NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een totale make-over in recordtempo
De bar van het vernieuwde Hotel Astoria.

Een totale make-over in recordtempo

Het pittoreske De Haan is een trekpleister rijker. Na een korte maar zeer krachtige renovatie heropende het gekende Hotel Astoria er begin deze zomer haar deuren. In minder dan vijf  maanden tijd werd echt alles aangepakt, inclusief de verlichting.

Tekst: Tom Rampelbergh   |   Beeld: Bert Demasure, Zumi

Een uitdaging van formaat: een volledige renovatie van Hotel Astoria in enkele maanden, zodat tijdens de zomervakantie van dit jaar al de eerste hotelgasten konden komen overnachten. En toen kwam COVID-19. “Toch speelden we het klaar”, stelt een fiere Tony Decavele van Zumi, de verlichtingspartner in dit project, vast. “Een ware topprestatie die enkel mogelijk was dankzij de enorme flexibiliteit van alle betrokken partijen.”

Vier maatwerkconstructies met directe en indirecte verlichting in de polyvalente ruimtes.

Grandeur van vroeger

De Koninklijke Familie logeerde er ooit. Een reeks prominente gasten uit alle windstreken verbleven er. Vandaag is Hotel Astoria, een riant gebouw in Belle Epoquestijl, een gerenoveerd viersterrenhotel. “Binnen is alles anders”, aldus Decavele. “De 65 kamers zijn volledig vernieuwd. De receptieruimte werd opengetrokken en herbergt een grote balie en zetels voor de hotelgasten. De voormalige bibliotheekzaal heeft plaats geruimd voor een ruime bar met zitruimte die ook toegankelijk is voor niet-hotelgasten. De ontbijtzalen werden zo aangepast qua indeling dat men nu ook een meetingroom voor seminaries en vergaderingen tot 30 deelnemers kan aanbieden. En ook het ontwerp van het interieur, een ontwerp van Project Vijf (Danny Hoorelbeke) en mINT architectuur (Marianne Scheyving), en de verlichting zijn helemaal anders dan het vroegere Hotel Astoria. In die zin is het een nieuw begin, een Hotel Astoria 2.0 als het ware. Ook de boeken en de art decobar uit de vroegere bibliotheekzaal kregen een nieuw leven. Niet in het hotel, wel in onze showroom. Een eyecatcher van jewelste.”

Onder meer deze richtbare Tubb-downlighters maken van Hotel Astoria één van de grootste Belgische projecten van Zumi.

Indrukwekkend maatwerk

De cijfers zijn hallucinant: meer dan 600 inbouwspots (ledmodule 700 lumen, 2700K, CRI 90+, verbruik 9,5W) die doorheen het hele hotel ingezet worden, een veertigtal Ukkie-downlighters in champagne-kleur (2940 lumen, 2700K, CRI 90+, verbruik 23,3W) die de inkom, bar en receptie verlichten, 1,3 kilometer op maat gemaakte ledlijnen in zwarte profielen van 18 op 18 millimeter (1800 lumen per meter, 2700K, CRI 90+, verbruik 18W per meter) alsook alle nodige voedingen. De seminarieruimte en de ontbijtruimtes worden verlicht door vier in het brons gekleurde maatwerkconstructies van vier op vier meter waarin de Tubb-downlighter geklikt wordt. Deze richtbare armaturen kregen elk een lens van 24 graden en dankzij de UGR<19 is het risico op verblinding onbestaande. In de maatwerkconstructies voorzag Zumi ook indirecte dimbare ledverlichting (uplight, 1800 lumen per meter, 2700K, CRI 90+). “In de kamers zorgden we voor PLK BED-leeslampjes en bureaulampen in witte of gouden afwerking”, voegt Decavele toe. “De eyecatcher boven de bar en de balie bestaat uit tien op maat gemaakte decoratieve pendels in plexi, uitgevoerd in verschillende pastelkleuren. Daarin integreerden we een lichtprofiel met zowel directe als indirecte verlichting, in twee kringen en te regelen via DALI. Ook de vier touchpanelen in de verschillende polyvalente zalen, de bar en de receptie werden door Zumi voorzien en geprogrammeerd.” Naast dit maatwerk leverde Zumi ook de vier opvallende pendels in de inkomhal (Meshmatics van Moooi) en de wandarmaturen in de gangen van alle verdiepingen (Map 1 van DCW Éditions).

Grote voorraad

De filosofie van Zumi –  ten allen tijde een grote voorraad beschikbaar – bleek de laatste maanden een sterke troef. “Niet alleen voor dit project, ook om de coronaperiode te doorstaan”, voegt Decavele toe. “We overleefden inderdaad dankzij onze grote voorraad en konden daarom ook perfect en snel inspelen op de vragen van de klant in het Hotel Astoria-project. Nu vullen we onze stock in snel tempo weer aan. Begin september is ook onze showroom klaar. Ondanks corona is 2020 toch een geslaagd Zumi-jaar!”  


FICHE VAN PROJECT

Project: Hotel Astoria

Locatie: De Haan

Architect: Project Vijf en mINT architectuur

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details