NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
‘Ecologisch verantwoord bouwen is onze missie’
Carpentier Hardwood Solutions biedt naast een ruime houtvoorraad een breed assortiment aan kwalitatieve houtproducten zowel voor binnen als buiten en van gevelbekleding, zonwering en terrasoverkappingen tot compleet afgewerkte tuinkantoren, poolhouses en zelfs volledige huizenbouw.

‘Ecologisch verantwoord bouwen is onze missie’

Natuurlijk hout leeft

Carpentier Hardwood Solutions is een toonaangevend Belgisch familiebedrijf met een passie voor hout. Naast een ruime houtvoorraad zet de derde generatie stevig in op de ontwikkeling van innovatieve en duurzame houtproducten. Zowel voor binnen als buiten en van gevelbekleding en terrasoverkappingen tot compleet afgewerkte tuinkantoren, poolhouses en zelfs volledige huizenbouw. Binnen de one-stop-woodshop ligt de focus op ecologie, innovatie en vakmanschap.

Al ruim zeventig jaar heeft de familie Carpentier een hart voor hout. Deze liefde wordt rijkelijk gedeeld met architecten, ontwerpers en eindgebruikers. Dat merkt ook zaakvoerder Heidi Carpentier: “Hout is een prachtig materiaal. Het leeft, is puur en eerlijk, en heeft een authentieke, warme en natuurlijke look-and-feel. Niet voor niets leveren wij jaarlijks ruim 20.000 kubieke meter Europees hardhout aan projecten in heel Europa waarbij ontwerpers, verwerkers en eindgebruikers verzekerd zijn van goed hout van duurzame oorsprong.”

Met respect voor de natuur

Carpentier Hardwood Solutions is een van de eerste Belgische bedrijven die de keurmerken PEFC en FSC draagt en uitsluitend met ecologische houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen werkt. “Deze bossen bevinden zich voornamelijk in Europa, daardoor blijft onze ecologische voetafdruk beperkt.” Van alle houtsoorten die Carpentier aanbiedt, is eikenhout nog altijd de meest geliefde soort. Maar ook het uitgebreide gamma thermisch behandeld hout laat de harten van de consumenten sneller kloppen. Dit wordt aangeboden onder de merknaam HOTwood (Heated Outdoor Timber) en varieert van thermisch essen en eiken tot naaldhout en bamboe. Ook Accoya en barnwood vullen het assortiment aan. 

Deze naadloos afgewerkte terrasoverkapping is elegant en tijdloos door de flexibele toepassing van QuickClip®-systemen.

Variatie aan kleuren

Afhankelijk van de houtsoort biedt Carpentier verschillende afwerkingsmogelijkheden: (ver)zagen, drogen, thermisch behandelen, schaven, borstelen of CNC-bewerken. Wie wil, kan het hout bovendien laten voorvergrijzen. “We bootsen de natuurlijke vergrijzing van thermisch behandeld hout op de meest realistische manier na met een VOC-vrije olie of crème met hoogwaardige pigmenten. Daardoor krijgt het hout een prachtige, egaal vergrijsde uitstraling.” Reguliere, kleurloze beitsen en oliën bieden een optimale bescherming tegen vervuiling en weersinvloeden en creëren een natuurlijke look. Ook specifieke kleurafwerkingen zijn mogelijk. Zo is op dit moment een grote vraag naar zwart en grijstinten, maar ook Ancient White, Matcha Green, Dusty Rose, Ginger Gold en okertinten doen het goed. 

Innovatieve technieken

De inhouse expertise van de houthandelaar leidt tot continue innovatie. Bovenal zet Carpentier heel sterk in op houtskeletbouw om de talloze voordelen van deze techniek bij het publiek uit te dragen. Daarnaast past het bedrijf een brandvertragende behandeling van hout toe. Heidi: “Het ecologische hout wordt onder vacuümdruk geïmpregneerd met een brandvertrager. Deze methode is 100 procent natuurlijk en er treedt geen verandering van houtkleur of -structuur op. Na de behandeling kan het hout meteen verwerkt worden. Op dit moment kan ons volledige gamma gesloten bekleding in HOTwood brandvertragend behandeld worden tot B-s2,d0. Ook op andere houtsoorten zoals eiken voorzien we professionele testen.” Daarnaast is ook de shou sugi ban-techniek sterk in opmars: een eeuwenoude Japanse houtbewerkingstechniek met vuur die langdurig beschermt tegen brandoverslag, schimmels en insecten. 

Duurzame en onzichtbare bevestiging

Innovatie heeft voor Carpentier niet alleen betrekking op hout zelf, maar ook op de bevestiging ervan. “Spijkers en schroeven zijn een doorn in het oog. Ze verstoren het ontwerp en de esthetiek. Bovendien ligt het risico op beschadigingen of roestplekken op de loer. Onze QuickClip®-producten voorkomen deze problemen en creëren een onberispelijk eindresultaat. Zowel op gevels, plafonds en wanden als bij de bekleding van poorten, omheiningen en terrasoverkappingen.” 

De QuickClip®-producten zijn opgebouwd uit kwalitatief hout en worden aangeboden in combinatie met het unieke Grad-bevestigingssysteem dat een naadloze afwerking garandeert. In combinatie met de Accoya en HOTwood-gevelbekleding levert het onzichtbare systeem extra gebruiksgemak op en een aanzienlijke tijdwinst bij de plaatsing. De houten planken hoeven enkel vastgeklikt te worden op de aluminium onderconstructie waarop de clips zijn voorgemonteerd. Er komen geen nagels of vijzen aan te pas. Bijzonder is het circulaire karakter van de QuickClip®-producten. “Verwerkers kunnen de houten profielen eenvoudig losklikken en op een andere plek hergebruiken. Op korte termijn zullen de open QuickClip®-profielen ook beschikbaar zijn voor brandklasse B. Dat is uniek in de markt en biedt nog meer mogelijkheden voor architecten en designers.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details