NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een efficiënte en betrouwbare verlijming van gevelpanelen
De PanelTack paneelverlijmingsystemen zijn ontwikkeld om tien keer het gewicht van het gevelpaneel te kunnen dragen.

Een efficiënte en betrouwbare verlijming van gevelpanelen

Gevelpanelen worden steeds populairder. Niet alleen vanwege hun duurzaamheid en energievoordelen, maar ook omdat zij gemakkelijk, snel en schoon te installeren zijn. “Bovendien kan met gevelpanelen een esthetisch hoogwaardige en naadloze gebouwgevel gerealiseerd worden”, weet Free Van hulle, Technical Account Manager Façade bij Bostik. “Onze PanelTack paneelverlijmingsystemen zijn ontwikkeld om 10 keer het gewicht van het paneel te kunnen dragen. Bovendien vangen zij cyclische uitzetting en inkrimping als gevolg van omgevingsinvloeden zoals wind, temperatuur en luchtvochtigheid op. Hierdoor wordt een duurzame hechting van onder andere hogedruklaminaat (HPL), aluminiumcomposietmaterialen (ACM), geperste minerale wol (PMW), vezelcementplaat (FCB), keramiek en andere materialen onder alle omstandigheden geborgd.”

Bostik biedt een uniek assortiment producten voor het verlijmen van gevelpanelen, met producten die zijn getest en gecertificeerd volgens European Technical Assessment (ETA) 004:2000. Dit betekent dat de Bostik lijmen zonder extra mechanische bevestigingen, gebruikt kunnen worden. Dit bespaart tijd én kosten.

Het verlijmen van gevelplaten biedt grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld schroeven. Een belangrijke troef is de blinde bevestiging. Na de montage zijn geen schroeven of afdekkapjes zichtbaar. Bovendien zijn lekstrepen (vuilstrepen) niet aan de orde en wordt breukspanning voorkomen. Doordat bij gevelplaatverlijming wordt gewerkt met een verticale draagconstructie, waarbij de gevelplaten worden verlijmd op verticale latten, is het spanningsveld aanzienlijk beter verdeeld. Puntbelasting zoals bij schroeven is niet van toepassing. Hierdoor is het mogelijk om ook dunnere platen (>6 mm) te verlijmen, zonder risico op breken of scheuren.

Een belangrijke troef is de blinde bevestiging. Na de montage zijn geen schroeven of afdekkapjes zichtbaar. Bovendien zijn lekstrepen niet aan de orde en wordt breukspanning voorkomen.

In enkele stappen naar een perfecte verlijming

Bostik is al meer dan 30 jaar toonaangevend op het gebied van gevelbekleding en paneelverlijming met het PanelTack systeem, dat een zorgeloze verlijming van wandpanelen, gevelbekledingssystemen en isolerende gevelplaatsystemen aan de buitenzijde van gebouwen garandeert. 

Wanneer de houten of aluminium onderstructuur van de gevel en/of de gevelplaten sterk vervuild zijn, dan adviseert Bostik het gebruik van een PanelTack cleaner. “Vervolgens kan de primer worden aangebracht”, vertelt Van hulle. “Naast een specifieke lijm, vraagt elk type gevelplaat om een specifieke primer. Het belangrijkste doel van deze primer is om de onderstructuur te reinigen en te prepareren voor de verlijming, waardoor de allerbeste hechting ontstaat.”

In navolging van de onderstructuur breng je ook een primer aan op de achterzijde van de gevelplaten. “Deze primer moet worden aangebracht in verticale stroken van 10 tot 15 centimeter (conform de afmeting van de verticale latten van de onderstructuur). Bovendien is de montage van een foamtape op de draagconstructie noodzakelijk, die dient als afstandshouder (3 mm) en voor de aanvangshechting. Vervolgens kan de lijm aangebracht worden. Bostik adviseert hiervoor een driehoeksril van 9x9x9 mm, die men automatisch bekomt door de vorm van de tuit bij het loodrecht aanbrengen van de lijm.”

Drie paneelsoorten, drie lijmsystemen

Gevelpanelen van steenwolplaat, HPL en vezelcementplaat hebben elk hun eigen, specifieke eigenschappen, benadrukt Van hulle. “Zo verschilt de thermische en hygrische beweging (krimpen en uitzetten door temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid). Daarom zijn voor de verlijming van deze panelen specifieke lijmsystemen nodig, met een specifieke elasticiteit. Bijvoorbeeld om vervorming van de gevelpanelen op te vangen. Bostik voorziet hierin met drie lijmsystemen (Paneltack, Paneltack S970 S en Paneltack HM) met bijbehorende primers. Een groot voordeel van deze lijmsystemen is het beperkte aantal verwerkingsstappen. Tussenstappen als reinigen en droogwrijven zijn niet aan de orde, waardoor verwerkers flinke tijdswinst kunnen behalen.”

Bostik is al meer dan dertig jaar toonaangevend op het gebied van gevelbekleding en paneelverlijming met het PanelTack systeem.

Bostik Academy

Bostik ondersteunt professionals in de verlijmingsindustrie met het opstarten van projecten en het opstellen van werkplannen. De accountmanagers geven advies over de juiste producten voor ieder project en plaattype. Via de Bostik verdeelpartners worden bovendien praktijkgerichte trainingen verzorgd, waarin het correct aanbrengen van de producten, het proces van uitharding en het voorkomen van veelgemaakte fouten uitgebreid aan bod komen. 

Product- en projectgarantie

Naast de wettelijke productgarantie kan Bostik ook een projectgarantie afgeven voor projecten vanaf 150 m2. Aan de basis van deze projectgarantie ligt een volledige projectontzorging. Vanaf de projectstart tot en met de oplevering, waarbij Bostik de tekeningen controleert, advies uitbrengt over de juiste producten en een training verzorgt over de juiste applicatie hiervan. Bovendien vindt 3 keer een controle op de werf plaats, om te inventariseren of er vragen zijn, of alle productvoorschriften worden opgevolgd of dat er misschien nog bijsturing nodig is. Alle verwerkingsstappen worden nauwkeurig bijgehouden en gebundeld in een dossier, dat na gereedmelding en inclusief een garantiecertificaat wordt overhandigd aan de opdrachtgever. De projectgarantie bedraagt standaard 10 jaar.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details