NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Traditionele plafonddampkap of werkbladafzuiging? Kookervaring en bouwsituatie bepalen mee de keuze
Er is vandaag een enorme trend naar werkbladafzuiging, zoals deze Novy Easy.

Traditionele plafonddampkap of werkbladafzuiging? Kookervaring en bouwsituatie bepalen mee de keuze

Keukenbouwers, maatwerkers en interieurbouwers gaan voor elk project samen met hun klanten op zoek naar de meest geschikte dampkap. De kookervaring van de klant en de inrichting van de keuken zijn daarbij cruciale parameters. We zien de laatste jaren een enorme trend naar werkbladafzuiging, maar toch blijft ook de traditionele plafonddampkap voor heel wat toepassingen sterk in trek. Novy biedt een ruim assortiment krachtige, maar fluisterstille dampkappen, al dan niet in combinatie met een hoogwaardige inductiekookplaat: voor montage aan of in het plafond, of integratie in het werkblad. 

Een traditionele dampkap, zoals de Novy Pureline Pro, kan nog steeds de meest efficiënte oplossing zijn.

Onze keuken is meer en meer een echte woonruimte waar we niet alleen  koken, maar ook volop leven en zelfs vrienden uitnodigen. De dampkap neemt daarbij een centrale rol in, want de hinderlijke geurtjes en dampen die bij het koken vrij komen, moeten hoe dan ook afgevoerd worden. Die afzuiging is geëvolueerd van het lelijke en luidruchtige ‘eendje’ naar een echt designelement, dat bijdraagt aan de esthetische afwerking van de keuken. “Er zijn heel wat verschillende types: onderbouw-, plafond-, wand-, inbouw-, telescopische en eilanddampkappen, maar ook werkbladafzuiging. Dat maakt het voor de consument niet gemakkelijk om de meest geschikte dampkap voor zijn of haar toepassing te kiezen. Het is onze taak als fabrikant om hen daar samen met de keukenhandelaar bij te helpen”, stelt Olivier Lambert, director marketing bij Novy. “Er is een duidelijke trend naar werkbladafzuiging, maar dat is lang niet voor iedereen de juiste oplossing. Een traditionele dampkap – ik noem het graag ‘het meest gangbare model’ – kan nog steeds het meest efficiënt zijn.”

De Novy Pureline Frame op basis van een robuuste metalen frameconstructie combineert een afzuigsysteem met een sfeervolle verlichting en legplanken.

Stel de juiste vragen

Het is belangrijk om bij aanvang van een project – nieuwbouw of renovatie – de beschikbare ruimte goed in te schatten, want dat biedt vrijheid of net beperking van de mogelijkheden. Uiteraard speelt ook de hoogte van het plafond een rol en moet de keuze gemaakt worden tussen directe afvoer of recirculatie. Daarnaast moet men rekening houden met de gezinssituatie op korte en langere termijn, maar komt het er vooral ook op aan goed in kaart te brengen hoe belangrijk koken is voor het gezin. “Met welke frequentie en hoe kookt die consument? Is de keuken afgesloten terrein of houdt men ervan om open en vrij te koken, zelfs als bezoekers dan mee kunnen genieten aan het kookeiland? Hoeveel potten worden gebruikt en hoe hoog zijn die? Hoe belangrijk zijn aspecten als onderhoud, geur en geluid? Het zijn slechts enkele vragen die kunnen helpen om de ideale dampkap te bepalen”, licht de director marketing toe. “Voor gezinnen, die liever snel een kant-en-klare maaltijd in de microgolf opwarmen en slechts sporadisch echt koken, is een eenvoudige dampkap voldoende. Voor koks die urenlang in hun keuken kunnen wegdromen, mag het net dat beetje meer zijn: een eenvoudige bediening met sensoren en een app, geïntegreerde functionele verlichting en/of sfeerverlichting, … Sommige eindklanten houden ervan om hun dampkap als designelement aan het plafond te profileren, terwijl anderen het graag allemaal wat minder opvallend houden en liever de afzuiging zien verdwijnen als er niet gekookt wordt, bijvoorbeeld in het werkblad of de kookplaat. Ook het geluid van een dampkap is vaak doorslaggevend. Alhoewel alle types en modellen vandaag fluisterstil werken, zijn er toch nog verschillen merkbaar. Een werkbladafzuiging heeft namelijk meer kracht nodig om de dampen af te zuigen dan een traditionele dampkap. Bovendien hangt een plafonddampkap hoger en is de perceptie van het geluid dus minder groot.”

