NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Stedelijk wonen, werken en winkelen in één genereus bouwblok
Zilverkwartier Berchem, FVWW 2023 © Michiel De Cleene

Stedelijk wonen, werken en winkelen in één genereus bouwblok

Zilverkwartier en Agfa Gevaert-site: beloftevolle start van een eclectische wijk in transitie

Op het kruispunt tussen de gemeentes Berchem en Mortsel, middenin een industriële site, realiseerde architectenbureau FVWW een wooncomplex met grootstedelijke ambities. Het Zilverkwartier, geflankeerd door de Agfa Gevaert-site en lage woningbouw, gaat harmonieus op in zijn eclectische omgeving, zonder aan identiteit te moeten inboeten. Het alzijdige woonblok met zijn collectieve tuin, supermarkt en herkenbare identiteit faciliteert ontmoeting, uitwisseling en ontwikkeling. Wouter Willems (FVWW): “Het Zilverkwartier reikt de hand naar zijn huidige en toekomstige omgeving en gebruikers.”

“FVWW is er in geslaagd om aan stadsplanning te doen op een uitdagende plek: in de schaduw van een grote industriële site en naast oude eengezinswoningen. Het ontwerp maakt een geslaagde overgang van de kleinschalige bebouwing naar de grote volumes aan de overliggende zijde. Het naar binnen gekeerde ontwerp met een grote binnentuin bovenop de winkel, creëert een sfeer van rust voor bewoners en bezoekers.”
– Johan Verheyen, manager Bouw & Facilitair beheer bij Agfa Gevaert

Eclectische wijk in transitie

Binnen het masterplan vormt het Zilverkwartier de eerste stap in de herontwikkeling van de Agfa Gevaert-site. Op basis van hun eerste ontwerptekeningen maakten de architecten van  FVWW en Palmbout een stedenbouwkundig model. Dit leidde tot een alzijdig bouwblok, een volume met woonadressen aan de vier zijden. “De reden dat we voor dit type bouwblok kiezen is omdat we willen anticiperen op de toekomstige ontwikkelingen rondom het Zilverkwartier.”, verduidelijkt Wouter Willems (FVWW). De activiteiten van Agfa Gevaert worden immers afgebouwd, in de komende jaren zal alsmaar meer industriële infrastructuur transformeren naar woonfuncties.

“Diversiteit in volumetrie en materialiteit, dat is de grote troef van dit project. Het is een massief gegeven dat aanleiding geeft tot een stad, maar het stelt zich tegelijkertijd bescheiden op.”
– Frederic Vandoninck, architect-zaakvoerder FVWW

Zilverkwartier Berchem, FVWW 2023 © Michiel De Cleene

De collectieve tuin als ultieme ontmoetingsplek

De woningen die zich op niveau van de collectieve tuin bevinden, beschikken over een privaat terras dat gemeenschappelijk is geïntegreerd. Plantenbakken en subtiele materiaalverschillen zorgen voor de overgang tussen privaat en collectief. Elke bewoner heeft  een directe toegang tot de collectieve tuin, het hart van het project. Tegelijkertijd zijn er ook twee connecties met de publieke ruimte. De tuin bevat ook twee grote serres. De ene serre dient als ontmoetingsplek om bijvoorbeeld samen te eten, de andere om te tuinieren. Vandoninck: “Het spontane aperitiefmoment dat de bewoners maandelijks organiseren, is voor ons het mooiste compliment.”

“Het ontwerp van FVWW brengt het groen zeer dicht bij de bewoners en vult de gewenste hoge woonkwaliteit op een bijzonder creatieve manier in. Het voorbeeld bij uitstek is de centrale daktuin, een op het eerste zicht verborgen oase die voor een belangrijke meerwaarde zorgt en maakt dat het project zich verder onderscheidt.”
– Shalom Stroli, CEO Fides Invest

Zilverkwartier Berchem, FVWW 2023 © Michiel De Cleene

Naar een meer collectieve manier van wonen

 “We zijn blij dat we met dit project kunnen bijdragen aan een maatschappelijke evolutie”, zegt Wouter Willems. Met dit project toont FVWW dat architectuur kansen kan maken voor huidige en toekomstige generaties. Het faciliteert mogelijkheden tot ontmoeting, ontwikkeling, uitwisseling. Het Zilverkwartier is kenmerkend voor de visie van de architecten, architectuur maken die  niet dominant is en de hand reikt naar haar huidige en toekomstige omgeving. Willems: “Het Zilverkwartier bewijst dat een supermarkt niet per se in de periferie moet liggen, maar ook perfect geïntegreerd kan worden in een stedelijk weefsel waar wonen en werken harmonieus samengaan.”

“We moeten meer collectief gaan wonen, functies durven mixen en verbindingen maken met de publieke ruimte. Het Zilverkwartier heeft het allemaal.”
-Wouter Willems, architect-zaakvoerder FVWW

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details