NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Gallery Days: innovaties in de woon- en bouwwereld voorgesteld
Derde editie van de Gallery Days.

Gallery Days: innovaties in de woon- en bouwwereld voorgesteld

Voor het derde jaar op rij waren we te gast bij de Gallery Days, een interactieve expositie waarop een aantal producten en diensten uit de woon- en bouwsector werden onthuld. Rode draad: innovatie, ten dienste van het wooncomfort, design en vooral meer duurzaamheid in de woning van vandaag en morgen.

Villa Grieg van Saunders Architecture in Noorwegen, voorzien van gevelbekleding in verduurzaamd Kebonyhout.

Verduurzaming van bakstenen en dakbedekking

Wienerberger trekt volop de kaart van verdere verduurzaming en dit met twee innovaties. Leadax Roov is een nieuwe platdakbedekking gemaakt van PVB-folie, een afvalstroom uit de glasindustrie. De witte kleur is niet toevallig: deze reflecteert de zon, vermindert de vorming van hitte-eilanden en verbetert het rendement van zonnepanelen. Het product is bovendien recycleerbaar en 100 procent circulair. Eveneens circulair is de nieuwe Wienerberger ClickBrick Pure, een droogstapelsysteem met roestvrijstalen clips en dito spouwankers waardoor men de handvormgevelstenen gemakkelijk kan demonteren en hergebruiken. De verschillende verstelmogelijkheden bieden architecten bovendien een grote ontwerpvrijheid.

Wienerberger ClickBrick, een droogstapelsysteem met vlakgeslepen gevelstenen, aan elkaar gezet met rvs clips en verbonden met de achterconstructie via spouwankers.

Dubbel gemodificeerd zachthout

Ook het Noorse bedrijf Kebony, innovator op vlak van houtmodificatie, focust op duurzaamheid. Een gepatenteerd tweestapsproces van impregnatie en uitharding transformeert duurzaam naaldhout in een superieure houtsoort, vergelijkbaar met tropisch hardhout. Dit direct bruikbare hout, dat na verloop van tijd vanzelf een zilvergrijs patina krijgt, behoudt levenslang zijn sterkte en hardheid. Geschikt voor een veelheid aan projecten zoals gevelbekleding of terrassen tot ontwerpen voor openbare ruimtes. Voordeel voor de planeet? Een Kebony-terras van 10 vierkante meter bespaart tot bijna twee ton CO2. 

De MasterLine 10 aluminium ramen met slank profiel van Reynaers Aluminium voldoen aan de strengste normen voor passiefbouw. (Beeld: Marc Soubron)

Focus op ramen: producten en diensten

In de categorie ‘ramen’ stonden er op de Gallery Days drie exposanten in de kijker. Bij Reynaers Aluminium lag de focus op de ecologisch verantwoorde en energiebesparende aluminium raamprofielen, met onder meer de beproefde en ultraslanke SlimLine-oplossing voor fijn geprofileerde ramen. Velux presenteerde op zijn beurt twee nieuwe diensten, dit met het oog op een superieure ruimteoptimalisatie onder het dak. Vooreerst is er de Velux Design Service, een dienst op maat van woningrenovaties met gepersonaliseerde ontwerpsimulaties. Daarnaast is er ook de Daylight Academy met training en ondersteuning, specifiek voor architecten. Tot slot was er AGC dat met RenoWindow eveneens een interessante dienst toelichtte. Een historisch of beschermd gebouw dat toe is aan nieuwe en isolerende beglazing? RenoWindow biedt de mogelijkheid om de beglazing te vervangen, met behoud van de bestaande kozijnen. 

Deze methode is bovendien snel, economisch en ecologisch verantwoord. In synergie met Fineo, een ultradun vacuüm isolerend glas, maximaliseert deze dienst bovendien de voordelen op het gebied van isolatie en duurzaamheid. 

Velux innoveert met twee nieuwe diensten om heldere, duurzame leefruimtes onder het dak te creëren.

Slimme technieken

Uiteraard konden ook de slimme technieken niet ontbreken op het event, met onder meer de Daikin Home Hub voor optimalisatie van de zelfconsumptie van opgewekte energie. Deze module, compatibel met de Daikin Altherma lucht-waterwarmtepomp of de Daikin Multi+, zal de overtollige energie van de zonnepanelen op slimme wijze gebruiken om de warmtepomp aan te sturen in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Eveneens present op de Gallery Days: Vektron, het uitgebreide assortiment aan slimme plafondsystemen van Kreon – met integratie van klimaatregeling, verlichting, akoestische isolatie en audio – dat nu onder een eigen merknaam verder gaat. Nieuw is Vektron ili, een plafondsysteem dat een totaaloplossing biedt voor gebouwen met geavanceerde energietechnieken zoals betonkernactivering. Met de toevoeging van digitale technologieën zoals sensoren, bluetooth en beacons, is automatisering mogelijk en worden de gebruikersbeleving en het energiebeheer geoptimaliseerd. ​Een totaaloplossing voor zowel kantoorruimtes als commerciële ruimtes. 

RenoWidow vervangt beglazing van bestaande ramen, met behoud van de kozijnen.

Nieuw voor badkamer, keuken en interieur

We noteren ook diverse nieuwigheden voor badkamer, keuken en bij uitbreiding het hele interieur. Hansgrohe presenteerde Xelu Q, een totaalconcept voor de badkamer met naast kranen, douches en accessoires nu ook wastafels, toiletten, badkamermeubels en spiegels. De nadruk ligt op functionaliteit, orde, ruimtebesparende oplossingen en een waaier aan keuzemogelijkheden die een verregaande personalisatie mogelijk maken. Van de badkamer naar de keuken met SieMatic en meer bepaald met SieMatic Mondial. Deze nieuwe high-end lijn combineert geometrische vormen en lijnen met luxueuze, expressieve materialen zoals natuursteen en hoogwaardig hout. Ook nieuw en trouwens beschikbaar voor alle Siematic-keukenstijlen: de donkergrijze afwerking van de binnenkasten. Tot slot is er Mobalpa dat de nieuwe Bucolische Sfeer voorstelde. Dit werd geïllustreerd aan de hand van een renovatie van een oude boerderij, omgevormd tot een charmant landhuis. Mobalpa drukt hier zijn stempel op de inrichting van zowel de inkomhal, keuken als wasruimte. De nieuwe sfeer, met landelijke en karaktervolle knipoog, combineert modern comfort met een warme en tijdloze look waarbij kleur en bronzen accenten niet worden geschuwd. Op maat van de woning, het interieur en de klant die hier nu pas echt kan thuiskomen.    

Het nieuwe plafondconcept Vektron ili biedt een totaaloplossing voor moderne kantoorruimtes met betonkernactivering.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details