NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Jonge garde architecten staat klaar voor een meer natuurinclusieve aanpak
Het Airport Business Center – kortweg ABC – waarvan de bouw deze zomer start. (Beeld: Jaspers-Eyers)

Jonge garde architecten staat klaar voor een meer natuurinclusieve aanpak

“Waar ik binnen tien jaar wil staan? Ergens aan de frontlinie, het liefst mee op de werf. Maar uiteraard ben ik ook geboeid door het ontwerp, met aandacht voor een meer natuurinclusieve aanpak.” Aan ambitie en gebetenheid geen gebrek bij stagiair architect Tosca Van Reymenant. Ze wist dan ook een uitdagende stageplaats te bemachtigen bij Jaspers-Eyers Architects in Leuven. En daar voelt ze zich op haar plek.

De passie voor architectuur en design zit bij Tosca’s familie in het bloed. Haar ouderlijke huis is een ontwerp van Jo Crepain en werd in een latere fase uitgebreid door Lou Jansen. Tosca: “Als klein meisje was ik altijd enorm onder de indruk van hoe hij als architect, steeds in het zwart gekleed met een contrasterende witte haarbos, bij ons aan de eettafel zijn plannen en ideeën kwam bespreken. Hij straalde zo’n enorme wijsheid uit. Die nauwe samenwerking tussen architect en bouwheer is mij altijd bijgebleven.” Het zaadje was geplant en zoveel jaren later koos Tosca om voor een opleiding in de architectuur te gaan. 

Tosca Van Reymenant, aan de slag als stagiair architect bij Jaspers-Eyers Architects in Leuven.

Natuurinclusief design

Ook al is Tosca geboren en getogen in een dorp, de stad trekt haar aan. Ze koos voor de KU Leuven – Sint Lucas Brussel om zich vast te bijten in haar opleiding tot architect. “De multiculturaliteit sprak mij aan, met een mengelmoes aan stijlen, mensen en samenlevingsvormen”, aldus Tosca. Haar keuze viel op architectuur, weliswaar met een interessante eerste master studio die aanleunt bij stedenbouw. In deze studio werd gekeken naar de stad als een nieuwe natuurlijke biotoop en naar architectuur als een ecosysteem dat kansen biedt om biodiversiteit en duurzaamheid te stimuleren. Tosca: “We onderzochten hoe we de straten en steden terug leefbaar kunnen maken, onder meer door de integratie van natuur en door de auto een minder dominante rol te laten spelen in het straatbeeld. Architectuur is niet alleen de mens en het gebouw, maar ook de omgeving. Net daarom ben ik op deze ideeën dieper ingegaan tijdens mijn masterproef in de studio birds and buildings, met een ontwerp voor de herontwikkeling van een gebetonneerde wijk in de buurt van waar ik woon. Het idee was om vanuit een andere organisme, in mijn geval de huismus, een nieuw masterplan te ontwikkelen dat een betere leefwereld voor de mens combineert met een klimaatrobuuste omgeving. Het blijft een zeer actueel thema, waar ik mij zeker nog verder in wil verdiepen.”

De state of the art kantoorgebouwen van het Airport Business Center.

Uitdagende stageplek

Was er iets dat ze miste tijdens haar studie? “De voeling met de praktijk ontbrak soms wel. Daarom was ik blij met de kans om al tijdens mijn master een korte stage te lopen bij Jaspers-Eyers. Inderdaad, best ambitieus, om meteen te gaan aankloppen bij zo’n groot en gerenommeerd kantoor. Maar ik voelde mij hier meteen welkom en aangemoedigd om te blijven leren en ontdekken.” Wat later volgde nog een studentenjob en vervolgens ook haar huidige stage bij Jaspers-Eyers. Tosca: “Mijn stagemeester John Eyers voelde goed aan waar hij mij het best kon inzetten. Zo mocht ik al met verschillende projectarchitecten samenwerken in verschillende fases van een project.” 

Momenteel draait Tosca al even mee in het team van het Airport Business Center (ABC), een kantorenpark in Diegem van meer dan 38.000 vierkante meter, vlak bij de Brusselse ring en de luchthaven. Het project omhelst drie state of the art kantoorgebouwen met een gemeenschappelijke sokkel in een halve cirkel. Samen met de drie reeds aanwezige gebouwen wordt de cirkel als het ware gesloten, met in het midden een aangename buitenruimte in de vorm van een verbindend plein. “Ik kon meewerken aan de bouwaanvraag, aanbesteding, meetstaat en mocht ook mee aan tafel zitten met de bouwheer om de integratie van een auditorium te bespreken. Nu kijk ik vooral uit naar de start van de uitvoering, nog deze zomer. In de frontlinie, tussen de aannemers, daar zie ik me ook wel staan.” Een ambitieuze dame die van aanpakken weet en die we alle succes toewensen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details