen enkel keukenwerkblad uit marmer is identiek aan het vorige of het volgende. Een mooi gespreksonderwerp wanneer je met bezoekers rond het keukenwerkblad aan een aperitief nipt.

Voor de durvers onder ons, een kleurrijk marmeren werkblad. (Beeld: Poggenpohl)

Rond en gezond

Het veelvuldig binnen blijven de voorbije jaren heeft een bijkomende trend opgeleverd. Niet echt volledig nieuw, eerder een revival van wat al (veel) langer bestaat. Bij verschillende keukenfabrikanten zijn de ronde keukens weer wat meer in de spotlight komen te staan. Niet rond als in een ronde kamer, wel met afgeronde hoeken van werkblad en vrijstaand kookeiland. Ingegeven door het thuisblijven met kindjes die wel eens zonder uitkijken tegen zo’n hoekje zijn gelopen? Het zou zomaar eens kunnen. De afgeronde hoeken worden wellicht niet de grootste trend van 2023 maar ze verdienen wel hun plaatsje onder de zon. Zelfs nu we weer met z’n allen buiten kunnen gaan spelen, reizen, dingen ontdekken en andere activiteiten plannen. De drang om onze woning in topconditie te brengen en te houden, die is er (gelukkig) nog steeds.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details