NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
855 kubieke meter voor regenwater – Eerste bufferbekken met BIM in Wallonië
Voor de verplichte realisatie van een 855 kubieke meter groot bufferbekken deed Wanty een beroep op de expertise van Deschacht.

855 kubieke meter voor regenwater – Eerste bufferbekken met BIM in Wallonië

De verplichte realisatie van een 855 kubieke meter groot bufferbekken moet ervoor zorgen dat het regenwater op de daken en de rest van de site op een efficiënte manier gebufferd wordt. Wanty deed hiervoor een beroep op de expertise van Deschacht, dat voor een combinatie van Variobox- en Controlbox-kratten met een honingraatstructuur opteerde. Een moderne en efficiënte oplossing die bovendien goed is voor een primeur, want het is het eerste bufferbekken in Wallonië dat gerealiseerd is met de BIM-bibliotheek van Deschacht.

“Al het regenwater op de daken en het wegdek wordt verzameld via een traditioneel systeem met collectoren, kolken en toezichtputten”,
vertelt Dimitri Steilen, projectleider bij Deschacht. Het  volume van het bufferbekken is berekend op  basis van de meest extreme buien die de regio de voorbije twintig jaar te verduren heeft gekregen. “Als zich een hevig onweer zou voordoen, kan al het overtollige water even gebufferd worden, terwijl het bekken simultaan leegloopt. Dit laatste gebeurt met een klein, continu debiet – conform de normen van de gemeente – zodat het rioleringsnet niet verzadigd raakt. Het bassin is eveneens uitgerust met een overloopsysteem om te verhinderen dat de site overstroomt bij langdurige regenval.” Aangezien de realisatie van zo’n bufferbekken echt specialistenwerk is, ging Wanty aankloppen bij Deschacht.  “Het was zeker niet onze eerste samenwerking”, zegt Sébastien Abrassart, hoofdwerfleider bij de Groupe Wanty. 

Het bufferbekken bestaat uit een combinatie van Variobox- en Controlbox-kratten met een honingraatstructuur

Waterdichte honingraatkratten 

Het bufferbekken bestaat uit een combinatie van Variobox- en Controlbox-kratten met een honingraatstructuur en een BENOR-certificaat. De Variobox-kratten kunnen aan alle zijden verbonden en gekoppeld worden en zijn uiterst geschikt voor projecten van het type ‘groot  winkelcentrum met parking’. De Controlbox-kratten vergroten op hun beurt de toegankelijkheid  met het oog op inspectie en onderhoud. Dimitri Steilen: “Het gaat om een systeem met een ultralichte honingraatstructuur in polypropyleen. De kubusvormige kratten zijn 60 centimeter hoog, breed en diep. Het volume van één kubus bevat 95 procent vrije ruimte, met de bedoeling om een maximale hoeveelheid water in het bekken te kunnen stockeren. In functie van de waterdichtheid is er niet  alleen een geotextiel geplaatst, maar is het geheel ook omhuld met een waterdicht pvc-membraan, dat dichtgelast is door een gespecialiseerde firma. De hoeken zijn verstevigd en opnieuw gesloten, als een cadeauverpakking die  alles honderd procent afsluit.”

Waardevolle voordelen 

De  voordelen van een bekken met honingraatkratten zijn talrijk: een grote opslag-  en  lozingscapaciteit (de opslagcapaciteit bedraagt maar liefst 95 procent), modulariteit en flexibiliteit in functie van de werfomstandigheden (verschillende hoogtes, horizontale en verticale koppeling). Dimitri  Steilen: “De kratten hebben ook een uitzonderlijke draagkracht. Als er sprake is van zwaar  verkeer, zoals hier het geval zal zijn, kunnen ze bedekt worden met een ophoging van 80 centimeter – zonder verdeelplaat – en een gewicht van maar liefst 60 ton torsen.” Een laatste voordeel dat de projectleider aanhaalt, is het volgende: “Vaak is de beschikbare diepte om een bufferbekken te  plaatsen erg beperkt, dus honingraatkratten komen in dat geval uitstekend van pas. In Gosselies is het bekken slechts 1,20 meter hoog.”

Het gloednieuwe bufferbekken in Gosselies is het eerste digitaal ontworpen exemplaar op Waals grondgebied.

Eerste ‘BIMMEN’

Het gloednieuwe bufferbekken in Gosselies is het eerste digitaal ontworpen exemplaar op Waals  grondgebied. Sinds twee jaar en de aanwerving van een BIM Manager ontwikkelt Deschacht een intelligente 3D BIM-bibliotheek. Dimitri Steilen: “We tekenen de bufferbekkens rechtstreeks in 3D in de Revit-software. Het voornaamste voordeel is dat dit ons toelaat om al meteen een plaatsingsplan op te maken, samen met alle plattegronden, de snedes en de ophogingen. We kunnen de plaatser  dus een helder en nauwkeurig plan bieden, wat voorheen niet altijd het geval was. En eens het bekken gemodelleerd is in 3D, volstaat één druk op de knop om een prijsofferte te deduceren op basis van alle noodzakelijke elementen. Als er vervolgens een aanpassing nodig is, bijvoorbeeld qua  dimensionering, kan je de vereiste wijzigingen via enkele muisklikken doorvoeren.” De rioleringen  worden eveneens op deze manier gemodelleerd, wat van Deschacht een pionier op het vlak van BIM-ontwerp maakt in dit domein.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details