NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Brandstabiele plafonds, in gebouwen van vandaag en morgen
Het brandveilige Interalu klimaatplafond met hoog designgehalte, geïnstalleerd bij Schindler.

Brandstabiele plafonds, in gebouwen van vandaag en morgen

Bandveiligheid, en meer in het bijzonder de brandstabiliteit van plafonds, is een complex en veranderlijk gegeven. Niet voor niets heeft Interalu, specialist in metalen plafonds en klimaatplafonds, een heuse brandexpert in dienst die de vinger aan de pols houdt, informeert en adviseert. Voor een veilig gebouw, conform de meest actuele regelgeving.     

Al meer dan 50 jaar is Interalu gespecialiseerd in metalen plafonds. Met hun klimaatplafonds, met geïntegreerd systeem om te verwarmen en koelen, zijn ze al jaren marktleider in België. Dat dankt het bedrijf aan populaire producten zoals het toegankelijke en flexibele Easy-Klima® Plus en SAPP® ceiling met oog voor duurzaamheid, ecologie en design. Brandveiligheid, met zowel de brandstabiliteit als de reactie van brand, is uiteraard een belangrijk thema binnen deze productgroep en dus ook het bedrijf. Regelmatig wordt er samengewerkt met gespecialiseerde onderzoeksinstellingen, zo ook met Universiteit Gent voor brandveiligheid. Daarnaast heeft Interalu een expert in dienst die ook deel uitmaakt van de Belgische spiegelcommissie, waakt over de brandveiligheid van plafonds en de normen hiervoor mee definieert.

Het hoeft niet altijd wit te zijn. SAPP® Ceiling klimaatplafond van Interalu in het kantoor van Abetec Architecten & Ingenieurs.

Flexibele oplossingen

Flexibiliteit is een van de grootste troeven van de Interalu klimaatplafonds. Ze passen zich aan aan het gebouw en niet omgekeerd. Daarnaast wordt er rekening gehouden met eventuele toekomstige aanpassingen qua indeling. Alle metalen en klimaatplafonds van Interalu die hun weg vinden naar de kantoormarkt garanderen daarom 30 minuten stabiliteit bij brand. Brandstabiliteit is het vermogen van een bouwelement, in dit geval het metalen plafond, om weerstand te bieden aan een brand die aangrijpt aan één of meerdere zijden, zonder verlies van zijn structurele stabiliteit. Eenvoudiger gezegd: het plafond mag binnen een bepaalde tijdsspanne niet naar beneden komen. Carlo Miers, Commercial Director bij Interalu: “Het klopt dat de wetgeving enkel een brandstabiliteit van 30 minuten voorschrijft voor de vluchtwegen en de gangen van het kantoorgebouw. Maar wat als het kantoor wordt verhuurd of verkocht en de space planner voor een andere modulaire indeling van de kantoren gaat? Gevolg: de gang wordt verplaatst en garandeert niet langer diezelfde brandstabiliteit. Ons advies: zorg dat de kantoorplafonds overal brandstabiel zijn. Een future proof oplossing die bovendien twijfel wegneemt over wat waar moet geïnstalleerd worden.”

Het Interalu Smart Ceiling bij Deloitte garandeert akoestisch en thermisch comfort.

Kluwen van normen en wetten

Maar brandveiligheid blijft een complexe zaak. Regels variëren al naargelang het gebouw, de ruimtes, de hoogte en bezetting. Carlo Miers: “De geldende normen en wetten wijzigen met de regelmaat van de klok. Nieuwe Koninklijke Besluiten betekenen weer nieuwe aandachtspunten. Bovendien heeft elk land zo zijn eigen gewoontes en regelgeving voor de brandveiligheid van kantoorgebouwen. Voor architecten die internationaal actief zijn, betekent dit vaak nog een grotere uitdaging. Als specialist op het vlak van klimaatplafonds beschouwen we het als onze plicht om architect en aannemer hierover adequaat te informeren en adviseren. Net daarom hebben we bij Interalu die kennis in huis gehaald, een brandexpert die ook de interne opleidingen over brandveiligheid ter harte neemt. Dit maakt dat onze medewerkers over de meest actuele informatie beschikken. Zo kunnen we onze klanten uiteraard adviseren en het kluwen aan wettelijke voorschriften besparen.” Noteer dat brandveiligheid niet alleen gaat over brandstabiliteit maar ook over reactie bij brand, waaronder de snelheid waarmee het vuur zich verspreidt en de rookontwikkeling. “Ook hier bieden we advies en oplossingen om aan alle eisen en voorschriften te voldoen.” Custom en brandveilige oplossingen op maat van elk project.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details