NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
3D-scanning voor BIM-samenwerking over de grenzen heen
NX2 vertaalde alle oude gebouwen in een digitaal model.

3D-scanning voor BIM-samenwerking over de grenzen heen

Grote projectsite met erfgoedwaarde gedetailleerd in kaart gebracht

Een samenwerking tussen het gerenommeerd Brits architectenbureau van David Chipperfield en het lokale aNNo Architecten, op een site van zowat 25.000 vierkante meter: evident is het niet. Voor project Lindenlij 38 in Gent voerde NX2 een 3D-scan uit. Vervolgens maakte het team de plannen op in verschillende bestandtypes, op vraag van de twee bureaus die eraan werkten. “De overeenstemmende lambertcoördinaten maken het mogelijk om hier vlot en transparant mee samen te werken”, zegt NX2-zaakvoerder Nic Kerkhof.

In opdracht van VDD Project Development uit Brugge trokken drie medewerkers van NX2 naar de Lindenlij in Gent. De omvangrijke opdracht: een site van 25.000 vierkante meter volledig en gedetailleerd in kaart brengen, met bijzondere aandacht voor de elementen met erfgoedwaarde. Het terrein heeft namelijk een rijke geschiedenis en dat brengt waardevolle artefacten met zich mee. De gedocumenteerde geschiedenis gaat terug tot rond het jaar 1400. Doorheen de jaren waren er onder meer een klooster en een nijverheidsschool gevestigd. Nic Kerkhof: “Bij de ontwikkeling van de plannen hielden we rekening met het behoud en het herstel van onder meer de oude kloostergevels. Onze gedetailleerde plannen geven de architecten daarbij houvast.”

De site van 25.000 vierkante meter bood een serieuze uitdaging.

Drone en 3D-scanners

In vijf werkdagen bracht het NX2-team de hele site in kaart, met drie Faro Premium S350-scanners en een drone, voor de daken en het overzicht van het terrein. Door elke centimeter digitaal te scannen, kregen ze een mooi zicht over het terrein. De resulterende puntenwolk werd initieel gebruikt om 2D CAD-plannen uit te werken. Anderhalve maand later kwam de vraag om ook een Revit-model af te leveren. “Hierbij moesten de gevelelementen specifiek in level of detail (LOD) 350 voorzien worden, omdat de kenmerken van deze gevels heel bepalend zijn voor de uitstraling van de gebouwen en dus bewaard moesten worden”, zegt Nic. “Bovendien werd ons gevraagd om orthobeelden op schaal 1/1 te maken van alle gevels en werden enkele andere zones, omwille van hun erfgoedwaarde, speciaal op hoger detailniveau uitgewerkt.”

Ook binnenin werden de authentieke elementen zorgvuldig in kaart gebracht.

Van Revit naar ArchiCAD

Het Gentse aNNo Architecten kijkt tijdens elke stap in de projectontwikkeling nauwgezet toe op de erfgoedwaarde van de site. Ze bekijken waar authentieke elementen kunnen bewaard of in ere hersteld worden. Voor het architecturale concept schuift het gerenommeerde Londense architectenbureau van David Chipperfield mee aan tafel. Vooral figuurlijk dan, gezien de letterlijke afstand tussen beide ontwerppartijen. 

NX2 droeg bij aan de vlotte samenwerking door het Revit-model te vertalen naar een bestand dat werkbaar is in ArchiCAD, de software waarmee David Chipperfield werkt. “We converteerden ons Revit-model naar de geschikte IFC-bestanden”, legt Nic uit. “Geen evidente vraag, maar gelukkig hadden we de kennis hiervoor in huis. Op vraag van de klanten dubbelcheckten we onlangs de coördinaten nog even en vooral of ze goed op elkaar afgestemd zijn. Dat bleek geen probleem. De architectenteams werken niet letterlijk in hetzelfde model, maar doordat ze in se wel identiek dezelfde plannen voor zich hebben, kunnen ze vlot dingen afstemmen en samen goed vorderen in het ontwikkelen van deze mooie site.”   

FICHE VAN PROJECT

Project: Lindenlij 38
Locatie: Gent
Architect: aNNo Architecten (Gent),  David Chipperfield (Londen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details