NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Badkamertrends en designnieuwigheden onder de loep
Grohe Spa Atrio Private met steendecor, goed voor en iF Design Gold Award.

Badkamertrends en designnieuwigheden onder de loep

Mag het iets meer zijn? Dat lijkt tegenwoordig wel het motto bij de inrichting van de badkamer. De ‘natte ruimte’ is van een functionele plek geëvolueerd tot een plaats waar men rust en ontspanning vindt, met veel aandacht voor esthetiek en niet zelden architecturaal design. Uiteraard streeft men naar een eenheid met de rest van het interieur, al merken we dat het in de badkamer soms inderdaad nog meer mag zijn, zowel wat het wow-gehalte betreft als het daarbij horende budget. Het resultaat: hoogwaardig badkamerdesign met individualiteit en karakter.

HET KRAANWERK: DESIGNPUNTJES OP DE I

Als er al één object is waarmee je het architecturale puntje op de i van de badkamer kan zetten, dan is het wel de kraan en bij uitbreiding de douchegarnituren. Misschien niet het meest indrukwekkende object in de badkamer, maar wel één waarmee men het onderscheid maakt. Niet toevallig dat diverse fabrikanten gerenommeerde designers en architecten onder de arm nemen om uit te blinken. 

De Isy22-reeks van Zucchetti integreert marmer in het kraanontwerp. Design: Matteo Thun en Antonio Rodriguez.

Variatie in kleur en materialen

De vormentaal is rond en zacht, al blijft ook wie het liever strakker heeft niet op zijn honger zitten. Daar is de nieuwe Tecturis E van Hansgrohe een treffend voorbeeld van. De trend bij uitstek is uiteraard kleur. Naast matzwart, en in beperkte mate ook matwit, zijn ook goud-, koper- en bronskleuren, vaak met hoogwaardige PVD-coating, erg in trek. Net zoals gunmetal, als alternatief voor matzwart gelakte kranen. Bijzonder en nieuw is de combinatie van kleuren en materialen, met bijvoorbeeld de introductie van natuursteen in het kraanontwerp. Zo is er de Isy22-reeks van Zucchetti, ontworpen door Matteo Thun en Antonio Rodriguez, waarvan de driegatskranen verkrijgbaar zijn met marmeren knoppen in verschillende nuances. Grohe ging op zijn beurt een samenwerking aan met Caesarstone, fabrikant van oppervlakken in kwarts en porselein. Het resultaat: Grohe Spa Atrio Private, waarbij de knoppen en hendels zijn afgewerkt met een steenmateriaal met een verfijnd marmerdessin in een donkere en lichte variant. Dit laat toe om bijvoorbeeld wand en kranen perfect op elkaar af te stemmen. 

Klassiek geïnspireerde CEA Lutezia kraan in Bronze Satin finish. Design: Jean-Michel Wilmotte.

HET BAD: CENTERPIECE VAN DE BADKAMER

Voor wie de ruimte heeft, is het vrijstaande bad een gegeerde centerpiece dat uitnodigt om te relaxen en even de tijd te vergeten. Ook hier noteren we vooral ronde en organische vormen, met diverse materialen en kleuren. Kleine badkamer? Ook dan zijn er hoogwaardige designoplossingen voorhanden. 

Kleurrijke luxe, ook voor compactere badkamer

Een bad staat uiteraard niet op zich, maar maakt deel uit van een groter geheel. Philippe Starck ontwierp de Axor Suite-collectie, met zowel wastafels als baden in solid surface die een esthetische eenheid vormen. Metalen randen, in de vorm van een afzetvlak, leggen een extra link met de wastafel en het kraanwerk. Wat het bad betreft, zet wit uiteraard nog altijd de toon, maar ook kleur mag en kan. Zo is de iSensi Monolith-serie van Hoesch sinds kort niet alleen verkrijgbaar in het wit, maar ook in tweekleurige versies. Kaldewei lanceerde op zijn beurt het Meisterstück-ligbad Oyo Duo in geëmailleerd staal, met het signatuur van designer Stefan Diez. Dit organisch vormgegeven bad is er zowel in alpinewit als in talrijke elegante tinten van de Coordinated Colours Collection van Kaldewei. Verkrijgbaar in twee formaten en dus zowel voor de grote als kleinere badkamer. Er zijn trouwens wel meer toplabels die de compacte maar luxueuze badkamer willen bedienen. Zo ook Antoniolupi dat met Cuba een ergonomisch vormgegeven designbad in solid surface van amper 125 centimeter breed voorstelt. Ook dit exemplaar, ontworpen door Mario Ferrarini, is verkrijgbaar in diverse kleuren, in harmonie met de andere elementen in de badkamer.

Het eivormige Meisterstück Oyo Duo van Kaldewei, hier met bijpassende wastafelschaal, in de kleur Warm Grey.

MEUBEL, WASTAFEL EN TOILET: KLEUREN TROEF 

Het werd al eerder aangehaald bij de baden: kleur in de badkamer is hot. Van meubels over wastafel tot zelfs het toilet, wie zich wenst te onderscheiden doet dit niet alleen met design maar ook met kleur. Eerder ingetogen met warme natuurtinten of juist uitbundig met sprekende kleuren? Het aanbod is er. 

Als accent of all the way

Kleur als accent of all the way? Het kan allebei. De wastafelschaal, al dan niet assorti met het bad en/of meubel, leent zich uitermate tot onderscheidend design met een vleugje kleur. Van Agape zijn de nieuwe Cenote en Cenote Lava-wasbekkens in gebakken klei (fireclay) of lavasteen, een ontwerp van de gerenommeerde Patricia Urquiola. De opzetwastafel is een waar statement piece, met artisanale insteek waardoor elk exemplaar uniek is. De ambachtelijkheid blijkt uit de ruwe buitenkant die fraai contrasteert met de geglazuurde en gekleurde binnenkant. Nog meer overtuigend kleurgebruik noteren we bij Villeroy & Boch die de Deens-Duitse kleurenexperte Gesa Hansen onder de arm nam om onder meer de Artis-wastafelcollectie extra kleur te geven. Nog in samenwerking met Hansen werd een heus kleurenconcept ontwikkeld, met handig kleurenwiel, dat zowel ontwerper als klant ondersteunt in zijn kleurkeuze met inspirerende voorbeelden, een beetje kleurentheorie en talrijke tips. Duravit gaat nog een stapje verder en biedt de mogelijkheid tot een frappant monochroom interieurontwerp. Zo noteren we gekleurde meubels, wastafels, ligbaden en zelfs toiletten voor badkamers, zowel in de residentiële als projectmarkt. Het kleurenconcept met zes matte kleuren, waaronder drie meer ingetogen en drie uitgesproken tinten, werd samengesteld door Christian Werner die ook al voor het ontwerp van de Vitrium-reeks mocht tekenen. Als solisten hebben de meubels en wastafels het esthetische effect van een sculptuur. In een ton-sur-ton enscenering weten ze het evenwicht te vinden tussen harmonie, rust en statement. Samengevat: ontwerpers en architecten die uit zijn op bijzonder en individueel badkamerdesign hebben anno 2023 de tools om zich te onderscheiden. Durf ze te gebruiken.    

Cenote-wastafelschaal van Agape met bijzondere materialiteit. Design: Patricia Urquiola.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details