NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Dynamische gevel in travertin
Het gelijnde effect komt van de verzaging in vein cut light.

Dynamische gevel in travertin

Oosteroever is de gloednieuwe stadswijk in Oostende waar moderne architectuur zegeviert. Het is een volledige ontwikkeling die het duinenlandschap, zeezicht, wonen, de haven en ondernemen combineert tot een hippe place to be aan onze Belgische kust. Een van de gebouwen bevindt zich op de Baelskaai 25, met een prominente gevel in travertin waarvan het materiaal geleverd werd door Brachot Family Member Beltrami.

De Baelskaai maakt deel uit van het nieuwe Oostendse stadsdeel Oosteroever. Deze volledige ontwikkeling verzoent de bestaande en de nieuwe architectuur met de haven en de omgeving. Het groene binnengebied zet de leefbaarheid en de dynamiek van het project kracht bij. Voor een van de moderne appartementsgebouwen werd een strakke, symmetrische gevel met inpandige terrassen opgetrokken met 2.500 vierkante meter aan natuursteentegels van Beltrami. Dit Brachot Family Member is gespecialiseerd in tegels voor vloer- en wandbekleding, met bijhorende afwerkingen voor binnen en buiten. Een innovatief merk, zowel voor natuursteen als keramiek. 

De Baelskaai 25 is een ontwerp van AWG Architecten in Antwerpen. Het is een imposant gebouw dat bestaat uit zeventig appartementen verspreid over veertien verdiepingen. Op het gelijkvloers bevinden zich nog vier handelspanden. Bouwheer Burco Coast koos voor travertin als gevelbekleding. Enerzijds is het een knipoog naar de andere Oostendse gevels in dezelfde natuursteen aan de zeedijk. Anderzijds geeft het de tijdloze architectuur mee vorm. 

De gevel van de Baelskaai 25 werd opgetrokken in Travertino Romano Classico.

Duurzame details

De plaatsing van de gevelbekleding voor de Baelskaai 25 startte in oktober 2019. Een maand eerder zakte Beltrami met plaatser De Wan Natuursteen af naar de Italiaanse groeves in de buurt van Rome om de exacte blokken voor het project te selecteren. De keuze viel op Travertino Romano Classico. Die werd licht verzoet en ongestopt gebruikt in een dikte van 4 centimeter om de warme, zuiderse kleurtinten en het natuurlijke karakter van deze natuursteen te accentueren. Door de verzaging in vein cut light is ook het gelijnde effect van travertin behouden gebleven. Het effect weerspiegelt perfect de golven van de zee, voor een dynamische gevel in balans met de omgeving. Het witgrijs-gezuurde beton maakt de detaillering van de gevel compleet.

Bij de keuze van de geschikte natuursteen werd ook maximaal rekening gehouden met de weersomstandigheden aan de kust. De wind, het zand, de zilte zee: de natuur beïnvloedt de materialen. Door te kiezen voor natuursteen, kies je meteen ook voor duurzaamheid. Het is een materiaal dat de tand des tijds doorstaat en elke dag opnieuw meerwaarde biedt aan projecten. Vanuit die visie werken ze bij Brachot en zijn Family Members steeds verder aan innovatieve materialen, afwerkingen en toepassingen. Brachot doet hiervoor een beroep op de meer dan 120 jaar ervaring in landschaps- en bekledingsmaterialen in natuursteen en samengestelde materialen (keramiek – Uniceramica, kwartscomposiet – Unistone, marmercomposiet – Unimarble en Terrazzo). Met eigen groeves, productiecentra en distributiesites wereldwijd vergroten ze zo de mogelijkheden voor tal van inspirerende binnen- en buitenprojecten.    

De warme, zuiderse travertin werd licht verzoet en ongestopt afgewerkt om het natuurlijke karakter te accentueren.

FICHE VAN PROJECT

Project: Baelskaai 25
Locatie: Oostende
Architect: AWG Architecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details