NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Akoestische Muurschildering in Nederland

Akoestische Muurschildering in Nederland

Met ruimte voor 5.800 fietsen heeft de Nederlandse fietsstad Zwolle de grootste ondergrondse bewaakte fietsenstalling van de Benelux. De fietsenstalling is ontworpen als een stedelijk souterrain maar met goed overzicht en overvloedig licht voor optimaal comfort en veiligheid. Een akoestische gemicroperforeerde wand van Print Acoustics by Triplaco  in het inkomsas creëert een zeer aangenaam gespreksklimaat in deze ruimte.

Zwolle is in Nederland een bekende fietsstad. Met de voltooide werken in 2022 van een volledig heraangelegd stationsplein en een ondergrondse fietsenstalling naar ontwerp van Kraaijvanger Architects en uitgevoerd door Boskalis heeft de Gemeente Zwolle (in samenwerking met provincie Overijssel, ProRail en NS)  haar imago als aantrekkelijke fietsregio kracht bijgezet. 

Geïnspireerd door geuzennaam

Met ruimte voor de stalling van 5.800 fietsen is dit meteen ook de grootste ondergrondse bewaakte fietsenstalling in de Benelux. En dat bracht de nodige uitdagingen in het beheersen van de nagalm met zich mee. Print Acoustics by Triplaco ontwikkelde een stijlvolle oplossing. 

In het bewaakte sas  (in- en uitgang ondergronds voor fietsers) bevindt zich aan één zijde de resulterende bijzondere muurschildering met blauwe vingers, naar een ontwerp van creative agency Silo. Dit bureau ontwikkelde een ruimtelijke identiteit die past bij de locatie, met een herkenbare Zwolse uitstraling. Het resultaat is een ontwerp van een tegen de wind in fietsende Zwollenaar, opgebouwd uit honderdduizenden blauwe vingerafdrukken (de geuzennaam van de Zwollenaar is namelijk blauwvinger). 

Dit digitaal ontwerp werd door Print Acoustics digitaal gedrukt op hun akoestische panelen type M,  toplaag HPL 0,9 mm in wit Abet Laminati, met microperforaties dia 1,1 mm hoh 3 mm gaatjes voor correctie van nagalm (alpha w 0.85) in dit druksas. Door de toplaag in HPL 0,9 mm zijn deze panelen stootvast en afwasbaar,  en door de hoogwaardige  akoestische waterwerende zwarte mdf-kern zijn deze panelen ook stabiel als wandtoepassing in de ondergrondse ruimte. 

Akoestiek en esthetiek voor elke setting

Deze realisatie  in een landschapsbureelomgeving  is een mooie aanvulling  van spraakmakende toepassingen in diverse publieke en private gebouwen:  administratieve centra (zoals AC Leiespiegel van ontwerper Tony Fretton architects), kantoren (zoals Havenhuis, een ontwerp van Zaha Hadid),  congrescentra (zoals Micx Mons, een ontwerp van Studio Daniel Liebeskind), wzc of andere zorgcentra (zoals AZ Zeno Knokke, een ontwerp van Buro II & ARCHI+I in consortium met Aaprog en Boeckx Architects), auditioria (zoals het Deloitte HQ Auditiorium in Zaventem van Jaspers – Eyers Architects & A2RC Architects), sportcentra (zoals Topsporthal Vlaanderen in Gent, AVAPARTNERS), scholen (onder meer Vesalius HoGent van MKA Mark Koehler Architect) en zo meer. 

Print Acoustics, een divisie van Triplaco, is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en levering van akoestisch dempende panelen, deuren en losse elementen. Deze oplossingen, standaard of op maat, worden geïntegreerd in de meest uiteenlopende toepassingen. In samenwerking met architecten, installateurs en bouwheren werkt Print Acoustics steeds de meest geschikte oplossing voor elke toepassing uit. 

De akoestisch dempende oplossingen bestaan uit een kern in mdf met een toplaag in Print HPL van Abet Laminati, hoogwaardig fineer van Decospan , lak, geweven vinyl ntgrate of digitale bedrukking en een akoestisch dempende glasvlies op de rugzijde of in het midden.   

FICHE VAN PROJECT

Project: OFOR, Ondergrondse Fietsenstalling station Zwolle
Locatie: Zwolle (Nederland)
Architect: Kraaijvanger Architects

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details