NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
100 % circulair en lijmloos plat dak
Het BossCover Circular System toegepast op het dak van het winkelpand van Nordex en Standaard Boekhandel in Kampenhout.

100 % circulair en lijmloos plat dak

Een kwalitatief tweedehands dak? Moet kunnen. Meer nog, de eerste circulaire platte daken zijn intussen een feit. De oplossing werd gevonden in mechanisch verankerde EPDM-dakmembranen die herbruikbaar zijn. Oprollen en terug uitrollen, als het ware. Ook het innovatieve kliksysteem en de dakranden kunnen worden hergebruikt. Dit alles maakt het plat dak volledig demonteerbaar, herbruikbaar en dus honderd procent circulair.

We moeten naar meer circulariteit in de bouw. Dat is ook de mening van Tectum Group, dat onder de naam BossCover Circular Systems een innovatief daksysteem met lijmloos kimfixatiesysteem – een klemsysteem zonder doorboring van het dakdichtingssysteem – voor EPDM-membranen presenteert. Het systeem en de gepatenteerde onderdelen werden ontwikkeld in samenwerking met Claerhout Aluminium dat het kliksysteem Certefix en de circulaire dakrand produceert in België. Het resultaat: een demonteerbaar en herbruikbaar plat dak dat perfect past in de nieuwe trends van flexibel en modulair bouwen. 

Certefix kliksysteem waarbij het dakdichtingsmembraan zonder lijm of doorboring wordt vastgezet in de opkant van het dak.

Duurzaamheidsfilosofie

Wat platte daken betreft, worden momenteel vooral verlijmde (EPDM) of gevlamlaste (bitumen) systemen toegepast. Als zo’n dak afgebroken wordt, dan is de ‘verkleefde koek’ enkel nog goed voor de verbrandingsoven. Filip Biesmans, bestuurder van Tectum Group en hoofd innovatie: “Vanuit onze duurzaamheidsfilosofie hebben we een circulair dak ontwikkeld dat demonteerbaar en opnieuw herbruikbaar is. Dat impliceert dat er nergens lijm gebruikt wordt.” Rudy Evens, CEO van Tectum Group vult aan: “Een extra verdiep op een woning of gebouw zetten, de zogenaamde optopping, wordt gemakkelijk en duurzaam. Men kan het volledige dak demonteren en vervolgens monteren op de volgende verdieping.” 

Het eerste circulaire plat dak op het winkelpand van Nordex en Standaard Boekhandel in Kampenhout dateert van begin dit jaar. Ondertussen werden al meerdere projecten gerealiseerd. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir bij de lancering: “Ik ben blij dat onze bouwbedrijven streven naar een efficiënt en effectief gebruik van hulpbronnen. Dat is de essentie van circulair bouwen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details