NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een nieuw groen zorgproject
Een aangenaam schouwspel in de tuin dankzij paaltjes, wandtoestellen en kleine buitenstralers van RZB.

Een nieuw groen zorgproject

Residentie Villa Amphora in het centrum van Wingene trekt de aandacht. Het gloednieuwe woon- en zorgproject omvat 40 erkende assistentiewoningen die rondom een prachtige binnentuin werden gebouwd. Opvallendste kenmerk van het hele project: het volledig gerenoveerde herenhuis dat integraal deel uitmaakt van Villa Amphora.

Eind 2018 sloegen installatiebedrijf Peter Van Driessche uit Aalter, ARKS Architecten en verlichtingsfabrikant RZB de handen in elkaar voor de verlichting van de gemeenschappelijke ruimtes in zowel de nieuwbouwwoningen als in het gerenoveerde herenhuis. Een grondige zoektocht doorheen het portfolio van RZB volgde. “Eens de keuze gemaakt, creëerden we het lichtplan”, aldus Wim Cloet, accountmanager van RZB. “Het binnenvallend daglicht speelde hierbij uiteraard een belangrijke rol.”

Flat Polymero Kreis Slim in gependelde versie speelt de hoofdrol in de cafetaria.

Oud en nieuw samen

Aan het herenhuis, gebouwd in 1867 met gevel van 1925, mocht niet worden getornd. Geen afbraak dus, wel een grondige renovatie waarbij het pand werd klaargemaakt om de bewoners van de assistentiewoningen complementaire diensten aan te bieden. Vandaag vinden we er stijlvolle ontvangstruimtes, een wellness, een fitness, een kinesist en een kapsalon. Naast en achter het herenhuis werden de nieuwbouwwoningen opgetrokken, verzameld in drie gebouwen die onderling verbonden zijn en in contact staan met het herenhuis. Zo ontstaat een patio met een prachtige binnentuin. Een mooie, groene woonomgeving in het centrum van Wingene.

Klassiekers in verschillende versies

De Flat Polymero is een van de klassiekers van RZB en met Flat Polymero Kreis Slim, hier in een gependelde versie, speelt een lid uit de uitgebreide familie de hoofdrol in de cafetaria van Villa Amphora. De Flat Polymero Kreis Slim dankt haar uiterst vlakke opbouw aan de innovatieve breed stralende ledprintplaat en de direct daarop geïntegreerde drivers. Met een uitstraalhoek van 150° realiseert de armatuur een homogene en verblindingsvrije verlichting voor de cafetaria. “Maar ook trappen, gangen of foyers liggen perfect binnen de mogelijkheden van deze topper”, voegt Cloet toe. Up- en downlighters brengen meer sfeerverlichting in de cafetaria terwijl in de open keuken de kleine richtbare inbouwspots Vortex de werknemers van voldoende licht voorzien. 

Ook in de gangen vinden we Flat Polymero Kreis terug. De toestellen zijn voorzien van een geïntegreerde bewegingsmelder. Het licht gaat aan wanneer beweging wordt gedetecteerd en dooft automatisch weer uit.

Armaturen met geïntegreerde bewegingsmelders en veel binnenvallend daglicht in de gangen.

Tuinbeeld

Niet alleen in de gemeenschappelijke ruimtes brengen armaturen van RZB het nodige licht. Ook de tuin baadt in een aangenaam licht. Uit de zeer uitgebreide Home Basic-reeks die zowel binnen- als buitenarmaturen omvat, kozen bouwheer en architect de lichtpaaltjes HB203, de wandarmaturen HB101 en de kleine buitenstralers HB109. “Kenmerkend aan Home Basic zijn de sobere, compacte vormgeving en het hoogwaardig lichtbeeld met een aangenaam homogene lichtverdeling”, legt Cloet uit. “Het resultaat is een aangenaam schouwspel, ook als het donker wordt.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details