De strakke zwarte afzuigtoren in semi-transparant glas van de Novy Panorama bevindt zich achteraan de inductiekookplaat.

In de praktijk

Elk project is dus verschillend omdat de smaak en de kookervaring van de gebruiker verschillen. Dat blijkt ook uit een gesprek met eindgebruiker en keukenhandelaar. “De keuken kreeg een prominente plaats in onze nieuwbouw. Aangezien we houden van een strakke, moderne look-and-feel kozen we voor de Novy Panorama-kookplaat met subtiel geïntegreerde afzuiging. De strakke zwarte afzuigtoren in semi-transparant glas bevindt zich achteraan de inductiekookplaat. Hij is verstelbaar in hoogte, waardoor alle dampen aan de bron optimaal afgevoerd worden zowel bij lage pannen als hoge potten”, vertelt mevrouw Casteur. “Als je niet kookt, is er niets zichtbaar, maar bij het koken, hebben we een echte eyecatcher, die bij onze vrienden ook al in het oog gesprongen is. We kozen bovendien voor recirculatie, alhoewel we vooraf twijfelden over lawaaihinder en de gevolgen van niet direct afvoeren van vervuilde lucht voor de luchtkwaliteit in de woning. Dit bleek achteraf een goede zet.” 

De familie Cornette koos dan weer voor het meest gangbare model, met name het type Novy Pureline Pro. De Novy Sense-technologie bepaalt op basis van dampen en geuren hoe intensief de dampkap moet afzuigen: “Aangezien de afzuiging in het plafond zit, kunnen we de volledige ruimte op onze kookplaat benutten. Daar moet je met werkbladafzuiging wel op inboeten. Bovendien is de kookplaat heel eenvoudig te reinigen. Gewoon even vegen en alles is snel en vlot proper. Deze Pureline Pro omvat niet alleen een afzuiging, maar ook een lichtelement dat we via de Novy App volledig kunnen bedienen.” 

“Voor ons was het gebruiksgemak de belangrijkste factor, ook al past het geheel ook perfect in het concept van onze keuken”, geeft mevrouw Osselaer dan weer aan. “We combineren een inductiekookplaat type Inductie Power 1726 en een traditionele dampkap type Pureline 6831, geïntegreerd in het plafond, beiden van Novy. Door de InTouch-technologie is het heel eenvoudig om de afzuiging te bedienen vanop de kookplaat. Bovendien biedt ook de verlichting met aanpasbare intensiteit een meerwaarde. Zo zetten we bij het koken de verlichting wat feller, terwijl we die ’s avonds in een aangepaste stand als sfeerverlichting gebruiken.”

Peter Goossens, eigenaar van Keukens Goossens uit Pelt, sluit af: “Er zijn steeds verschillende factoren die de keuze van een afzuiging helpen bepalen. Soms hangt het gewoon af van de bouwsituatie, want bij een te hoog plafond is een werkbladafzuiging de enige goede optie. In andere gevallen geven de kookervaring en de smaak van de gebruiker de doorslag. Je hebt er die hun dampkap koesteren en echt kiezen voor het design, terwijl anderen het toch liever bij het functionele houden en de afzuiging na het koken willen wegstoppen. Smaken verschillen en daarop moeten wij als keukenhandelaar inspelen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details