NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een designproces van lange adem
Een heel breed scala projecten ligt binnen handbereik, van een Nala als nachtlampje tot een zeer gericht licht in een showroom.

Een designproces van lange adem

De ontwikkeling van een nagelnieuw armatuur neemt wat tijd in beslag. Van de eerste schets op papier tot de voorstelling van het afgewerkt product vraagt tijd en hard labeur. Soms duurt het enkele maanden, soms duurt het wat langer. In het specifieke geval van Nala, een nieuwkomer bij verlichtingsfabrikant Exterus, veel langer.

Het verhaal van Nala leest als een trein. Ongeveer vijf jaar geleden had Juri Vannieuwenborgh, zaakvoerder van verlichtingsfabrikant Exterus, een ruw idee om te werken met een soort magneetsysteem in een verlichtingsarmatuur. Hij zette zich aan de tekentafel, maakte wat schetsen en legde deze dan even opzij. Vannieuwenborgh vergat zijn schetsen niet en vorig jaar pakte hij ze weer bij de hand. Het doel: een nieuw armatuur ontwikkelen met het innovatief magneetsysteem en deze voorstellen tijdens Architect@Work. Het lukte net.

Een close-up van het magneetsysteem. Geen zichtbaar staafje, wel de spot die zeer gericht kan geplaatst worden.

Creatief met magneten

Het opvallendste kenmerk van de Nala-spot is uiteraard het magneetsysteem waarmee de richtbaarheid van de spot wordt geregeld. “We gaan natuurlijk het achterste van onze tong niet laten zien wat betreft de werking van het magneetsysteem”, lacht Vannieuwenborgh. “Een duidelijk voordeel is uiteraard de flexibiliteit ervan en het feit dat de strakke, rechtlijnige cilinderspot mooi magnetisch aansluit in de rozet zodat het staafje niet zichtbaar is.”  

Een close-up van het magneetsysteem. Geen zichtbaar staafje, wel de spot die zeer gericht kan geplaatst worden.

Keuzes alom

Wat begon als een schets werd uiteindelijk een reeks. “Enkele elementen van de Nala-spots zijn steeds dezelfde”, verduidelijkt Vannieuwenborgh. “Welke uitvoering van Nala je ook kiest, de diameter van de spot is steeds 40 millimeter. Ook qua lichtbron opteren we elke keer voor een COB LED van 710 lumen met een verbruik van 8,7W. Toch zijn er verschillende keuzes die moeten gemaakt worden om tot de perfecte Nala voor een project te komen. Louter toevallig maar wel leuk om mee te geven: bij het merendeel van de te maken keuzes liggen drie varianten op tafel. Eerst en vooral zijn er met Nala IM4, 6 en 9 drie mogelijke boorgaten voorhanden. Bij de IM4 gaat het om een boorgat van 35 millimeter, bij de IM6 is dat 45 millimeter en bij de IM9 over een boorgat van 80 millimeter. Voor de afwerking van Nala kan je kiezen uit drie ‘precious metals’, namelijk anodised brons, champagne en gun metal. En bij de reflectoren gaat het om een lichtbundel van 16 graden (heel gericht licht op een specifieke plek), eentje van 36 graden en eentje van 50 graden. Voeg daarbij de twee mogelijke lichtkleuren 2700 en 3000K en een brede waaier aan projecten liggen binnen handbereik. Denk maar aan residentiële toepassingen of bijvoorbeeld als accentverlichting in een showroom.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details