NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Bovenste beste Belgische architectuur
Maximale vergroening van het binnengebied.

Bovenste beste Belgische architectuur

‘We zetten in op maximale ontharding en vergroening’

In het centrum van Lier ontplooit zich met Hof Berlamuze een nieuw woonproject van Fides dat inzet op hoge woonkwaliteit en een grote verscheidenheid aan woningen, dicht bij het groen en geënt op de buurt waarin het zich nestelt. Koen Drossaert, architect en Managing partner van HUB: “We zetten in op maximale ontharding en vergroening. Bovendien willen we het zicht en licht voor de buurt maximaal vrijwaren.” Een project met een lang voortraject, waarin nu weliswaar iedereen mee is.

De naam Hof Berlamuze knipoogt enerzijds naar de Berlarij, de Lierse historische invalsweg en een van de straten die het project begrenzen, en anderzijds naar de vlakbij gelegen muziekacademie in een groene buurt die opleeft. Hof verwijst uiteraard naar het groene binnengebied dat de rust tot dicht bij de bewoners brengt. Want ook al worden er hier straks in totaal 70 appartementen en woningen gebouwd, toch zal het percentage van de site dat door gebouwen wordt ingenomen dalen van 58 procent naar 35 procent, de verharding zakt van 32 procent naar 6 procent, terwijl het aandeel groen stijgt van 11 procent naar 59 procent. 

Het project nestelt zich in de buurt, met respect voor de omliggende woningen.

Zeven aparte gebouwen, allemaal laagbouw

Hof Berlamuze wordt ontwikkeld in een binnengebied omgeven door vijf straten vlak bij de Nete en de Lierse binnenstad. Leegstaande panden, waaronder een supermarkt, fietsenwinkel en loods, en een half ondergrondse parking ruimen plaats voor een nieuwbouwproject in de vorm van 7 aparte en kleinschalige gebouwen, met 6 tot 18 units per gebouw, die samen Hof Berlamuze vormen. Deze unieke ligging maakt dat er met veel zorg moest worden ontworpen. Koen Drossaert: “Wij hebben gefocust op een laag, toegankelijk en huiselijk project, op maat van de omgeving. De gebouwen zijn allemaal laagbouw en zitten met hun vloerpas onder de 10 meter.” Daarnaast wordt er ook ingezet op een grote verscheidenheid aan woningen. “We noteren inderdaad zowel doorzonappartementen, tuinappartementen met een eigen voordeur, duplexappartementen, maar ook grondgebonden woningen met 4 slaapkamers. Deze laatste hebben zowel een private achtertuin aan het kruiwagenpad als een terras dat aansluiting vindt bij het groene binnengebied.”

Kwalitatieve woonbeleving, hier in een appartement met extra ruimte onder het dak.

Architectuur en zorgvuldig geselecteerd materialenpalet 

Wat architectuur betreft, vormt het project een fraai geheel met niettemin markante verschillen tussen de gebouwen. Van de zeven gebouwen grenzen er drie aan een straat en staan er vier middenin het groene binnengebied. David Jacobs, projectarchitect HUB: “De straatgebouwen ogen net wat formeler. Voor die straatgebouwen lieten we ons inspireren op karaktervolle woningen in de Berlarij, met een verzorgde architectuur van baksteen met bleke natuursteen. Typerend zijn de platte daken, betonnen plinten, rode baksteen en witte geglazuurde baksteen bij wijze van ornamentering rond de ramen. De geleding van de gevel refereert naar de gevels van de bestaande gebouwen. Elk straatgebouw heeft trouwens een specifieke doorsteek naar het binnengebied. Dit brengt ons bij de vier tuingebouwen waar we een meer informelere sfeer creëren. Deze gebouwen hebben hellende daken om de kroonlijst lager te brengen voor een meer huiselijke sfeer. Hier laten we ook de betonelementen achterwege en wordt de witte baksteen vervangen door rode geglazuurde baksteen. Een rode achtergrond voor het aanwezige groen.” Dit brengt ons vanzelf bij de tuin. “We gaan voor een maximale vergroening van het maaiveld”, vervolgt David Jacobs. “Op de ondergrondse parking komt een volwaardig groenpakket waarop jonge bomen de kans krijgen om te groeien. Verder vergroenen we ook de randen, onder meer met klimplanten. In de groene collectieve ruimte, een ontwerp in samenwerking met LAND Landschapsarchitecten, komt een trage publieke doorsteek voor fietsers en voetgangers. Ook de fietsenstallingen op het maaiveld zijn mee opgenomen zijn in deze landschappelijke aanleg.” Zo wordt er maximaal ingezet op woonkwaliteit, met een belangrijke rol voor groen dat mensen verbindt en het leven in de stad aangenamer maakt.      

FICHE VAN PROJECT

Project: Hof Berlamuze
Locatie: Lier
Architect: HUB
Landschapsarchitect: LAND Landschaps- architecten
Projectontwikkelaar: Fides Invest

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details