NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
‘Architectuur, ook ten dienste van kwaliteitsvolle en betaalbare woningen voor starters’
Masterplanvisie Rijksweg Maasmechelen – FORK Architects: het gesloten straatbeeld wordt opengebroken.

‘Architectuur, ook ten dienste van kwaliteitsvolle en betaalbare woningen voor starters’

De projecten van FORK Architects, ontsproten aan de voormalige architectenbureaus LBAU en ILB, bevinden zich vaak op het raakvlak van architectuur en stedenbouw. Dit vraagt doorgaans om een sterke masterplanvisie, rekening houdend met vaak uitdagende randvoorwaarden. Een challenge voor menig architect. Zo ook voor Daan Robben die, onder de vleugels van stagemeester Michel Bylois, sinds begin dit jaar het team als stagiair-architect versterkt en meteen een klik had met de job en de mensen die hem hier omringen.

Bij FORK Architects kan Daan Robben, afgestudeerd aan de UHasselt, zich onderdompelen in de dagdagelijkse realiteit van de job. En dit gaat uiteraard verder dan enkel het ontwerpmatige. Daan: “Het volledige proces is best complex, met allerlei stappen die regelmatig met alle partijen moeten worden afgetoetst. De uitdaging? Met alle wensen en nevenvoorwaarden in het achterhoofd telkens weer gaan voor kwalitatieve architectuur die het beter maakt voor mens en omgeving. En om uiteraard ook de bouwheer volledig mee te krijgen in het verhaal.” Waarin Daan als architect nog mee het verschil zou willen maken? “Net als mijn leeftijdsgenoten ondervind ik dat het als starter niet eenvoudig is om vandaag een woning te kopen of bouwen. En ook al zijn de prijsstijgingen nu eenmaal de realiteit van vandaag, toch moet architectuur ook ten dienste staat van kwaliteitsvolle en betaalbare woningen, eveneens voor jonge mensen.”   


Masterplanvisie Rijksweg Maasmechelen – FORK Architects
1. Ruimtelijk kader
2. Straatbeeld doorbreken
3. Plein creëren aan de Rijksweg
4. Afbouw tegen bestaande bebouwing en opbouwen achterste deel

Waar een wil is, is een weg 

De keuze voor architectuur was voor Daan uiteindelijk de juiste maar in het begin toch niet de meest evidente keuze. Maar waar een wil is, is een weg. Hard werk en doorzettingsvermogen hebben geloond. Het eerste semester van zijn master bracht Daan als Erasmusstudent door in het Politecnico di Milano. “Ook al heb ik dit als tamelijk chaotisch ervaren, het was wel interessant om de visie op architectuur van al die diverse nationaliteiten te leren kennen.” Toen kwam 2020 en gooide corona roet in het eten. Thuiswerk werd de regel. “Interessant was wel de stedenbouwkundige studie rond Oostende. Het stadsbestuur presenteerde een lijst met honderd punten die voor verbetering vatbaar waren op vlak van wonen en ruimte. Rond enkele van deze punten mochten we een project uitwerken. De maatschappelijke relevantie maakte het extra boeiend.” In de tweede master opteerde Daan voor de
studio Plaperi (platteland & periferie), met als masterproef een project dat wonen en werken combineert in het landelijke ’s-Gravenvoeren. “Hier heb ik getracht een omvangrijk woon-werkprogramma op een dense manier uit te werken, maar op maat van het dorp. Als een soort antwoord op de stapelbouw die niet altijd aangepast is aan een dorpse omgeving. Meer contextgebonden dorpsarchitectuur, daar pleit ik voor.”

Daan Robben, sinds januari aan de slag als stagiair-architect bij Fork Architects.

Masterplanvisie Rijksweg Maasmechelen

Daan heeft voeling met de streek waar hij woont en de projecten die zich daar ontplooien. Voor zijn stage zocht hij het dan ook dicht bij huis: FORK Architects in Sint-Truiden. “Hier kon ik al meteen meewerken aan het schetsontwerp voor de renovatie van een ééngezinswoning. Rekening houdend met hoe de mensen leven en de ligging vlak bij een drukke school hebben we ‘het binnenkomen’ herdacht, vooral met het oog op meer privacy”, vertelt Daan. Ondertussen ligt er nog een groter project op zijn tekentafel: de Masterplanvisie voor de Rijksweg Maasmechelen. Verouderde gebouwen ruimen plaats voor een woonprogramma met een commerciële plint voor onder meer een grote belevingsapotheek. Daan: “Op vraag van de gemeente moest er een rustpunt komen in de harde grens van gebouwen aan deze drukke baan. Het gesloten straatbeeld wordt opengebroken en er komt een pleintje met groen. Dit moest op zijn beurt verzoend worden met een parking.” Alles kadert in een groot masterplan en de toekomstige vernieuwing van deze Rijksweg met meer ontsluiting in het straatbeeld, verdere ontharding en meer verbinding tussen groenzones. Een knap project waar vast nog veel van te leren valt.  

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Rijksweg Maasmechelen
  • Locatie: Maasmechelen
  • Architect: FORK Architects

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details